Puno obolelih od raka u Vranju

Vranje je ugrožen zagađenošću vazduha radioaktivnim česticama i vode teškim metalima.

Izvor: B92

Sreda, 15.03.2006.

20:04

Default images

Vranje je tako jedan od najugroženijih gradova u Srbiji, pokazalo je istraživaje srpskih stručajnaka i lekara koji se bave bioregenerativnom medicinom. Načelnica Onkološkog dispanžera u Vranju Gordana Kostić izjavila je da se toj ustanovi prosečno dnevno javljaju dva pacijenta obolela od raznih oblika maligniteta.

U dispanzeru istuču da u Pčinjskom okrugu trenutno ima 6.000 ljudi koji su oboleli od raka. "Ne isključuje se mogućnost da je ovakva situacija rezultat NATO bombardovanja Pljačkovice i drugi ciljeva na jugu Srbije 1999. godine, koji su gađani bombama sa osiromašenim uranijumom", kazala je Kostić.

Prema njenim rečima, prisustvo teških metala kod žena može izazvati sterilitet i biti jedan od uzroka anomalija kod novorođenčadi.

Sekretar u Ministarstvu za nauku i životnu sredinu Dragan Povrenović nadavno je izjavio da postoji mogućnost da je, pre dekontaminacije Pljačkovice i drugih lokacija, jedan deo osiromašenog uranijuma vodom prenet u zemljište.

On, takođe, podseća da je potrebno duže vreme da bi se preciznije utvrdilo koliko ta pretpostavka ima posledica po zdravlje stanovnika Pčinjskog okruga.

Tokom NATO bombardovanja, osiromašenim uranijumom gađane su četiri lokacije - Pljačkovica iznad Vranja, Bratoselce i Borovac kod Bujanovca i Reljan nedaleko od Preševa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: