Isključena struja makedonskoj Vladi

Novi vlasnik makedonske elektrodistribucije austrijska firma EVN zbog dugova isključila struju brojnim javnim institucijama.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2006.

16:30

Default images

Tri meseca nakon što je postala vlasnik makedonske elektrodistribucije, austrijska firma EVN počela je da isključuje struju državnim institucijama koje godinama nisu plaćale račune, pa je dug narastao na 11 miliona evra. Sem vladinih ministarstava, struju u Makedoniji nisu plaćali ni sudovi, ali ni najveći proizvođač hleba u Bitolju.

Grad Skoplje za ulično osvetljenje duguje 1.600.000 evra. Austrijanci su rešli da naplate potraživanja od svakog, pa su bez struje ostali i sudovi u Velesu, Kumanovu, Đevđeliji i Prilepu. Obezbeđenje Vrhovnog suda Makedonije nije dozvolilo radnicima elektro-distribucije da isključe struju.

U Srbiji budžetski korisnici, tačnije Vlada, vojska, policija, bolnice, dečije ustanove, za struju duguju skoro 30 miliona evra. Direktor centra za odnose sa javnošću EPS-a Momčilo Cebalović kaže za B92 da njima ne mogu da isključe električnu energiju, jer su zakonom zaštićeni kupci, ali mogu te dugove da kompenziju jer i sam EPS duguje budžetu za poreze i doprinose. "Austrijancima, koji su vlasnici makedonske distribucije, nije problem da isključe makednosku valdu. Ali, mi ne bismo voleli da isključimo našu", kaže Cebalović.

Makedoniji preti i informativni mrak ako državna i druge nacionalne televizije hitno ne plate dug za struju. Ostale stanice s nacionalnim frekvencijama delom koriste kapacitete Makedonske televizije, pa bi isljučenje pogodilo i njih.

Ovo je po svemu sudeči samo prvi deo priče - situacija će biti mnogo gora kada na red dođu isljučenja domaćinstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: