Vladika u zatvoru

Policija Makedonije je pod udarom kritika i optužena za otmicu arhiepiskopa ohridskog Jovana Vraniškovskog.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 27.07.2005.

08:39

Default images

Sledbenici vladike Jovana, egzarha patrijarha Srpske pravoslavne crkve u Makedoniji i arhiepiskopa ohridskog optužili su policiju Makedonije da je otela njihovog starešenu i onemogućila ih da se pozdrave s vladikom Jovanom ispred skopskog zatvora Idrizovo, u koji je on juče stigao na izdržavanje kazne.

Kako za B92 javlja dopisnik B92 Safet Biševac, policijsko sprovođenje vladike Jovana na izdržavanje zatvorske kazne zbog izazivanja verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti dobilo je veliki prostor u izdanjima svih dnevnih listova u Makedoniji. O raspoloženju javnosti najbolje govore naslovi na prvim stranicama najtiražnijih i najuticajnijih listova, Utrinskog vesnika i Dnevnika, "Vraniškovski u zatvoru" i "Raskolnik Jovan u Idrizovu". "U civilnom odelu, crnim pantalonama i beloj majici, raščinjeni vladika Jovan je uz policisku pratnju u 16.05 prošao kroz plavu kapiju zatvora u Idrizovu", piše Utrinski vesnik.

Policija je pola sata pre toga Vraniškovskog iz njegovog vozila prebacila u policiski automobil u kojem je prošao prvu kapiju zatvora, čime mu je onemogućeno da se sretne sa svojim sledbenicima ispred zatvora. Policija tvrdi da je Vraniškovskog privela jer nije poštovao rok da se do kraja radnog dana javi na izdržavanje kazne.

Episkop Ohridski Marko ispred zatvora je izjavio da je policija praktično kidnapovala Vraniškovskog i da nije dozvolila da mu predaju ni lične stvari. "Kako će policija i nalogodavci opravdati taj postupak pred bogom i svetskom javnošću?", pitao je episkop Marko.

Janković: Trag na odnosima

Savetnik premijera Srbije Vladeta Janković kaže da će upućivanje vladike Jovana na izdržavanja kazne zatvora ostaviti trag na srpsko-makedonske odnose u najširem smislu, što je razlog za zabrinutost.

"Osim pravnih i moralnih argumenata protiv drastičnog kažnjavanja crkvenog velikodostojnika samo zato što je nenasilno postupao po svojim uverenjima, neophodno je imati u vidu i politički kontekst jer se teško može zamisliti da najnoviji događaji ne ostave traga na srpsko-makedonskim odnosima u najširem smislu. Postupak makedonskih vlasti bez sumnje povećava napetost u regionu, u kojem su stabilnost, uzajamno razumevanje i dobra volja nasušno potrebni", kaže on i dodaje da bi zbog širih posledica tim slučajem trebalo da se bave Vlada Makedonije i međunarodna zajednica, prenosi Beta.

Skoplje: Slučaj neće narušiti odnose

Upućivanje arhiepiskopa Jovana na izdržavanja kazne zatvora "neće uticati na dobrosusedske odnose Makedonije i Srbije i Crne Gore", izjavio je savetnik makedonskog premijera za odnose sa javnosću Marjan Đurovski.

Marjan Đurovski je izjavio da će makedonska vlada učiniti sve što je u njenoj nadležnosti kako se ne bi narušili dobrosusedski odnosi Srbije i Crne Gore i Makedonije i regionalna saradnja. "Mogućnosti vlade da reaguje u slučaju Vraniškovski su limitirane s obzirom da je reč o odluci sudskih vlasti koje su nezavisne", rekao je Đurovski.

On je dodao da ono što će makedonska vlada preko ministarstva pravde i direkcije za izvršavanje sankcija uraditi jeste da se obezbedi Jovanu maksimalan zakonski tretman u zatvoru i poštovanje ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: