Simić: Rat pravno sredstvo

Aleksandar Simić smatra da je rat za Kosovo legitimno pravno sredstvo za odbrane Kosova, kad ne postoje druga opcija.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 05.12.2007.

12:20

Default images

Savetnik Vojislava Koštunice je to izjavio u emisiji RTS-a, a njegova izjava izazvala je oštre reakcije i podele unutar vladajuće koalicije. Dok u Demokratskoj stranci tu izjavu ocenjuju kao neodgovornu, opasnu i ratnohuškačku, u DSS-u ne vide ničeg spornog u Simićevoj izjavi.

U Vladi Srbije, kao i u vladajućoj koaliciji, više puta su izjavljivali da će Kosovo braniti svim pravnim i politikim sredstvima, odbacujući bilo kakvu mogućnost upotrebe sile.

Za razliku od njih, savetnik premijera Vojislava Koštunice, gostujući u emisiji RTS-a, u kojoj je učestvovao i savetnik kosovskog pemijera Azem Vlasi, izneo je drugačiji stav od njih.

Naime, on nije odbacio mogućnost da naša država reaguje silom u odbrani Kosova.

"Srbija je imala negativno iskustvo iz nekih oružanih sukoba građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije i to je razlog što je pojačana mudrost i pojačana opreznost, ali svakako se državni interesi brane i ratom", kaže on.

"Kada neko ne poštuje Savet bezbednosti, koji je jedini dužan da reaguje u momentu kada neko preti agresijom i ratom, pogotovo ako neko ne poštuje glavu sedam Povelje UN i rezoliciju koja je po njoj usvojena, onda državi ne preostaje ništa drugo da uradi", rekao je Simić.



Inače, Simić je ranije već bio poznat po izjavama da vojska i policija Srbije treba da se vrate na Kosovo, a čitav međudržavni incident svojevremeno je izazvala i njegova izjava da je Crna Gora necivilizacijska tvorevina.

O ovome možete čitati i komentarisati i na blogu Biljane Cincarević, gde možete videti i saopštenje nevladine organizacije Biro koja poziva da se Simić imenuje za zapovednika jurišne jedinice.

Aligrudić: Sasvim normalna izjava Simića

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da izjavu Aleksandra Simića nije razumeo kao zalaganje za ratnu opciju niti kao ratnohuškačku izjavu.

"Ta izjava je bila odgovor na konkretno pitanje u diskusiji, da li je ratna opcija pravna i politička opcija. Naravno, odgovor na to je potvrdan, ali to ne znači da se neko zalaže za tu opciju", rekao je Aligrudić novinarima u parlamentu.

Aligrudić je naveo da je Simićeva izjava data u određenom kontekstu i izrazio bojazan da je na delu "negativna pojava" da se svaka malo jača izjava izdvoji iz konteksta i kao takva tumači i to u situaciji "kada Srbiji otimaju teritoriju, a ona ne otima nikom ništa".

Šef poslaničke grupe DSS-a rekao je da Srbija ima pravo i obavezu da brani svoju teritoriju, integritet zemlje i naveo da smatra krajnje neodgovornim "merenje na kašičicu svake izjave rečene u tom kontekstu".

"Novinarska pitanja i komentari stranaka usledili su nakon, po meni, sasvim normalne izjave, naravno kada se to gleda u kontekstu diskusije u kojoj je rečena, a koja nema nikakvo izdvojeno zančenje", smatra Aligrudić.

DS: Preteći i opasan stav

Demokratska stranka je saopštila da smatra neodgovornom i opasnom izjavu savetnika premijera Aleksandra Simića da Srbija svoje državne interese na Kosovu treba da brani ratom.

"U trenutku kada se Srbija nametnula u pregovaračkom procesu kao faktor mira i stabilnosti, Simić, sa pozicije savetnika premijera, izlazi sa pretećim i opasnim stavom koji ugrožava poziciju Srbije pred sastanak Saveta bezbednosti, šaljući poruku da je u Srbiji na snazi ratnohuškačka politika", navodi se u saopštenju DS.

U saopštenju piše i da je očito da Aleksandar Simić nije svestan pogubnosti ratne politike koja je dovela Srbiju do toga da se bori za Kosovo.

G17: Samo diplomatija, nikako rat

Član predsedništva G17 plus Željko Ivanji ocenio je da će Srbija samo diplomatskim putem, a ne ratom, uspeti da nametne najoptimalnije rešenje za Kosovo.

Ivanji je Tanjugu rekao da izjave kojima se poziva i asocira na rat, kao jedan od načina za očuvanje Kosova unutar Srbije, nisu dobre iz razloga što Srbija više ne želi da ide ni u jedan rat, kazao je Ivanji.

"Zemlje koje razmišljaju o evenutalnom priznanju Kosova više se plaše međunarodnog prava i Rezolucije 1244, čije bi kršenje sigurno dovelo do nestanka međunarodnopravnog poretka i nestanka UN kao najveće svetske organizacije", istakao je Ivanji.

LDP: Otvorene ratne pretnje

Liberalno-demokratska partija zatražila je hitno određivanje premijera Vojislava Koštunice i Vlade Srbije povodom izjave Aleksandra Simića.

"Ukoliko izjava Aleksandra Simića odražava zvaničan stav Vlade, zahtevamo da on istog trenutka bude saopšten javnosti, kako bi se ona prema njemu mogla odrediti, a ukoliko je to lični stav, zahtevamo da se Aleksandar Simić smeni", navodi se u saopštenju LDP-a.

Ta stranka takođe traži od predsednika Borisa Tadića, ministra odbrane Dragana Šutanovca i svih ministara Demokratske stranke, koji čine većinu u Vladi Srbije, da se odrede prema izjavi premijerovog savetnika, zatraže njegovu smenu i tako uvere građane da se 2008. neće ratovati za politiku poraženu još 1999. godine.

LDP ih, takođe, pozivaj da odmah saopšte javnosti državni plan povodom završetka pregovora o statusu i "već izvesne propasti dosadašnje državne politike prema Kosovu i Metohiji".

Bakić: Pretnja praznom puškom

Analitičar Jovo Bakić kaže da je teoretski moguće da Srbija brani Kosovo oružjem, ali je zabrinjavajuće da osoba koja je na tako visokoj funkciji nije izvukla nikakve pouke iz NATO-bombardovanja.

"Samo glup čovek se protiv mnogo jačeg protivnika bije uopšte, a samo totalni kreten može da se bije dvaput protiv mnogo jačeg protivnika i da dobije batine. Pre osam godina smo mi dobili batine od NATO-pakta, što je bilo predvidljivo, ali eto isprobali smo i dobili batine", kaže on.

"To je sve pretnja praznom puškom, koja bi imala smisla kada druga strana ne bi znala da je ta puška prazna", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: