"Rast BDP u Srbiji 7,5 odsto"

Rast bruto društvenog proizvoda u Srbiji trenutno je 7,5 odsto, što je najveći rast u regionu, kaže pomoćnik ministra ekonomije.

Izvor: B92

Utorak, 25.12.2007.

08:15

Default images

Miodrag Miljković je, prisustvujući proslavi petogodišnjice osnivanja stranke G17 plus u Kruševcu, u ponedeljak uveče agenciji Beta rekao da je jedan od ciljeva Ministarstva ekonomije da u naredne tri godine zadrži taj trend rasta, što će dati zamah srpskoj privredi.

"Jedan od ciljeva Ministarstva jeste i smanjivanje spoljnotrgovinskog deficita, pre svega sa razvijenim zemljama, a to ćemo postići kroz supstituciju i razvoj proizvodnje informacionih tehnologija i auto industrije kod kojih imamo najveći deficit", kazao je Miljković.

On je rekao da je prilikom nedavne posete Kini srpska delegacija sa velikim svetskim proizvođačima u ovim oblastima postigla dogovor da se oni pojave u tehnološkim parkovima u Srbiji.

"Osim tehnološkog parka u Inđiji, koji će imati najveće svetske proizvođače u oblasti kompjutera i telekomunikacijske tehnologije, planiramo otvaranje i tehnološkog parka u Nišu, koji će se baviti elektronikom i mobilnom telefonijom", najavio je Miljković.

Po njegovim rečima, ako sve to bude realizovano, realno je očekivati da će 2008. biti "godina u kojoj su pokrenute odlučne akcije za smanjenje deficita i konačno postavljanje Srbije na visoko mesto u Evropi".

Miljković je rekao da očekuje usvajanje Zakona o besplatnoj podeli akcija republičkih javnih preduzeća građanima do kraja nedelje, a da bi odmah posle Nove godine trebalo da se zna koji će infrastrukturni projekti u Srbiji biti podržani sredstvima Nacionalnog investicionog plana.

"Iz kancelarije za NIP dobili smo informaciju da je procena projekata u završnoj fazi i očekujemo da će se već početkom januara tačno znati koji su projekti prošli i ko je šta dobio za njihov realizaciju", precizirao je Miljković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: