Grci pevali antialbanske pesme

Više desetina Albanaca spalilo grčku zastavu pošto su grčki vojnici pevali antialbanske pesme.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2007.

12:42

Default images

Albanska televizija emitovala je snimke na kojima grčki vojnici pevaju antialbanske pesme, prenose danas mediji u Tirani. "Ne možemo da ostanemo indiferentni i da prihvatimo te uvrede", rekla je Krista Ziu, učesnica protesta organizovanog u mestu Fijeri, 80 kilometara od Tirane.

Protest je usledio pošto su albanski mediji tokom vikenda emitovali snimak na kom grčki vojnici tokom vežbi pevaju "pravićemo konopce s crevima Albanaca".

Albanski ministar odbrane tražio je od grčkih vlasti "osudu skandaloznog akta" koji je u "suprotnosti sa evroatlantskim duhom i vrednostima", izjavio je zamenik ministra odbrane Petrit Karabina.

"Ubeđeni smo da su antialbanske pesme koje su grčki vojnici pevali tokom vežbi neprihvatljive i skandalozne za sve zemlje članice i partnere NATO", dodao je on.

Kako je najavljeno, albanski parlament bi uskoro trebalo da se izjasni o spornom video snimku koji može da se vidi na Internet-sajtu grčke vojske.

Ministarstvo osudilo ponašanje vojnika

Grčko ministarstvo odbrane osudilo je ponašanje svojih vojnika koji su na vežbi pevali antialbanske pesme, a što je izazvalo proteste u Tirani.

"Otvoreno osuđujemo takve fenomene čiju autentičnost ispitujemo. Beskorisno je reći da takvi potezi, ako su se dogodili, ne odgovaraju osećanjima grčkog naroda prema susednoj prijateljskoj zemlji", izjavio je portparol grčkog ministarstva Stefanos Gikas.

On je istakao da grčka vojska "izvanredno" sarađuje s albanskim snagama u okviru saradnje dveju zemalja. "Svi znaju da konkretno podržavamo ulazak Albanije u evroatlantske strukture", dodao je portparol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: