Sastanak tužilaca povodom snimka

Održan je sastanak između tužilaca BiH, Hrvatske i tužioca za ratne zločine Srbije u vezi sa zločinima u operaciji Oluja.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 10.08.2006.

07:43

Default images

Reč je o zločinima iz avgusta 1995. na području Gornjeg i Donjeg Žirovca u blizini Dvora na Uni, a u vezi sa tim su u medijima ovih dana prikazani brojni snimci.

Tužilac Srbije za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić i Bosne i Hercegovine Marink Jurčević, nakon razmene informacija i dokumentacije, dogovorili su se da će se u skladu s memorandumima o međusobnoj saradnji nastaviti saradnja u ovom i drugim predmetima.

"Tužioci su suglasni da će u ostvarivanju suradnje u ovom predmetu na zahtev druge strane dostaviti podatke i dokumentaciju do koje će doći daljnjim istraživanjem, te provesti i druge radnje koje se od njih budu tražile, sve s ciljem da se ovaj i drugi zločini istraže i krivci privedu pravdi", kaže se u saopštenju izdatom nakon sastanka.

Tužilaštva BiH i Hrvatske pokrenula su istragu o zločinima nad srpskim izbeglicama na području Dvora na Uni na osnovu snimka koji je prikazala TV B92. Haški sud, iako zainteresovan za snimak, ne može da ga iskoristi jer novih optužnica pred tim sudom neće biti.

Dok u Srbiji čekaju da vide šta će o tim događajima reći istraga, u Zagrebu i Sarajevu i dalje negiraju da su njihove jedinice počinile bilo kakav zločin. Ipak, istraga je pokrenuta u Hrvatskoj i Bosni, dok je tužilaštvo u Srbiji ponudilo pomoć u prikupljanju informacija.

Čavić i Dodik podneli krivičnu prijavu, Tihić odgovara

Predsednik i premijer Republike Srpske, Dragan Čavić i Milorad Dodik, podneli su krivičnu prijavu protiv ratnog komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića zbog ratnih zločina na području kojim je komandovao. Krivična prijava protiv Dudakovića podneta je Tužilaštvu BiH, Republičkom tužilaštvu RS i Hrvatskom državnom tužilaštvu, saopštili su Čavić i Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Čavić i Dodik podneli su i krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba sa video snimka zbog zločina za vreme hrvatske vojne akcije "Oluja", kada je ubijeno više vojnika Vojske RS i vojske nekadašnje Republike Srpske Krajine, te zbog paljenja i rušenja objekata: "Očekujemo da tužilaštva ove prijave što pre stave na dnevni red i što pre preduzmu neophodne radnje i mere koje su primerene dokazima o tako brutalnim aktivnostima u vreme akcije Oluja. Bio bi apsurd da se to ne desi, ako se ima u vidu reakcija u Srbiji nakon objavljivanja video zapisa zločina koje je počinila paravojna jedinca 'Škorpioni".

Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik kaže da video snimci jasno pokazuju da je Atif Dudaković "manifestovao ideologiju etničkog čišćenja" kao i da oni demantuju izjave bošnjačkih političara prema kojima je Dudaković "branio i oslobadjao svoju zemlju": "To pobija tezu da je zločine srpske strane organizovala vlast RS, a da su zločini drugih strana bili dela kriminalnih grupa i paravojnih formacija. Snimci razjašnjavaju da su zločini činjeni i u ime RS, i BiH, i Hrvatske, tako da se ne može praviti gradacija zločina, jer je zločin - zločin i za njega treba odgovarati", kaže Dodik. Premijer Dodik je podsetio da su vlasti RS ranije sačinile izveštaj o zbivanjima u Srebrenici i dostavile ga nadležnim institucijama. To, po njegovim rečima, pobija tvrdnje da u RS niko nije procesuiran zbog ratnih zločina.

A posle izjave Dodika ponovo se oglasio predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić, koji je Čaviću i Dodiku poručio da taj entitet neće opstati jer je, kako je naveo, utemeljen "na genocidu, ratnom zločinu i etničkom čišćenju". On je poručio premijeru i Vladi RS da "njihove laži neće zaseniti časnu odbranu i branioce BiH".

Reakcije

Prethodno je stiglo više reakcija na objavljivanje snimaka.

Hrvatski general Petar Stipetić, ratni zapovednik u sektoru Sever, koji je obuhvatao i područje Dvora na Uni, gde su nastali snimci, negirao je da su vojnici kojima je zapovedao činili ratne zločine. On je rekao da su događaji iz Oluje bili predmet istrage haških tužilaca 2001, ali da oni nisu našli dokaze da je Hrvatska vojska činila ratne zločine. "Tokom cele Oluje, sa ovog sektora nisam primio nijedan izveštaj sumnjivog karaktera po kom bi se moglo zaključiti da se dešava nešto što nije normalna situacija u takvim prilikama", kaže on.

Stipetić kaže da su snimci autentični, ali montirani. On navodi da su pripadnici muslimanskih jedinica verovatno počinili ubistva i da su se ona dogodila pre dolaska hrvatskih Crnih mambi. On je potvrdio da je po dolasku Mambi u to područje kolona srpskih izbeglica pregledana, kao na snimku. "Taj naoko grub pretres te kolone izgleda takav, ali on drugačije ne može ni biti sproveden. Pretraga je morala biti obavljena kako bi se videlo ima li tu skrivenih vojnika protivničke strane, ima li oružja i ostalog. Svi podaci kojima raspolažem govore da tu nije bilo nikakvih zločina, nije bilo ubistva civila, nije bilo maltretiranja", kaže on.

Predsedavajući Predsedništva BiH Sulejman Tihić kaže da su general Atif Dudaković i V korpus Armije BiH, kojim je Dudaković komandovao, branili zemlju od agresije i da je kaseta produkt srpske kampanje. "Nije novost da Beograd pokušava da izjednači agresiju, masovne i sistematske zločine, s pojedinačnim zločinima pri odbrani BiH i Hrvatske. Međutim, u tome sigurno neće uspeti jer ih demantuju na stotine masovnih grobnica i brojne presude i dokazi Haškog tribunala", kaže on.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik osudio je način na koji su Tihić i Dudaković komentarisali snimke. "Nazvati to ironičnim vapajem, kako kaže Dudaković za Dnevni avaz, nad jednim ubijenim srpskim vojnikom, dovoljno govori o njegovom odnosu prema zločinima koje su počinile snage pod njegovom komandom", ocenio je Dodik u saopštenju za javnost i dodao da je ta izjava, koju je podržao i Tihić, još jedan pokušaj kontinuiranog umanjivanja činjenice da su tokom rata u BiH činjeni zločini.

Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski kaže da je ta organizacija i ranije tvrdila da su za vreme akcije Oluja na području Dvora na Uni ubijani civili. On navodi i da su tada na tom području delovali bošnjački odred Hamze i hrvatske Crne mambe. "Na području opštine Dvor, prema našim saznanjima, ubijeno je najmanje 46 civila i, kako smo mi nevladina organizacija čiji zadatak nije da ustanovimo ko je što činio, mi smo samo konstatovali da su te osobe ubijene, gde su, verovatno, grobovi, i da su na tom području u to vreme delovale jedinice V korpusa Armije BiH i II gardijske brigade Hrvatske vojske", kaže Puhovski.

"Ubijeni Srbin je Rade Rogić"

Zarobljeni Srbin, kog su u septembru 1995. ubili pripadnici specijalne muslimanske jedinice Hamze, bio je Rade Rogić iz Sanskog mosta, a njegova porodica živi u Banjaluci jer još ne može da se vrati u svoju kuću, u kojoj su drugi ljudi, piše Večernji list.

Na Internet-sajtu tog lista objavljen snimak na kom se vidi kako komadant Hamzi, mudžahedin iz Saudijske Arabije Taufik Al Harbija, ispituje i udara Rogića, a potom ga odvodi, da bi se onda videlo telo Rogića prerezanog vrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: