Zašto je ukinuta optužnica

Izjava Velimira Ilića da je posredovao oko povlačenja optužnice protiv Marka Miloševića postala je glavna tema.

Izvor: B92

Subota, 13.08.2005.

10:19

Default images

Demokratska stranka traži ostavku Vlade Srbije. "Izjava ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića dokazuje tvrdnje da se premijer Vojislav Koštunica nagodio sa Slobodanom Miloševićem radi ostanka na vlasti. Građani nisu glasali za takvu politiku beskrupulozne trgovine koju vodi vladajuća koalicija, koja bi iz moralnih i političkih razloga morala da podnese ostavku", kaže portparol DS-a Đorđe Todorović.

"To je prvorazredan skandal i građani nisu glasali za zo. Gospodin Koštunica je izneverio pre svega svoje, a zatim i sve ostale birače u zemlji. Pored pritisaka na svedoke, očigledno je da je Vlada spremna da vrši pritisak i na medije. Veoma je čudno kako je na volšeban način nestao snimak intervjua koji je Ilić dao za TV Banat iz Vršca i očekujemo da vidimo da li će u subotu u 14.00, kao što je to i normalno u programskoj šemi, biti reprize emisije u kojoj je Ilić sve to izgovorio", kaže Todorović.

Antić: Krizu prevazići smenom tužilaca

Funkcioner G17 plus Čedomir Antić kaže da ta stranka, članica vladajuće koalicije, smatra da je trenutnu krizu u Srbiji, nastalu povezanošću pravosuđa i politike, moguće prevazići samo smenjivanjem tužilaca koji su zloupotrebili funkcije. Antić je Beti rekao da su tužioci zloupotrebili funkciju jer nisu ispitali okolnosti zbog kojih je oštećeni Zoran Milovanović posle pet meseci promenio iskaz, ali i zato što postoje osnovane indicije, potvrđene izjavom Velimira Ilića, da su vršeni politički pritisci na Tužilaštvo.

"G17 plus traži da u naredna dva meseca stranke postignu konsenzus o reformama i čišćenju pravosuđa, koje je do sada pretrpelo samo kozmetičko čišćenje", kaže Antić.

Senić: Miloševići samo pred sudom

Zahtevu G17 plus za hitan sastanak vladajuće koalicije pridružio se potpredsednik Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić, koji je izjavio da je, sada, na vladajućoj koaliciji da vidi da li je povlačenje poternice bilo dobro rešenje za nju. Senić izjavio je FoNetu da je stav te stranke da Mira Marković i Marko Milošević mogu da se vrate u zemlju samo da bi pred sudom odgovarali za sva zla koja su počinili srpskom narodu u poslednjih 15 godina. "Mi smo odmah po povlačenju optužnice rekli da se nadamo da nije reč o političkom pritisku Socijalističke partije Srbije i da opstanak Vlade, u zamenu za aboliciju porodice Slobodana Miloševića, ne bi bio održiv na dugi rok", rekao je Senić.

On je dodao da je, posle novih informacija i izjava jednog ministra, da je na neki način pomogao da slučaj Marka Miloševića bude rešen, na vladajućoj koaliciji da vidi da li je to dobro rešenje. Upitan koliko izjava Velimira Ilića, lidera Nove Srbije, šteti koaliciji SPO-NS, Senić je odgovorio da vreme pokazuje kolike su političke razlike te dve stranke.

Prema njegovim rečima, SPO je stranka koja smatra da s režimom Slobodana Miloševića treba raskinuti za sva vremena, a postoje neke druge stranke koje smatraju da to treba učiniti na neki drugi način. "Verujem da će to biti neka buduća linija podele, ne samo SPO i NS, već stranaka 'demokratskog bloka'. Mi posle formiranja Vlade imamo odgovornost za rad ministarstva koje vode ljudi iz SPO-a i s takvim rezultatima ćemo izaći pred birače na nekim novim izborima", rekao je Senić.

I politička i krivična odgovornost

Pravnici ocenjuju da u celom slučaju ima osnova i za političku i za krivičnu odgovornost.

Izvršni direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Mirna Kosanović navodi da je priznanje Ilića osnov za njegovu političku i krivičnu odgovornost. "Ne znam zašto naši ministri smatraju da moraju da se upliću u sve moguće sudske postupke, i u krivične i u druge, i zašto misle da su njihove odluke i radnje presudne za ishod krivičnih postupaka. Očigledno je da tužilaštvo i sud ne mogu da rade nezavisno od njihovog svakodnevnog uplitanja u odlučivanje", kaže ona.

Mirna Kosanović objašnjava i da, ako je Ilić aktivno učestvovao u promeni iskaza, onda treba da snosi dogovornost za delo podstrekavanja na davanje lažnog iskaza. "Važno je da se radi o postupku koji se vodi po službenoj dužnosti, dakle ne radi se o privatnom gonjenju, tako da oprost ili neoprost tuđih grehova zapravo ne može da utiče na ishod postupka. Dakle, tužilac je taj koji i dalje vodi celu stvar, a nije oštećeni taj koji će odlučivati o tome da li će neko odustati od optužnice ili ne", kaže ona.

Ilićev savetnik za medije Petar Lazović za B92 je objasnio da je Ilić u intervjuu rekao da on sam ima najviše razloga da bude kivan na Slobodana Miloševića jer mu je ovaj rušio kuću, pokušao da ga ubije i jurio ga po pećinama, ali da mu je ipak oprostio jer on nikada neće izaći iz zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: