Ahtisari: Nacija da plati teret

Izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari poručio da, u kontekstu Kosova, Srbi moraju da plate cenu politike Slobodana MIloševića.

Izvor: B92, Beta

Subota, 26.08.2006.

11:10

Default images

Izjava Martija Ahtisarija, koji je poručio vlastima u Beogradu da politika koju je vodio Slobodan Milošević mora biti uzeta u obzir prilikom odlučivanja o statusu Kosova, izazvala je burne reakcije u Srbiji.

Koordinatori državnog pregovaračkog tima Leon Kojen i Slobodan Samardžić ocenili su da je takvim stavom Ahtisari pregovore o budućnosti Kosova učinio težim i neizvesnijim. U pisanoj izjavi oni su upozorili da je Ahtisarijevo uporno pripisivanje istorijske krivice srpskom narodu i državi nespojivo sa mandatom izaslanika UN. Ipak, članovi srpskog pregovaračkog tima sa Kosova smatraju da takva izjava nema poseban značaj i da neće imati uticaja na tok pregovora.

Član srpskog pregovaračkog tima Marko Jakšić iz DSS-a, nije iznenađen Ahtisarijevom izjavom. On kaže da Srbi neće ulaziti u sukob, ni sa Ahtisarijem ni sa međunarodnom zajednicom i smatra da se ne može suditi celom narodu za zločine pojedinaca. "Pitanje je šta se radi za vreme misije međunarodne zajednice, ovde na Kosovu i Metohiji napravljen je kulturni genocid nad srpskim narodom. Hoćemo li optužiti međunaordnu zajednicu i Albance za to što su radili tako što će im dati novu državu. To je na neki način nagrada za postignute rezultate u vandalilzmu", kaže Jakšić.

Predsednik DS-a za Kosovo i član srpskog pregovaračkog tima Goran Bogdanović, kaže da Ahtisari treba da bude medijator i da je njegova izjava u najmanju ruku nepromišljena. On smatra da će se ona loše odraziti na dalje raspoloženje tokom budućih pregovora, ali da će srpski pregovarači učiniti sve da se oni nastave. "Prava Srbije na Kosovu ne mogu nestati i niko nema prava da kaže da je Milošević potrošio naša prava i da mi krećemo od nule. Mi nećemo nasesti na provokacije kojima možda gospodin Ahtisari pokušava da isprovocira Srbe jer je kompromis Srba i Albanaca u ovom trenutku nemoguć, budući da nastupamo sa dijameralno suprotnim stavovima", objašnjava Bogdanović.

Koordinator Centra za nenasilni otpor Nenad Đurđević slaže se da je Ahtisarijeva izjava neprimerena i da ne doprinosi zbližavanju dveju strana. On smatra da ona služi kao paravan za nedostatak činjenica za proglašenje nezavisnosti Kosova, ali kaže da će međunarodna zajednica napraviti ozbiljan presedan ako zločine iz prošlosti uzme u obzir tokom određivanja budućeg statusa. "Mi treba da nastavimo da argumentovano zastupamo stavove koji idu u pravcu maksimalne zaštite manjina i Srba na Kosovu, koji idu u pravcu obezbeđivanja suštinske decentralizacije, ne samo u odnosu na vlast u Prištini već kao bezbednosni elemnt zaštite manjina i srpske zajednice. I mi treba da insistiramo na kvalitetu budućeg osdnosa sa Kosovom."

Veliki broj srpskih političara osudio je Ahtisarijevu izjavu, ali najdalje je otišao portparol DSS Andreja Mladenović. On je ocenio da je Ahtisarijeva izjava "skandalozna, sramna i rasistička" i da se pre njega, samo još Hitler usudio da kaže da je jedan narod kriv. Mladenić je naglasio da je takvo ispoljavanje mržnje nedopustivo i da se preko toga ne može preći.

S druge strane, predstavnici političkih partija kosovskih Albanaca ocenjuju kao ispravan stav specijalnog izaslanika za status Kosova Martija Ahtisarija da se prilikom odlučivanja o statusu Kosova "mora uzeti u obzir" politika koju je vodio Slobodan Milošević. Glavne političke partije navode da ovo nasledje u značajnoj meri opredeljuje budući status Kosova.

"Ima napretka"

Marti Ahtisari je na kraju četvordnevne posete Kosovu rekao da pitanje Kosovske Mitrovice ostaje najdelikatnije u celom pregovaračkom procesu i da je sada najpotrebniji napredak u decentralizaciji. On je ocenio da je u pregovorima o budućnosti Kosova ostvaren napredak, ali da je ostalo mnogo otvorenih pitanja, ali nije precizirao o kojim je pitanjima reč. Kako iz Prištine za B92 javlja Ismet Hajdari, Ahtisari nije pomenuo nijedan od konkretnih rezultata dugih pregovora s čelnim kosovskim liderima okupljenim u pregovaračkom timu, ali je u više navrata, čak i rečima da je rov između dve strane sada plići, stavio do znanja da Prištinu ne napušta praznih ruku. "Stalno postižemo napredak u statusno neutranim pitanjima i kada to uporedim sa stanjem u kom smo bili na početku, mogu vam reći da smo prešli dugačak put", rekao je Ahtisari.

Na insistiranje novinara da kaže nešto konkretnije o napretku, Ahtisari je diplomatski odgovorio da je još rano za otkrivanje detalja. "Ne želim da ulazim u detalje. Molim vas da me razumete, da se u ovakvoj vrsti pregovora držim principa da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori. U protivnom, ne bismo imali nikakvo odvijanje debate", rekao je on i dodao i da ne bi bilo fer ni prema njegovim sagovornicima da žuri sa iznošenjem detalja s pregovora u Prištini.

Podsećajući da u cilju privođenja pregovora kraju on kod obe strane insistira na ustupcima, Ahtisari je rekao da je sada red na Beograd da napravi korak napred.

Dobro obavešteni prištinski krugovi tvrde da su Ahtisari i albanska pregovaračka ekipa vrlo blizu da nađu zajednički jezik oko broja novih srpskih opština, njihovim kompetencijama i da u vezi s mehanizmom zaštite verskih i kulturnih spomenika skoro nema spornih pitanja. Prema tim izvorima, jedino je status Kosovske Mitrovice ostao sporan u istoj meri u kojoj je to i bio, pre Ahtisarijevog dolaska u Prištinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: