Amnestija za "dezertere"

Novi zakon o amnestiji oslobodiće krivične odgovornosti nekoliko hiljada "dezertera".

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2006.

16:20

Default images

Amnestija se odnosi na sve koji su posle 7. oktobra 2000. izbegavali vojnu obavezu, izjavio je šef Vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Vladimir Vučinić. "U našem odeljenju, koje pokriva približno trećinu Srbije, biće obustavljeni postupci protiv oko 1.500 ljudi, a oko polovina od tog broja je pod poternicama. One će, u skladu s novim zakonom, biti povučene", izjavio je Vučinić za Večernje novosti.

To znači da će biti obustavljen svaki krivični postupak pokrenut zbog izbegavanja vojne obaveze, popisa i pregleda, neizvršenja materijalne obaveze, izbegavanja vojne službe onesposobljavanjem i obmanom i samovoljnog odsustvovanja i bekstva iz vojske. Osobe koje su osuđene na kazne zatvora zbog tih dela neće ići na izdržavanje te kazne. U postupcima koji nisu pokrenuti, odnosno u kojima istražni sudija nije doneo rešenje o sprovođenju istrage, zahtevi će biti vraćani tužiocu, kom će ostati da odbaci prijave, a isto će biti postupano i u situacijama kada je podignuta optužnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: