"Mene, nikad neće ... izručiti"

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, ne veruje da će ga Australija , čiji je državljanin, izručiti Hrvatskoj.

Izvor: B92

Nedelja, 11.09.2005.

18:32

Default images

Vasiljkovića Hrvatska sumnjiči da je počnio ratne zločine na njenoj teritoroji. Nekadašnji glavni trener vojih veština Srba u Hrvatskoj, sada živi pod imenom Denijel Sniden u Pertu gde radi kao instruktor golfa.

I danas je ponosan na svoje angažovanje tokom rata u Hrvatskoj što je i potvrdio u intervujuu australiskoj televiziji: "Veoma sam ponosan na to. Mislim da bi svaki Australijanc trebalo da bude ponosan na ono što sam ja tamo radio".

Hrvatski mediji podsećaju da je Vasiljković u izveštaju UN-a iz 1992. godine opisan kao "drugi po važnosti u pobunjenoj srpskoj enklavi u Hrvatskoj iza zloglasnog Željka Ražnatovića Arkana, i da je pod optužnicom za etničko čišćenje, masovno zlostavljanje i ubijanje civila i organizovana silovanja".

Vailjković, međutim , navodi da nema nikakve veze sa ratnim zločinama  počinjenim u Hrvatskoj  u periodu  od 1991 do 1995. Kao dokaz  navodi da  bi mu da je kriv, bio zabranjen povratak u Australiju: "Naravno da se ne krijem. Prvo što sam uradio kad sam se vratio bilo je da se prijavim vlastima.  Spreman sam da se kladim u sve što imam, da me neće Australijska vlada izručiti. Jednostavno, za to nema osnova".

Inače, ratne aktivnosti Vasiljkovića predmet su istrage i australijske vlade koja od policije traži da utvrdi da li je kao državljanin australije, prekršio zakon vrativši se 1991. godine u bivšu Jugoslaviju gde je učestvovao u ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: