Dolijao "Fantom iz Korleonea"

Šef italijanske mafije, 73-godišnji Bernardo Provencano, uhapšen je na Siciliji, posle više od četiri decenije skrivanja.

Izvor: B92

Utorak, 11.04.2006.

12:38

Default images

Najtraženiji italijanski begunac, poslednji put je hapšen 1958. godine, a svaki trag mu se izgubio u septembru 1963. Uhapšen je u blizini sela Korleone, takozvanog "mafijaškog uporišta", a prilikom hapšenja nosio je farmerke i majicu. Koliko je poznato, italijanski bos za sada odbija da razgovara s policijom.

Bernardo Provencano, koga italijanske vlasti smatraju šefom sicilijanske mafije, prema pisanju italijanskih medija, skrivao se 41 godinu, koliko je u bekstvu, sistemom zaštite koji je sam smislio. Naime, Provencano je sa svojom okolinom komunicirao isključivo preko poruka koje je kucao na mašini i na malim papirima slao preko kurira. Nekoliko takvih papirića policija je pronašla i u džepovima njegovih pantalona prilikom hapšenja.

Provencano je poznat i kao "Fantom iz Korleonea" jer je poslednja njegova slika kojom policija raspolaže napravljena 17. septembra 1958, kada je poslednji put uhapšen. Mafijaški bos bio je i majstor prerušavanja, a BBC-jev izveštač iz Rima je tu Provancanovu sposobnost nazvao legendarnom.

Veruje se da je vođstvo nad sicilijanskom mafijom preuzeo 1993, posle hapšenja dotadašnjeg bosa Salvatorea "Tota" Rine u Palermu. Provencanov bivši advokat Salvatore Traina pre nekoliko meseci izjavio je da veruje da je njegov nekadašnji klijent mrtav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: