"Lupus" tužio SPO, Koraća, B92

Agencija "Lupus", vlasnika Aleksandre Ivanović, supruge Milorada Ulemeka, tužila nekoliko funcionera SPO-a, Žarka Koraća i B92.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 18.08.2005.

10:03

Default images

To je potvrdio ministar za kulturu i medije Dragan Kojadinović, dodavši da su članovi SPO-a koji su i članovi Vlade Srbije imali pravo da javno postave pitanja o tom preduzeću, s obzirom na to ko su njeni osnivači i radnici. On je dodao da je bilo sumnje da su u preduzeću radili i bivši pripadnici režima Slobodana Miloševića sa "raznim hipotekama iz prošlosti".

Pored Kojadinovića, tuženi su i funkcioneri SPO-a Bojan Dimitrijević, Vojislav Vukčević (ministri u Vladi Srbije), Vladimir Božović (generalni inspektor MUP-a) i potpredsednik SPO-a Vlajko Senić. Tuženi su i lider Socijaldemokratske unije Žarko Korać i urednik B92 Veran Matić.

U tužbi za naknadu štete je navedeno da su tuženi iznošenjem neistina na sednici Vlade Srbije i u medijima, o "Lupus grupi" i njenom poslovanju prouzrokovali štetu agenciji i naneli joj gubitke. Naime, posledica takvog postupanja tuženih doveli su do otkazivanja ugovora "Lupus grupi", kao i odbijanje ponuda zainteresovanih klijenata. "Tuženi su neistine iznosili, odnosno prenosili kao deo smišljene kampanje, čiji je isključiv cilj bio da se tužiocu onemogući nesmetan rad, odnosno da se preduzeće zatvori", navedeno je u tužbi.

Ministri u Vladi Srbije iz Srpskog pokreta obnove objavili su da je bio postignut dogovor sa premijerom Vojislavom Koštunicom da agencija "Lupus", u kojoj rade i bivši pripadnici JSO, bude zatvorena. Kao jedan od mogućih načina za zatvaranje navodi se da toj agenciji ne bude odobrena preregistracija preduzeća. To se ipak nije desilo.

"Lupus grupa" tražila je odštetu od oko 13,6 miliona dinara zbog iznošenja neistina na račun njenog poslovanja, a u cilju zatvaranja agencije.

Reakcije

Svi koje je agencija "Lupus" navodno tužila ocenili su da se radi o besmislenoj tužbi i nisu želeli da je posebno komentarišu, poručujući da pravosuđe traba da radi svoj posao. Niko od tuženih nije dobio tužbu.

SPO je imao dužnost da postavi pitanje kako je preduzeće registrovano i ko je u njemu radio, kaže ministar Kojadinović. Prema njegovim rečima, SPO još nije obavešten o rezultatu zahteva za preregistraciju preduzeća "Lupus". Ranije su predstavnici SPO-a tvrdili da su im koalicioni partneri u Vladi Srbije obećali da će "Lupus" biti zatvoren tako što mu neće biti odobrena preregistracija. Kojadinović je dodao da je odštetni zahtev izuzetno visok, pa se postavlja i pitanje koliko je preduzeće zarađivalo i da li je uredno plaćalo poreze na tu dobit.

Lider Socijaldemokratske unije Žarko Korać izjavio je Beti da nije dobio tužbu, ali da time nije ni malo iznenađen jer je očigledno da se, posle povlačenja poternica za Mirjanom Marković i Markom Miloševićem, bivši pripadnici "crvenih beretki" osećaju dovoljno snažni da traže zaštitu od postojećeg pravosudnog sistema.

Povodom najavljene tužbe Liberalno-demokratska frakcija upozorava javnost da ovakav potez ima za cilj ima zastrašivanje demokratske javnosti u Srbiji, čime bi se Srbija konačno vratila u devedesete. "Pozivamo agenciju Lupus i njene osnivače iz senke da i nas tuže, pa da se konačno na sudu razotkrije sa kojim ciljem je ova agencija osnovana i ko je koristi kao paravan", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: