Sreten Karić, u bolnici ili begu?

MUP Srbije raspisao potragu za Sretenom Karićem pošto se ovaj nije odazvao pozivu policije na saslušanje.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 17.01.2006.

13:53

Default images

Ako se nalazi u Srbiji, Karić će biti priveden, saznaje B92. Poreska uprava podnela je juče krivične prijave protiv Sretena Karića i Olge Žilović zbog sumnje u utaju poreza od više od 2,8 miliona evra, tj. da su kao generalni direktor i izvršna direktorka Mobtela omogućili otkup 79 stanova članovima porodice Karić, direktorima i privilegovanima te kompanije, po ceni znatno ispod tržišne vrednosti.

Advokat Zdenko Tomanović izjavio je večeras da se Sreten Karić već određeno vreme nalazi u bolnici, ali nije hteo da precizira u kojoj. "Vrsta bolesti je takva da ne mogu da kažem u kojoj je bolnici jer je to privatna stvar" kazao je Tomanović, ne želeći ni da precizira da li se ta bolnica nalazi u Srbiji ili inostranstvu. On je kazao da će u toku noći u MUP-u proveriti da li su tačne informacije da je policija za Sretenom Karićem raspisala potragu zato što se nije odazvao pozivu za saslušanje i dodao da će, ukoliko je to tačno, kontaktirati sa Sretenom Karićem.

Banke Hypo Alpe Adria i Rajfajzen danas su potpisali ugovor o prebacivanju potraživanja prema Mobtelu na PTT, čime je PTT i zvanično postao većinski poverilac Mobtela. Javno preduzeće PTT Srbija potpisalo je danas s bankom Hipo Alpe Adrija ugovor o kreditu za preuzimanje potraživanja Mobtela u iznosu od 71,4 miliona evra. Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, PTT-u Srbija odobren je dugoročan kredit na 15 godina s tri godine počeka i kamatom od 4,3 odsto godišnje. "Vlada Srbije preduzela je sve neophodne mere kako bi svim korisnicima mreže 063 i 062 bilo omogućeno da nesmetano koriste sve usluge te mobilne mreže", navodi Ministarstvo finansija.

Koštunica i Gorbah za mešovitu komisiju za Mobtel

Srpski premijer Vojislav Koštunica i austrijski vicekancelar Hubert Gorbah složili su se večeras u Beogradu da se formira mešovita radna grupa koja bi pronašla rešenje za novonastalu situaciju u Mobtelu.

Austrijski vicekancelar je rekao da je potrebno pronaći rešenje koje bi zadovoljilo i interese austrijskih investitora u Mobtelu, saopšteno je iz vlade posle sastanka.

U saopštenju je navedeno i da je austrijski vicekancelar izrazio razumevanje za pravnu dimenziju aktivnosti Vlade Srbije u slučaju Mobtel koje, kako je rekao, nisu usmerene prema austrijskim investitorima. Gorbah je kazao i da, s druge strane, ima razumevanje i za potrebu austrijskih investitora da zaštite svoje interese.

"Austrija je zainteresovana da i dalje investira u Srbiju", rekao je vicekancelar Gorbah, kao i da Austrija daje punu podršku priključivanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, kojom ona sada predsedava.

Astra banka pokrivala "minus" Marka Miloševića

Astra banka, kojoj je Narodna banka Srbije devet puta do sada oduzimala dozvolu za rad, a sud ove odluke obarao, uplaćivala je 1997. godine novac za pokriće minusa na računu Marka Miloševića u iznosu od skoro 86.000 maraka.

Nalogom za uplatu 85.828 maraka na račun Visa kartice Marka Miloševića pokriven je skoro celokupan minus na njegovom računu. Uplata potiče iz Astra banke, ali uplatni nalog nije potpisan, pa se ne zna ko je tačno uplatilac. Takođe, nije potpisan ni ugovor o otvaranju računa u ovoj banci. Minusni saldo je iznosio 86.000 maraka i napravljen je za svega sedam dana, od 20. marta do 27. marta 1997. godine.

Astra banka pokrila je račun za kupovinu u butiku Đani Versaće, kao i troškove napravljene u hotelu Hilton i juvelirnici Kartie u Rimu.

Nevraćeni dug Karićeve banke Požarevačkoj banci?

Kako B92 saznaje iz izvora bliskih Okružnom sudu u Požarevcu, krajem ove nedelje tročlani tim veštaka trebalo bi da okonča veštačenje u okviru istrage koja se vodi protiv bivšeg direktora Požarevačke banke Dragoljuba Mitića.

Tim veštaka u kom se nalaze Zlatko Popović, Mirjana Sretenović i Slavica Nedeljković, rezultate veštačenja trebalo bi da preda istražnom sudiji Jugoslavu Skenderiju. Nakon okončanja večtačenja, istražni sudija predmet predaje postupajućem tužiocu, Dmitru Krstevu, koji bi nakon toga trebalo da podigne optužnicu protiv bivšeg direktora Požarevačke banke. Posle podizanja optuznice očekuje se pokretanje krivičnog postupka.

Postupak se vodi zbog sumnje u zloupotrebu položaja i omogućavanje Karić banci da od Požarevačke tokom 1992. i 1993. godine pozajmi preko deset miliona nemačkih maraka. Prema tvrdnjama stečajnog upravnika Požarevačke banke, Miloša Danilovića, Karić banka, a kasnije Astra banka, taj novac nikada nije vratila. Godine 2001. Požarevačka banka otišla je u likvidaciju i stečaj zbog manjka u depozitu od pet miliona maraka, dvostruko manje od pominjane pozajmljene svote.

Kako saznajemo iz dobro proverenih izvora, bez obzira na rezultate veštačenja, u jednom znatnijem delu postoje dokazi da novac nikada nije vraćen. Deo dokaza mogao bi se kriti i na mikro-filmovima koji mogu biti očitani uz pomoć starog računarskog sistema "Hanivel-bul" koji je korišten tokom devedesetih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: