Još jedna školska godina za master

Diplomirani studenti neće automatski dobijati zvanje master, već će morati da polažu dodatne ispite, kaže dekan FPN-a.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 13.11.2006.

14:51

Default images

Dekan Fakulteta političkih nauka Milan Podunavac rekao je za B92 da četvorogodišnje studije nose 240 bodova, a za zvanje master potrebno je 300 bodova - što znači da diplomiranim studentima nedostaje 60 bodova da dobiju to zvanje. To će se nadoknaditi jednogodišnjim doškolovavanjem.

Dekan FPN-a i član KONUS-a je naglasio da će oni te bodove moći da steknu nakon jednogodišnjeg doškolovavanja, a cena te godine zavisiće od fakulteta do fakulteta i biće izjednačena ili sa cenom jedne godine osnovnih ili postdiplomiskih studija.
On kaže da će Konferencija univerziteta Srbije (Konus) ove nedelje doneti konačnu odluku o kriterijumima za sticanje zvanja master, a da će uslove za sticanje tog zvanja utvrđivati fakulteti na osnovu svojih specifičnosti i samoevaulacije studija.

Prema njegovim rečima, postoji zajednički stav univerziteta kako rešiti taj problem, koji podrazumeva sigurnost stečenih prava onih koji su diplomirali po starom sistemu obrazovanja jer njihova prava neće biti urušena ili ugrožena, kao i to da mora postojati jednakost u pravima.

Podunavac je dodao da je problem automatskog priznavanja na početku pogrešno plasiran u javnosti i da je bilo dosta netačnosti i neadekvatnog tumačenja zakona, kao i navođenje loših primera kako je to uređeno u okruženju.

Ne može biti automatskog priznavanja jer se Zakon o visokom školstvu ne može retroaktivno primenjivati i ne može biti ekvivalencije između dve različite stvari, rekao je Podunavac.

On dodaje da su studije po starom sistemu trajale četiri godine, a da se zvanje mastera stiče nakon pet godina studija.

Ukoliko prihvatimo automatsko izjednačavanje, te diplome mastera imale bi velike teškoće da ih prihvate univerziteti u Evropi, a ključna stvar koja je dobijena bolonjskih procesom je mogućnost studenata da svojim bodovima budu deo Evrope, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

21 h

Podeli: