Petak, 10.02.2006.

13:54

Fatmir Sejdiu predsednik Kosova

Fatmir Sejdiu izabran je danas za novog predsednika Kosova, u trećem krugu glasanja poslanika Skupštine Kosova.

Izvor: B92, Beta

Default images

Sejdiu, inače generalni sekretar Demokratskog saveza Kosova, trebalo bi da bude i na čelu prištinskog tima na predstojećim pregovorima o statusu pokrajine. Fatmir Sejdiu izabran je sa dvotrećinskom većinom za novog predsednika Kosova, ali tek u trećem krugu glasanja poslanika kosovskog parlamenta.

Obraćajući se poslanicima novoizabrani predsednik Kosova izjavio je da će nastaviti delo pokojnog predsednika Ibrahima Rugove. "Biću predsednik koji će ujediniti institucije, političke partije, etničke grupe i obezbediću jedinstvo kosovskog društva uopšte. Založiću se za jedinstvo pregovaračke grupe Kosova i zaokruživanje procesa utvrđivanja političkog statusa Kosova na osnovu političke volje naroda Kosova", izjavio je Sejdiu.

Sejdiu je u obraćanju rekao i da će se zauzeti za ostvarivanje ljudskih i građanskih prava pripadnika svih nacionalnih zajednica na Kosovu.

Novoizabrani predsednik Kosova  izjavio je da zahtev kosovskih Albanaca da Kosovo dobije nezavisnost ne može biti predmet pregovora. "Ne može se pregovarati o kosovskoj nezavisnosti. Za nas je veoma važno da taj put ka nezavisnosti bude brz", rekao je novoizabrani predsednik.

Prema njegovim rečima, reforma lokalnih vlasti je neophodna za sve građane Kosova. Takva reforma ne bi trebalo da albanskoj većini dozvoli dominantan stav, kao ni da dozvoli stvaranje enklava gde bi Srbi živeli odvojene živote.

Reakcije na izbor novog predsednika

Izboru predsednika nije prisustvovalo osam poslanika Srpske liste za Kosovo i Metohiju, koji od konstituisanja drugog saziva skupštine bojkotuju njena zasedanja.

Nosilac te liste Oliver Ivanović, rekao je za B92 da poznaje Fatmira Sejdiua i da je on čovek sa kojim se može razgovarati. "Bitno olakšava situaciju to što nema nikakvu militantnu prošlost, što je inače do sada bila prepreka za svaku komunikaciju između srpske zajednice i takve nekakve osobe. Čini mi se da bi trebalo sačekati prva njegova dela, da ne sudimo o čoveku prema prošlosti ili prema dosadašnjem ponašanju, nego da vidimo kako će delovati u budućnosti. Vrlo je važno da on proba da se nametne i predstavi kao predsednik koji će biti otvoren za komunikaciju sa Srbima, što do sada nije bio slučaj", kaže Ivanović.

Predsednik najveće opozicione stranke, Demokratske partije Kosova, Hašim Tači je rekao da je danas izabrana institucija, a ne ličnost, što je u nacionalnom interesu Kosova.

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je kosovskim Albancima izbor novog predsednika i istovremeno pozvao Sejdiua na dijalog. "Gospodine Sejdiu, moja vrata su za Vas otvorena da počnemo direktne razgovore. Moramo što pre da počnemo da rešavamo konkretne životne probleme građana na Kosovu i Metohiji", navodi se u čestitki.

Ko je Fatmir Sejdiu

Fatmir Sejdiu rođen je 23. oktobra 1951. u selu Pakaštica, kod Podujeva, gde je završio osnovnu i srednju školu. Jedan je od najbližih saradnika preminulog Ibrahima Rugove i na novu funkciju dolazi sa mesta generalnog sekretara Demokratskog saveza Kosova, najbrojnije stranke kosovskih Albanaca. Redovan je profesor na Pravnom i Fakultetu političkih nauka u Prištini, završio je pravni fakultet u Prištini 1974, a na njemu je i magistrirao i doktorirao. Bio je na usavršavanju na inostranim univerzitetima i objavio radove i knjige iz oblasti istorije prava.

Učesnik je Osnivačke skupštine Demokratskog saveza Kosova 23. decembra 1989. Na prvoj izbornoj Skupštini, 1991, izabran je za člana Glavnog odbora DSK, 1992. za člana Predsedništva, a 1994. za generalnog sekretara. Bio je član Centralne komisije za organizovanje nepriznatog referenduma Albanaca o nezavisnosti Kosova 1991 i među glavnim organizatorima paralelnih parlamentarnih i predsedničkih izbora za takozvanu Republiku Kosovo, 1992. i 1998 i oba puta biran za poslanika. Od 1998. je bio generalni sekretar Skupštine Kosova i predsednik Komisije za ustavna pitanja.

Na izborima 2001. izabran je za poslanika Skupštine Kosova i člana Predsedništva Skupštine. Na iste funkcije je izabran i posle parlamentarnih izbora na Kosovu 2004.

Govori francuski, engleski i srpski. Oženjen je i ima tri sina. Živi u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: