Utorak, 19.09.2006.

17:15

Ravnodušnost prema Ustavnom sudu

Blokada USS-a odgovora izvršnoj vlasti jer nema ko da kontroliše njihove zakonske predloge, tvrde pojedini pravni stručnjaci.

Izvor: B92

Default images

Kada početkom oktobra u penziju ode sadašnji predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić, taj sud više neće moći da funkcioniše, jer neće biti nikoga ko će moći da sazove sednicu. Blokada te institicije može da bude opasna, kaže profesorka univerziteta Union Vesna Rakić-Vodinelić.

Ona je upozorila da bez tog suda nema ko da procenjuje da li su zakoni u skladu sa ustavom, da li neka stranka treba da bude zabranjena i da li je negde prekršeno izborno pravo.

"Jednostavno, ne možemo imati nikakve izbore, pa ni referendum, ako nema Ustavnog suda. Ustavni sud je nadležan za određene pravne lekove. Nemati ustavni sud znači pasti ispod standarda koji smo imali za vreme 'tvrdog komunizma'".

Sudija Okružnog suda i član Društva sudija Srbije Omer Hažiomerović ne veruje da će se izvršna i sudska vlast previše uzbuditi zbog blokade Ustavog suda.

Inače, odlaskom Vučetića, u Ustavom sudu će ostati svega šest od zakonom predviđenih devet sudija. Sud je već dve godine nekompletan, jer je teško naći stručnjaka spremnog da se prihvati tog posla.

Vesna Rakić-Vodinelić kaže da je to pokazatelj lošeg položaja pravosuđa: "Paradoksalno je da ovde niko neće, od ozbiljnih ljudi, da bude sudija Ustavnog suda, dok se to u većini drugih zemalja smatra visokom čašću. Ljudi neće da ih provlače kroz Skupštinu."

Inače, sudije Ustavnog suda predlaže predsednik Srbije Boris Tadić, a bira ih Skupština Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: