Vojvođanski "knezovi"

Titula knezova, koja postoji u Vojvodini, nije zvanična, ali se odomaćila u mesnim zajednicama u Kikindi.

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2005.

10:10

Default images

Kako kažu u pokrajinskoj vlasti, ta se titula odomaćila kao zamena za nekadašnju funkciju predsednika saveta mesne zajednice, koja je u ovoj opštini ukinuta. Predsednici, odnosno kneževi Mokrina i Iđoša, Goran Dimitrov i Milan Miladinov kažu da im ne smeta da ih nazivaju kneževima, ali dodaju da se ne prestavljaju uvek kao kneževi, već da to zavisi od prilike.

Naziv "knezovi" počeo je da se koristi u žargonu kada je prethodni saziv SO Kikinda odlučio da mesne zajednice opštine biraju ili savet ili samo predsednika mesne zajednice. Nedavna odluka mesne vlasti da mesna zajednica može imati samo predsednika, još više je odomaćila ovaj naziv. Bivši predsednik SO Kikinda Duško Radaković kaže: "Bilo nam je simpatično, da ih zovemo seoskim knezovima, zato što je izraz predsednik saveta mesne zajednice možda malo rogobatan i u tom smislu je simpatičnije kada se kaže seoski knez ili knjeginja, a to je ona stara srpska tradicija i vidim da se primilo".

Institucija seoskog kneza nikad nije ozvaničena i u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu. Zvanična ili ne, činjenica je da su se seoski knezovi, doduše u nešto drugačijoj formi nego ranije, vratili na ove prostore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: