Izrečene presude za "Sjeverin"

Danas su pred većem Okružnog suda u Beogradu izrečene presude optuženima za ubistvo 16 sjeverinskih Mulsimana.

Izvor: B92

Petak, 15.07.2005.

09:14

Default images

Pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" osuđeni su danas, na ponovljenom suđenju, na ukupno 75 godina zatvora zbog ratnog zločina ubistva 16 građana muslimanske nacionalnosti iz mesta Sjeverin.

Na po 20 godina osuđeni su Milan Lukić, komandant formacije osvetnici, Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević, dok je četvrti član "Osvetnika", Đorđe Šević osuđen na 15 godina zatvora, zato što je u vreme izvršenja dela tek napunio 18 godina. Lukić i Krsmanović se nalaze u bekstvu. Milan Lukić optužnen je i pred Haškim tribunalom.

Svi ubijeni su bili državljani SRJ, a ubijeni su samo zato što su Muslimani. Porodice ubijenih teško su uz suze podnele čitanje presude, u kojoj je navedeno, između ostalog, da su oteti odvedeni u Višegrad gde su mučeni, a nakon toga straljeni. Preživeli su preklani, a tela su im bačena u Drinu i nikada nisu pronađena.

Sestra ubijenog Alije Mandala, Gula Đuzgić, kaže da nije zadovoljna presudom, jer je način na koji su ljudi, koji nisu imali ni perorez, ubijeni, stravičan, a dužina presude je mala.

"Ako je ovo ovako, to je strašan zločin nad njima. Gledajući slike, ja to ne mogu da prebolim. Ove kazne nisu ništa za mene. I da nemamo ništa od njih, ja bih volela da nam bar daju leševe, kosti, bilo šta. Ostala je velika sirotinja, ostala su deca, bez oca i bez majke, nigde ništa nemaju. Nikad im se niko nije obratio da im pomogne. Njegovi roditelji još žive u nadi da bi on odnekle došao", kaže Gula Đuzgić.

Podsetimo, prema optužnici, oni su oteli Muslimane iz autobusa na liniji Pljevlja-Priboj u mestu Mioče u Republici Srpskoj 22. oktobra 1992. Vrhovni sud Srbije je zbog nepotpunog činjeničnog stanja u procesu poništio prvu presudu, kojom je 29. septembra 2003, Dragićević osuđen na 20 godina zatvora, Šević na 15, a Lukić i Krsmanović u odsustvu na po 20 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: