Skup DS-a o 5. oktobru i upad LDP-a

Dok se referendumska kampanja zahuktava uz pozive na glasanje ili bojkot, i dalje traje rasprava o predlogu ustava.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2006.

20:51

Default images

Dok predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš i dalje smatra da predlog ustava ne ispunjava veliki broj zahteva građana Vojvodine, mnogi smatraju da je nedostatak javne rasprave glavni problem predloga novog ustava. Istovremeno, pristalice Liberalno-demokratske partije ponovo su prekinule stranačke aktivnosti Demokratske stranke, ovog puta u Novom Sadu.

Govor potpredsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića na večerašnjoj konvenciji stranke u Novom Sadu prekinule su pristalice LDP-a.

U momentu kada je Pajtić izašao za govornicu, u salu Srpskog narodnog pozorišta ušlo je nekoliko desetina pristalica LDP-a, koji su uzvikivali "Izdali ste Zorana (Đinđića)" i "Izdali ste Vojovodinu".

Prisutni članovi DS-a uzvratili su im zvižducima, nakon čega je došlo do kratkog koškanja između pristalica LDP-a i pripadnika obezbeđenja, a sve je rezultiralo njihovim izbacivanjem iz sale.

Bojan Pajtić izjavio je za B92 da mu nije jasno da pripadnici jedne stranke koja se opisuje kao demokratska i proevropska svoje glavne političke neprijatelje vide u Demokratskoj stranci.

Pajtić nije mogao da objasni šta bi bio motiv pristalicama LDP-a da naruši proslavu petooktobarskih promena. On navodi da je u prvom trenuku mislio da se radi o članovima Srpske radikalne stranke ili SPS-a.

Sa druge strane, šef Pokrajnske izvršne kancelarije LDP-a Slobodan Maraš izjavio je za B92 da su pristalice te stranke samo želele da prisustvuju proslavi 5. oktobra, ali da smatraju da tog dana ne treba da se priča, već da se radi.

Demokratska stranka, prema njegovim rečima, ništa ne radi, već kohabitira i krije se iza imena Zorana Đinđića.

Novosadski odbor DS-a organizovao je večerašnju konvenciju povodom obeležavanja godišnjice oktobarskih promena u Srbiji i prijema novih članova.

Mićunović: Izostanak rasprave

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović ocenio je na večerašnjem skupu, u organizaciji Demokratske omladine Novog Sada, da je ogromna manjkavost predloga novog ustava Srbije to što je usvojen bez javne rasprave, ali je dodao da ga ipak treba podržati.

"Ovo je, ipak, nekakav prvi demokratski ustav Srbije koji je nastao na osnovu kompromisa političkih partija", rekao je Mićunović.

On je dodao da je cilj DS-a da što pre budu održani izbori i da na njima ostvari takav rezultat koji će toj stranci omogućiti da diktira sastav buduće vlade i tako utiče na ono što će se dešavati u Srbiji.

Kamen spotocanja - javna rasprava

Na tom skupu govorili su i predstavnici javnosti iz domena univerziteta, nevladinih organizacija i medija.

Šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji ocenio je da u Srbiji još nije uspostavljen diskontinuitet sa Miloševićevim režimom i da još uvek nema transparetnosti u vršenju vlasti.

Kao primer netransparentnosti, on je naveo donošenje novog ustava u republičkom parlamentu. "Slobodan Milošević još živi u Srbiji kao simbol i možete ga naći veoma živog na stotinama hiljada adresa. Da bi se tome stalo na put treba puno vremena, energije i hrabrosti", rekao je Domonji.

Kolumnista Teofil Pančić ocenio je da je Srbija posle 5. oktobra 2000. godine "dobila, ipak, nekakvu demokratsku vlast koja je u svakom slučaju bolja od Miloševićevog režima".

Pančić je ocenio da treba stati na put svima koji se zalažu za povratak na tekovine devedesetih godina prošlog veka i dodao da "ne postoji nijedna pozitivna stvar koju bi trebalo sačuvati iz vremena Miloševića".

Profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka Čedomir Čupić ocenio je da demokratske promene 5. oktobra 2000. nisu bile revolucija "pošto revolucija podrazumeva korenite promene dotad postojećeg društvenog sistema, što se u Srbiji nije desilo".

Lončar: Po meri i ukusu većine Vojvođana

Ministar za državnu upravu Zoran Lončar izjavio je da je u novom ustavu Srbije položaj Vojvodine u potpunosti po meri i ukusu daleko najvećeg broja građana te pokrajine.

Lončar je na tribini u Bačkom Petrovcu ocenio da je "novim ustavom Srbije sačuvana tradicionalna autonomija Vojvodine, ali je i proširena na odlučivanje o najvažnijim pitanjima za pokrajinu".

Ministar je rekao i da je u predlogu novog ustava najsavremenije moguće uređena oblast ljudskih i manjinskih prava i građanskih sloboda i potpuno poštovano načelo zaštite manjina.

Kostreš: Građani ne mogu biti zadovoljni

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je večeras da građani pokrajine "ne mogu biti zadovoljni činjenicom da novi ustav Srbije ne ispunjava veliki broj njihovih zahteva", saopštio je Kostrešov kabinet.

"Umesto zakonodavne, izvršne i delimične sudske vlasti, u ustavu Srbije je precizirano jedino da će budući budžet Vojvodine iznositi najmanje sedam odsto republičkog budžeta", rekao je Kostreš predstavnicima ambasade Australije u Srbiji.

U saopštenju se navodi da je Kostreš ocenio da je taj iznos "daleko više od onoga što je Vojvodina do sada imala, ali je i mnogo manji od onoga što je očekivano".

Predsednik Skupštine Vojvodine je ocenio i da se novi ustav, koji je donet bez neophodne javne rasprave, "protivi mnogim evropskim standardima" i da u njemu "nije poštovan primat mnogih međunarodnih zakona".

Kostreš je razgovarao sa političkim i ekonomskim sekretarom Ambasade Australije u Srbiji Peterom Nađom i zvaničnicom Odeljenja za spoljne poslove u Kanberi, zaduženoj za Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, Liz Keirs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: