Novo preduzeće PTT-a i Mobilkoma

Zajedničko preduzeće biće ponuđeno na tenderu sa licencom za mobilnog operatera, saglasili se austrijski investitori i vlada.

Izvor: B92

Petak, 10.02.2006.

21:25

Default images

Predstavnici austrijskih investitora na čelu sa Martinom Šlafom i generalni direktor Mobikoma Boris Nemšić prihvatili su da razgovaraju o detaljima Vladinog rešenja za situaciju u Mobtelu. To je za B92 rekao ministar finansija Mlađan Dinkić posle sastanka sa austrijskim investitorima koji su prethodno poslovali s bivšim vlasnikom Mobtela Bogoljubom Karićem.

Oprema koja je založena u kreditima Hipo i Rajfajzen banke, a koja je pripala PTT-u Srbije kao i dug prema Eriksonu koji će isplatiti austrijski investitori, biće preneta u novo preduzeće koje će osnovati PTT i Mobilkom. Predlog Vlade Srbije je da u tom preduzeću PTT bude većinski vlasnik sa 80 odsto. Zajedničko preduzeće biće na tenderu uz licencu za mobilnog operatera. Prikupljena sredstva na tenderu bi se delila u odnosu 40 odsto za licencu i 60 odsto za opremu i pretplatnike.

Oko udela u vlasništvu u novom preduzeću i odnosu prema kojem će se deliti prikupljena sredstva na tenderu će se pregovarati. Plan je da novo preduzeće bude osnovano do kraja februara, a da se međunarodni tender raspiše krajem marta. Kada bude zaključen tender, Mobtel bi išao u likvidaciju. Najbolji ponuđač bi istovremeno na međunarodnom tenderu preuzeo i sve korisnike mreže 063 i 062 i zaposlene.

"Mi smo našli fin model koji državi omogućava najmanje tri puta više novca, ali naravno, zavisi koliko će ko na tenderu da ponudi. Sigurno, Austrijanci ne mogu da izgube, jedino Karić gubi", kaže Dinkić.

Predlog je da se odustane od spora koji se oko udela u Mobtelu vodi pred arbitražom u Cirihu. Takođe, predviđeno je da austrijska strana državi isplati neisplaćene dividende iz Mobtela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: