Japanci stvorili providnu žabu

Japanski naučnici uspeli su da stvore providnu žabu, na kojoj se može posmatrati rad unutrašnjih organa bez obavljanja vivisekcije

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2007.

12:43

Default images

"Kroz kožu se može pratiti rast organa i razvoj kancera", objasnio je šef istraživačkog tima, profesor Masajuki Sumida, sa Instituta biologije vodozemaca pri Univerzitetu u Hirošimi. "Moguće je pratiti rad organa žabe tokom celog njenog života. Naučnici mogu i da posmatraju kako toksini utiču na kosti, jetru i ostale organe", kaže Sumida.

Providna žaba je stvorena genetskom manipulacijom na osnovu retkih albino-jedinki japanskih smeđih žaba, koje su obično svetlosmeđe.

Ti modifikovani vodozemci mogu normalno da se reprodukuju, njihovi mladunci nasleđuju providnu kožu ali, iz zasad nepoznatih razloga, sledeća generacija živi veoma kratko.

Sumida je najavio da njegov tim radi na genetskom poboljšanju novog primerka tako što će stvoriti žabu koja će svetleti kada u njoj počne da se razvija rak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: