Prijava za N.N. autora "Da koljemo"

Fond za humanitarno pravo podneo je krivičnu prijavu zbog dela izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2006.

10:04

Default images

Prijava je pred Okružnim javnim tužilaštvom u Beogradu podneta 2. juna protiv N.N. autora i izvođača pesme pod nazivom "Da koljemo", koja se nedavno pojavila na Internetu, a koja otvoreno veliča genocid u Srebrenici i poziva na dalje istrebljenje bošnjačkog naroda.

Tekst pomenute pesme između ostalog govori o "klanju" Bošnjaka u Srebrenici kao o nečemu što je za ponos svakom pripadniku srpskog naroda, a haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić označavaju se kao heroji zbog ubistva 7000 Bošnjaka. Hodža, islamski duhovnik, u pesmi se upoređuje sa životinjom koja "riče", a veliča se i činjenica da su islamski verski objekti srušeni tokom rata u Bosni i Hercegovini. Čitav kontekst sporne pesme nedvosmisleno šalje poruku da je uništenje bošnjačkog stanovništva istorijska potreba i osveta srpskog naroda za izdaju ("Ovo vam je kazna što izdali ste rod, prodali ste krst, kaznio vas Bog").

Fond za humanitarno pravo upozorava da je negiranje i veličanje genocida u Srebrenici, kao i drugih teških zločina koji su se desili na prostoru bivše Jugoslavije, već duže vreme prisutno u Srbiji, i zahteva od nadležnih organa da kazne takve javne istupe, u skladu sa postojećim zakonskim propisima.

"Izostanak krivične odgovornosti za ovakve istupe vređa dostojanstvo žrtava i njihovih porodica, a društvo u Srbiji još više udaljava od suočavanja sa prošlošću. Kažnjavanje ovakvih dela je bitno i zato da bi se u Srbiji konačno uspostavio sistem vrednosti u kome je zločin nešto strašno, nešto čije počinioce treba kazniti, a ne slaviti ih. Nepostojanje ovakvog sistema vrednosti samo još više gura Srbiju u izolaciju i udaljava je od evropskih integracionih procesa", stoji u saopštenju Fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: