Hrvati bez pasoša u okolne zemlje

Ministri unutrašnjih poslova EU dozvoliće građanima Hrvatske da s ličnim kartama putuju u Sloveniju, Italiju i Mađarsku.

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2007.

15:46

Default images

Ministri su danas postigli dogovor u Briselu da građani Hrvatske mogu s ličnom kartom da pređu "šengenske granice". "Ovo konačno rešenje prihvatljivo je za sve", izjavio je novinarima u Briselu slovenački ministar unutrašnjih poslova Dragutin Mate.

Očekuje se da se Mađarska i Slovenija pridruže "šengenskoj zoni" krajem godine, ali će hrvatski državljani i posle toga moći da putuju u te zemlje s ličnim kartama, podsetila je slovenačka novinska agencija STA.

Mate je dodao da će hrvatski državljani, međutim, imati poseban karton koji će izdavati Hrvatska, na koji će se udarati pečat prilikom svakog prelaska granice, a koji će imati samo najosnovnije podatke - ime i prezime i broj lične karte.

Za dve godine izvršiće se procena o tome da li dolazi do zloupotrebe takvog načina prelaska granice, rekao je Mate.

Austrija zadržava pogranične patrole

Austrija i njeni susedi, bivše komunističke zemlje, nastaviće da patroliraju zajedničkim granicama čak i kada se nove istočnoevropske članice EU priključe zoni "šengena" bez granica, rekli su zvaničnici u Briselu.

Devet zemalja koje su postale članice EU 2004. godine trebalo bi da se priključe tzv. zoni šengena krajem ove godine i tako ukinu sve međusobne kopnene pogranične kontrole.

Slovačka, Slovenija, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska i Češka trebalo bi da se uključe 31. decembra, dok bi vazdušne granice devet zemalja trebalo da se otvore u martu 2008. godine.

Austrija, međutim, insistira na tome da se "nastavi zajedničko patroliranje granicama" od Češke, na severu, do Slovenije, na jugu, iz straha da nova istočna "šengenska granica" ne bi bila dovoljno hermetična, navela je agencija AP.

Slovačka je spremna da potpiše sporazum s Austrijom u oktobru za formiranje zajedničkih patrola kada pristupi "šengenu", izjavio je slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinak.

"Mi nemamo problema s timi", rekao je Kalinak i dodao da će njegova zemlja "biti srećna da garantuje bezbednost Austrijancima". Sličan stav zauzela je i Češka.

Kipar, kao deseta zemlja koja se priključila EU 2004, odlučila je da zadrži pojedine granične prelaze, navela je agencija.

Prustup zoni "šengena" za novodošle zemlje EU ima simbolično značenje jer te bivše komunističke zemlje doživljavaju sam čin slobode kretanja unutar EU kao jednu od osnovnih sloboda koje im pruža članstvo u EU, ocenila je američka agencija.

Zona "šengena" dobila je ime po selu u Luksemburgu gde je 1985. godine potpisan sporazum o ukidanju pograničnih kontrola među pojedinim evropskim državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: