Hitler u stripu za decu

Škole u Berlinu odlučile su da u nastavu uključe i strip o nacizmu jer su primetile da mladi ne znaju dovoljno o nacionalnoj istoriji.

Izvor: B92

Subota, 02.02.2008.

11:30

Default images

Strip "Pretraga", u izdanju Centra Ana Frank sa sedištem u Holandiji, urađen je u klasičnom stilu crtanja, veoma popularnom 50-ih godina 20. veka, i obuhvata period uspona Adolfa Hitlera i srljanje nacističke Nemačke u varvarstvo. Glavni junaci stripa su članovi jedne jevrejske porodice koji preko Interneta pokušavaju da uđu u trag rođacima koji su nestali u holokaustu.

U nizu crteža u boji prikazani su Firer i njegove pristaše kao i stravični prizori rata i gasnih komora.

Strip, koji je od drugog polugodišta probno uveden u nekoliko državnih škola u Berlinu i Severnoj Rajni-Vestfaliji, predstavlja pokušaj da se putem grafičkog prikaza deca upoznaju sa savremenom nemačkom istorijom.

Namenjen đacima od sedmog do desetog razreda kao dodatni udžbenik iz istorije, strip "Pretraga" je u javnosti predstavljen na 75-godišnjicu od Hitlerovog dolaska na vlast, 31. januara 1933.

Nedavna istraživanja su pokazala da Nemci mlađi od 20 godina imaju velike rupe u znanju kada je reč o istoriji 20. veka. Premda su svi čuli za Hitlera, samo je svaki treći znao značenje reči "holokaust", a tek svaki deseti je čuo za ministra propagande Jozefa Gebelsa i druge nacističke poglavare.

Gotovo niko od njih nije znao šta je Sudetska kriza ili opsada Staljingrada, a gotovo niko nije mogao da navede datum početka Drugog svetskog rata. Manje od 20 odsto njih umelo je da nabroji sve četiri članice savezničkih snaga koje su okupirale poratnu Nemačku.

Većina prosvetnih radnika je pozdravilo i podržalo ovu inicijativu.

"Veoma smo uzbuđeni zbog ovoga", kazao je novinarima direktor jedne škole.

"Tinejdžeri pokazuju ogromno neznanje za sve što prethodi padu Berlinskog zida 1989. godine", dodao je on.

Mišljenja đaka su, međutim, podeljena.

Dok jedni misle da su stripovi "neinventivni i klinački", drugi pak smatraju da je bilo "krajnje vreme da škole shvate da se pomoću stripova može mnogo bolje podučavati suvoparan predmet".

U zemlji u kojoj je korišćenje kukastog krsta i drugih nacističkih obeležja zakonom zabranjeno, upoznavanje sa istorijom putem stripa predstavlja presedan. U nekim udžbenicima se kukasti krstovi na fotografijama čak zatamnjuju, poput onog na cepelinu Hindenburg, iz bojazni da se ne prekrši zakon.

U stripu "Pretraga", međutim, može se videti mnoštvo kukastih krstova, kao na primer na jednom od crteža na kome nacisti u uniformama marširaju ispred Hitlera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: