Marko se vraća kući?

Posle ukidanja Interpolove poternice za Mirom Marković, Okružno javno tužilaštvo u Požarevcu obustavilo proces protiv Marka Miloševića.

Izvor: B92

Subota, 06.08.2005.

09:38

Default images

To praktično znači da se ukida poternica protiv Marka Miloševića i da on neometano može da se vrati u zemlju. Pre oko dva meseca ukinuta je, takođe Interpolova, poternica za Mirom Marković, suprugom Slobodana Miloševića i majkom Marka Miloševića.

Zamenik okružnog javnog tužioca Dmitar Krstev kaže da je je optužnicu protiv Marka Miloševića za zlostavljanje otporaša Zorana Milovanovića iz Požarevca povukao na osnovu izjave žrtve, koja je dala iskaz da se ne seća da je Milošević u zlostavljanju koristio testeru. Krstev je listu Danas rekao da je u prostorijama Tužilaštva, kada je Milovanović davao izjavu, bio i predsednik Opštinskog odbora Pokreta snaga Srbije Predrag Pajić.

Saznaje se da je optužnica povučena samo protiv Miloševića, dok protiv ostalih učesnika u događaju, zbog kojeg se krivično gone, optužnice ostaju. Dana 7. marta 2000. u diskoteku Madona, na silu je, prema navodima optužnice, odveden otporaš Zoran Milovanović, od kog je Milošević iznuđivao priznanje ko stoji za organizacije Otpor i ko je finansira, preteći mu da će ga u suprotnom "iseći na komade motornom testerom i baciti i Veliku Moravu".

Novinar i otporaš Mile Veljković smatra da je odustajanje od optužnice rezultat dogovora na vrhu, kada je između Slobodana Miloševića, Vojislava Koštunice i Čedomira Jovanovića navodno dogovoreno da Miloševiću bude garantovano da će mu porodica biti bezbedna i da neće krivično biti gonjena. Veljković smatra da je zanimljivo da od optužnice odustaje onaj ko je nije podigao, dakle, okružni, a ne opštinski tužilac.

Batić: Epilog nagodbe

Advokat oštećenog Vladan Batić kaže da je Okružno tužilaštvo bez razloga ukinulo optužnicu protiv Marka Miloševića, i to pre glavnog pretresa, koji je već bio zakazan. On veruje da je povlačanje optužnice protiv Miloševića plod nagodbe koju je Vlada naparavila sa Socijalističkom partijom Srbije o podršci te stranke u Skupštini Srbije.

I u vreme ukidanja poternice za Mirom Marković pričalo se o tom dogovoru, iako su i iz Demokratske stranke Srbije i SPS-a to demantovali. Ipak, i optužnica protiv sina Slobodana Miloševića povučena je isto kao i poternica za njegovom ženom, odnosno uz takozvano obavezno uputstvo koje je je dobio postupajući tužilac.

U slučaju Mire Marković, to uputsvo izdao je tada v.d. republičkog javnog tužioca, koji je malo potom imanovan na tu funkciju. Ovog puta, Marko Milošević je oslobođen zbog obaveznog uputstva koje je opštinskom tužilaštvu uputio okružni tužilac iz Požarevca.

Preteres u ponovljenom postupku protiv Marka Miloševića bio je zakazan i, prema rečima Vladana Batića, u međuvremenu se nije ništa promenilo. "Nije bilo nikakavog razloga za takvu odluku. Da je bar tužilac sačekao ponovljeno uzimanje izjava od okrivljenih i oštećenih, pa onda postupao ovako ili onako, to bi se moglo razumeti. Ovako je to urađeno bez postupka, u potaji, i nema veze s pravnom državom", kaže Batić.  

Indikativo je i da sudija koja je presudila Marku Miloševiću nije izabrana na sudijsku funkciju u nedavnom izboru u Skupštini, a protiv nje je najglasniji bio Petar Jojić, poslanik SPS-a, bivši ministar pravde, advokat Marka Miloševića. Za predsednika Okružnog suda u Požarevcu izabrana je Svetlana Gaco, koja je, prema Batićevim rečima, osvedočen pobornik SPS-a i komšinica ministra pravde. "Odgovorno tvrdim da je vlada Vojislava Koštunice napravila dogovor s partijom Slobodana Miloševića, da je ovo epilog tog dogovora, da je tužiocima naređeno kako da postupaju u slučaju ukidanja poternica protiv Mire Marković i Marka Miloševića", kaže Batić.

"Ne možemo više da preživljavamo iste stvari"

Majka Zorana Milovanovića je 25. jula 2005. posala pismo  advokatu Vladanu Batiću u kojem navodi da su ponovo učestale pretnje njenoj porodici i da oni nemaju snage da sve ponovo preživljavaju. "Ne možemo da ponovo preživljavamo 2000. i da se krijemo i da ne smemo normalno da živimo. Vidimo da pravde nema jer i za vreme vlasti DOS-a slučaj nije rešen, niti će ikada biti", navodi se u pismu.

Ona se nada da će porodica Milošević biti kažnjena ne samo za ono što je uradila njenom detetu, već i svoj drugoj deci i majkama koje su ostale bez njih. Ne želim da se upisujem u knjigu tih majki jer je svog sina želim pored sebe i jedino rešenje je da odustanemo od svega", piše u pismu.

DS traži ostavku ministra pravde

Demokratska stranka navodi da Vlada Srbije ukidanjem optužnice protiv Marka Miloševića plaća još jednu ratu za podršku koju dobija od SPS-a. DS traži i ostavku ministra pravde.

U toj stranci veruju da se građani Srbije sećaju ko je i šta je radio Marko Milošević devedesetih godina, a portparol te stranke Đorđe Todorović kaže da Vlada Srbiju vodi ka izolaciji i postavio pitanje da li građani Srbije žele takvu Vladu. On podesća da se partijski ljudi slobodana Miloševića vraćaju na svoje funkcije u prvosuđu i da zbog toga nije ni čudo ukidanje optužnica protiv članova njegove porodice. "Mi odavno tražimo da Zoran Stojković, iz mnogih razloga, ode sa mesta ministra pravde, a ovo je samo još jedan veliki i bitan razlog i zbog ovoga svi treba da se zamislimo i zabrinemo. Očigledno se sve vraća u devedesete, ovde sve može da se desi, Amarko Milošević će se vratiti u ovu zemlju i živeće kao normalan građanin, kao da se ništa nije događalo", kaže on.

"Crveni tepih za Miloševiće"

I u Srpskom pokretu obnove, koji je deo vladajuće kolicije, smatraju da za povlačenje optužnice protiv Marka Miloševića odgovornost snosi vlast. Potpredsednik SPO-a Sanja Čeković postavlja pitanje šta se to desilo Srbiji. "Skupština u što kraćem roku treba sebi da postavi pitanje o tome da li i dalje treba da idemo putem putem kojim smo krenuli, a ako ne treba, onda da vratimo celu porodicu Milošević, pa neka je čekaju na aerodromu, uz crveni tepih i doček. SPO-a na tom dočeku neče biti", kaže ona.

Ne znaju, nedostupni, na odmoru...

U DSS-u i Ministarstvu pravde B92 nije uspeo da dobije nikakve reakcije. Ministar pravde Zoran Stojković je na odmoru, a njegov zamenik Branislav Bjelica kaže da ništa ne zna o povlačenju optužnice, iako su to objavile sve jutrošnje novine. U DSS-u su ili bili nedostupni ili su na odmoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: