Ulemeku 15, Markoviću 10 godina

Pred Okružnim sudom u Beogradu izrečene su presude optuženima za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2005.

08:03

Default images

Bivši komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i pet pripadnika "crvenih beretki" osuđeni su na po petnaest godina zatvora za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali 1999. godine i za pokušaj ubistva lidera SPO-a Vuka Draškovića. Bivši šef DB-a Radomir Marković osuđen je na 10 godina, a bivši šef carine, Mihalj Kertes, na tri godine.

Milorad Ulemek kriv je za ubistvo četiri funkcionera SPO-a i pokušaj ubistva Vuka Draškovića, što su krivična dela koje je izvršio zajedno sa pripadnicima "Crvenih beretki" Duškom Maričićem, Brankom Berčekom, Nenadom Ilićem, Nenadom Bujoševićem i Leonidom Milivojevićem.

Prva presuda Miloradu Ulemeku i pripadnicima JSO-a i DB-a pročitana je u novoj velikoj sudnici Okružnog suda, u kojoj je bilo mnogo pripadnika sudske straže i zatvorskih čuvara. U tri odvojena dela za publiku sedeli su članovi porodica optuženih, porodica ubijenih, stručna javnost i novinari. Optuženi su sedeli u dva reda i između svakoga od njih se nalazio zatvorski stražar. Dva reda iza njih sedeli su visoki funkcioneri SPO-a, na čelu sa Vukom Draškovićem.

Obrazloženje

Sudija Bojan Mišić je u obrazloženju presude rekao da su pripadnicima JSO-a i Radomiru Markoviću izrečene maksimalne kazne za dela za koja su proglašeni krivim.

Naime, sudsko veće je smatralo da to zaslužuju, naveo je sudija, uz ocenu da je od novembra 2001. godine ukinuta smrtna kazna, a da je tek u martu sledeće godine propisana kazna od 40 godina tako da u periodu kada je počelo suđenje najveća kazna bila 15 godina zatvora.

Sudija se obratio i optuženima, a posebno Dušanu Maričiću. Njegovo priznanje iz istrage bio je jedan od važnih dokaza, a on se tokom suđenje branio ćutanjem. Sudija je Maričiću rekao da mu je žao što nije bolje koristio svoja prava u odbrani. U nastavku obrazloženja naveo je da je presuda najpribližnija pravdi i da je doneta na osnovu izvedenih dokaza. Ovaj sud nije zaštitnik ni bivše ni sadašnje ni neke buduće vlasti, kazao je Mišić.

Zločin na Ibarskoj magistrali izvršen je 3. oktobra 1999. godine. Pripadnici Jedinice za specijalne operacije na naredbu Milorada Ulemeka ubili su, izazvavši saobraćajnu nesreću kamionom, četiri visoka funkcionera SPO-a i ranili Vuka Draškovića. Oni su, kako je navedeno na suđenju, mislili da treba da izazovu direktan sudar sa albanskom mafijom.

Radomir Marković je osuđen jer je pripadnicima JSO-a pomogao nakon izvršenja zločina, između ostalog i falsifikovanjem službenih dokumenata. I ostali optuženi, među kojima i bivši direktor carine Mihalj Kertes osuđeni su od jedne do tri godine zatvora, zbog pomaganja izvršiocima zločina. Bivši šef beogradskog DB-a Milan Radonjić i bivši načelik SUP Beograd Branko Đurić su oslobođeni.

Prvobitnom presudom, početkom 2003, Radomir Marković je kao učesnik u ubistvu na Ibarskoj magistrali bio osuđen na sedam godina zatvora, a Nenad Bujošević i Nenad Ilić, kao direktni izvršioci, na po 15 godina zatvora.

Presuda za ubistvo na Ibarskoj magistrali prva je presuda izrečena Miloradu Ulemeku, koji je optužen i za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ubistvo Ivana Stambolića, a tereti se i u postupku protiv "Zemunskog klana", gde je optužen za više ubistava, otmica i dva teroristička napada - na sedište Demokratske stranke Srbije i preduzeće "Difens roud".

Vuk Drašković: Ruganje žrtvama

Vuk Draškoviæ i Vladimir Božoviæ na izricanju presude (Fonet)
Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković sa ogorčenjem je komentarisao danas izrečenu presudu:

"Sudija je dugo i neuverljivo pričao o ovome, da bi zapravo zamajao šta? Očiglednu činjenicu da je ovakva presuda posledica političkog dogovora, koji se desio posle Legijine predaje, a znamo već sa kime se sastajao, a možda ćemo saznati još sa kime se mimo onih sastajao. Svi oni koji su u ovom učestvovali, od vlade, predstavnika Vlade Srbije, u ovakvoj nagodbi i ovakvom ruganju žrtvama i pravdi, u meni će imati i ličnog i političkog neprijatelja".

Osmajlić: Sram ih bilo

Veselin i Marko Osmajliæ u sudu (Fonet)
Tokom čitanja obrazloženja presude iz sudnice je izašlo nekoliko članova porodica nastradalih na Ibarskoj magistrali.

Veselin Osmajlić, brat ubijenog Zvonka Osmajlića, smatra da su ovakve kazne nagrade za ubice. On dodaje da će sve učiniti da sruši Vladu Srbije: "Želim da mi Jočić objasni i Koštunica ovo, da mi oni objasne kakvu državu imamo. Za šta sam se borio, bre, petnaest godina? Ubijali su me, zatvarali su me ovi, ubijali su mi brata i sada za šta sam to uradio? Koga da podržavam, Koštunicu i Jočića. Sram ih bilo, kako ih nije sramota da pogledaju njihove porodice".

Danica Drašković: Presuda skandalozna

Sestra Veselina Boškovića, jedne od žrtava u atentatu na Ibarskoj nagistrali, Danica Drašković ocenila je da je presuda za ovo četvorostruko ubistvo "skandalozna".

"Sistem državnog terorizma koji je ustanovio Slobodan Milošević nastavljen je i pod vlašću (predsednika Vlade Srbije) Vojislava Koštunice", navodi se u saopštenju Danice Drašković, koja je i supruga predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića. "U pitanju je najteže krivično delo koje je organizovala i izvršila država preko svojih institucija i službenika, pa ako smo sa takvom državom raskrstili, onda je kazna morala biti najveća moguća za sve učesnike u zločinu", navodi se u saopštenju Danice Drašković.

Advokat Radomira Markovića najavljuje žalbu

Advokat Radomira Markovića, Goran Petronijević, smatra da je njegov klijent nepravedno osuđen i da je u svakom slučaju morao da dobije manju kaznu, kao i ostali: "Ne zaboravite, on je već četri ipo godine u pritvoru, što znači da bi danas bio na slobodi i to je, tvrdimo, jedini razlog zbog čega je ovakva odluka doneta, da bi Radomir Marković ostao u pritvoru. Dakle, neko se i dalje plaši njega i onoga što on zna ili možda ne zna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: