"Radikalno prema Hrvatskoj"

Potpredsednik slovenačkog parlamenta poziva na radikalne mere prema Hrvatskoj, nazivajući je sve arogantnijom i zloslutnijom.

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2007.

16:21

Default images

Potpredsednik slovenačkog parlamenta, Marko Pavliha, danas je predsedniku te institucije i Vladi Slovenije uputio pismo u kom ih poziva da promene taktiku prema Hrvatskoj, da opozovu slovenačkog ambasadora u toj državi i javno savetuje stanovnicima Slovenije da ne letuju u Hrvatskoj.

Pavliha, inače član opozicione Liberalno demokratske stranke, hrvatsku politiku naziva sve arogantnijom i zloslutnijom, a za hrvatskog premijera piše da lomata po diplomatskom parketu, kao slon u radnji sa porcelanom.

Pavliha, u svom pismu, piše i da predsednik Hrvatske mesi nekakve morske pogače, koje su potpuno neukusne sa stanovišta međunarodnog prava.

"Komšijama je milije balkansko šljapkanje, nego evropski kraul", piše u pismu potpredsednika slovenačkog parlamenta, koji je ubeđen da na hrvatskoj strani više nema volje za pregovorima, nazivajući moguću međunarodnu arbitražu "bacanjem morske soli u oči".

Pavliha poziva slovenačku vladu da otkaže dogovoreni susret sa predstavnicima hrvatske vlade, na Bledu, kao i da javno pozove stanovnike Slovenije da svojim bojkotom Hrvatske kao turističke destinacije hrvatskoj turističkoj blagajni pošalju poruku koju će možda Hrvatska razumeti bolje nego diplomatski i pravni jezik.

Potpredsednik slovenačkog parlamenta piše i da je svestan da predlaže radikalne mere, ali da mu to nalaže domovinska svest.

Do poslednjeg konflikta između Slovenije i Hrvatske došlo je nakon protestne note koju je nedavno Slovenija uputila Hrvatskoj, a u kojoj joj zamera produžavanje koncesije koju je, za istraživanje nafte i plina u severnom Jadranu, dobilo hrvatsko preduzeće INA.

Usledio je oštar odgovor Hrvatske, koja je Sloveniju optužila za teritorijalne pretenzije i najavila da će o tom slučaju obavestiti UN i EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: