Četvrtak, 25.05.2006.

14:24

Čeka se ocena ustavnosti

Ustavni sud Srbije će od republičkog parlamenta zatražiti odgovor na više predloga za ocenu ustavnosti odredaba nekih zakona.

Izvor: Beta

Default images

To su Zakon o privatizaciji, Porodični zakon i Zakon o visokom obrazovanju. Na sve inicijative i predloge Ustavnog suda, Skupština Srbije ima rok od 30 dana da odgovori.

Na inicijativu Beogradskog centra za ljudska prava, Ustavni sud je zatražio da se republički parlament izjasni o članu Porodičnog zakona koji predviđa da je vanbračna zejednica "trajna zajednica života žene i muškarca, između kojih nema bračnih smetnji". Navodi se da je takva odredba suprotna načelu jednakosti i zabrani svake diskriminacije jer se na taj način garantuju prava vanbračne zajednice samo osobama različitog pola.

Kao ovlašćeni predlagač, Univerzitet "Union" iz Beograda, zatražio je od Ustavnog suda ocenu člana Zakona o visokom obrazovanju kojim se utvrđuje odlazak u starosnu penziju nastavnika sa navršenih 65 godina života, odnosno pod posebnim uslovima sa navršenih 67 godina života.

Zakonom o radu za odlazak u penziju predviđena je starosna granica od 65 godina, pa član Zakona o visokom obrazovanju diskriminiše građane sa najvišim obrazovanjem.

Traži se i utvrđivanje neustavnosti Zakona o privatizaciji jer, kako se navodi, vrši "nacionalizaciju" društvene svojine u korist privatne svojine, koju favorizuje i poznaje kao jedini oblik svojine.

Ističe se da odredba Zakona o privatizaciji koja propisuje državljanstvo Srbije kao uslov za sticanje besplatnih akcija uskraćuje pravo velikom broju državljana Crne Gore koji su u Srbiji ostvarili određena prava po osnovu minulog rada i značajno doprineli formiranju društvene svojine.

Zakon o državljanstvu Srbije, koji je stupio na snagu marta 2005. godine, propisuje da je državljanin Srbije istovremeno državljanin Srbije i Crne Gore, garantujući jednaka prava i obaveze državljana druge države članice SCG na teritoriji Srbije, izuzev izbornog prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: