Sreda, 29.06.2005.

08:03

Ulemeku 15, Markoviću 10 godina

Pred Okružnim sudom u Beogradu izrečene su presude optuženima za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali.

Izvor: B92

Ulemeku 15, Markoviæu 10 godina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

miroslav

pre 18 godina

Uporedite ovo. Prosle nedelje vozac je u Cirihu vozio autou tunelu brzinom od 194km/h ogranicenje je (80km).
Osudjen je na 27 (dvadesetsedam) meseci zatvora i oduzet auto jer smatraju da pri toj brzini auto je smrtonosno oruzje. Toliko za voznju, a Kertez za pripremu i ucestvovanje za ubistvo samo 36 meseci.
To moze samo kod nas.

Igor

pre 18 godina

Strasno je da hladnokrvne ubice dobijaju tako male kazne. Nadam se da ce doci vreme kad ce ta bezbednosno mafijaska grupa komplet odgovarati za zlocine.

СРПСКИ ИСТРАЖИЛАЦ.

pre 18 godina

Главни претрес је окончан, донесена је првостепена неправноснажна судска одлука. Значјано је да је у о овом (поновљеном) кривичном поступку утврђен начин извршења кривичног дела (modus operandi sistem, MOS). Квалитетним залагањем оштећених, државни тужилац је проширио оптужницу са додатним лицима, додатно прикупио материјалне доказе, пронашао нове сведоке. У кривичном праву најважније је утвђивање кривице (виност). Суд је утврдио кривичноправну одговорност окривљених за кривична дела која им се оптужницом стављају на терет. О висини изречене казне може се дискутовати. Казна је варијабилна категорија. Аксиом је постојање кривице и начин извршења кривичног дела. Симптонатично је појављивање БОЖОВИЋ ВЛАДИМИРА у партеру суднице у време изрицања пресуде. Верује се да ће неки орган или именовани објаснити разлог и статус свог присуствовања, где је у првом реду седео са оштећеним ДРАШКОВИЋ ВУКОМ. Судско веће се држало оптужнице (на шта га обавезује Законик о кривичном поступку) која је непотпуна, јер нема подстрекача за извршење инкриминисаних кривичних дела. Због тога саучесништво спорне кривичноправне ствари није свеобухватно расветљено. Државни тужилац и судско веће нису прихватили све предлоге оштећених. Можда су ти захтеви били правно непотпуни и неуредни и због тога неприхватљиви. То усмерава оштећене да одређују подесне пуномоћнике у кривичном поступку ради квалитетног, позданог и стручног прикупљања материјалних и личних доказа, који омогућују судском већу утврђивање отежавајућих околности окривљеним и на основу истих изрицање примерене казне.

SaleBG

pre 18 godina

Najverovatniji scenario:
Legija se predao kako bi se na njemu zaustavile istrage i optuznice za sva ova najteza politicka ubistva. Obzirom da ima mnogo dokaza nemoguce je da bude oslobodjen po bilo kojoj optuznici. Izrecene zatvorske kazne su samo formalnost, jer ce mu biti namesten beg iz zatvora po okoncanju procesa i izricanju presuda za ubistva Djindjica i Stambolica. On ce da nestane, a nalogodavci ostaju pokriveni i bezbedni.
Da li iko misli da je Legija taj koji je zamislio, naredio i organizovao pokusaj ubistva Vuka Draskovica i ubistva Djindjica i Stambolica. On je, ipak, samo jedan obican pistoljeros i siledzija!
Tih 15 godina ne znace nista, kao sto nista ne bi znacilo ni 40 godina zatvora.
Jedina nada je da ga ovi sa kojima se dogovarao "ispale", a da njemu onda pukne film pa ih sve lepo isproziva i otkrije!

Aleksandar Backa Palanka

pre 18 godina

KONACNO !!! Kertesa je trebalo odavno zatvoriti, a ne da se sepuri po Backoj Palanci, kao da se pre 05.Oktobra nista nije desilo...

Misa KG

pre 18 godina

Vuk i Danica ne skupljaju politicke poene vec mrtve rodjake i prijatelje po putu! A to barem se nadam nije isto, zar ne? Drugo, gledam primer onog ruskog bosa koji u zatvoru staje u kolonu i fura u majdan da tuca kamen. Mislim da bi i ekonomski i u smislu oporavka najbolje bilo uvesti ponovo tezak fizicki rad, ima u tim momcima snage. Dole teretana! Zivela priroda!

Digital DJ

pre 18 godina

Eto pravde,
za posedovanje Marijuane (male kolicine) je predvidjena kazna od 3 do 5 godina ...
Svakim danom mi je sve draze sto sam zapalio iz zemlje, a svakom pametnom bih preporucio isto... ostavite sve, bezite..
Nadjite svoje mesto pod suncem,
jer u Srbiji, ako se ne bavite Kriminalom i Politikom, nema ni leba, ni sunca ...

danilo

pre 18 godina

Vazno je da je Legija osudjen za zlocin, pa valjda sad vise niko ne sumnja da je ubica.
A visina kazne za pocinjeno zlodelo je sramotna.

Milan

pre 18 godina

Samo malo razjasnjenje, jer ovde zaista ima mnogo neznanja kada je krivicno pravo u pitanju. Na okrivljenog se primenjuje zakon koji je bio na snazi u vreme izvresenja dela. Medjutim, jedno od nacela krivicnog prava je primena blazeg zakona, to jest zakona koji je kasnije usvojen ili izmenjen, a po strogo definisanim kriterijumima je blazi za ucinioca. Takodje, ako je u bilo kom trenutku u toku trajanja krivicnog postupka bio na snazi blazi zakon ( dakle blazi i od onog koji je vazio tempore criminis, ali i onog koji je na snazi u vreme presudjenja), primenice se taj "medjuzakon" kao najpovoljniji za okrivljenog. Upravo to se desilo u ovom slucaju i to je sudija i obrazlozio. Ako neko smatra da kazne treba izricati mimo zakona - I rest my case!

Tomić Milisav

pre 18 godina

"Sablja" je nekima poput Radeta Bulatovića donela novčanu dobit, a pojedincima koji su u toj policijskoj torturi primoravani da daju iskaze pod fizičkim zlostavljanjem, višegodišnje kazne zatvora. Ako zaista želimo put u bolju budućnost utičimo na političare da prestanu da se bore za vlast kako bi ostvarili neke individualne interese. Vreme je da ih primoramo da se bore za jednakost i pravdu. Gospođa ministarka i njen "visoki" policijski činovnik večeras mogu da proslave pobedu ličnih ali ne i interesa pravde.

bogdan

pre 18 godina

Nadam se da ce zatvorski uslovi bit kao u prosecnim zatvorima do skora, a ne kao sto je Pablo Eskobar bio u kvazi zatvoru pocetkom devedestih gde su ga kao cuvali njegovi ljudi u top vili koja je bila kvazi okruzena vladinom policijom, a on je mogao kad god ga je bila volja da skokne do centra u soping i gleda fudbal.

bane

pre 18 godina

Razmisljati civilizovano znaci postovati druge. Ako necemo da budemo "Legije" postujmo odluku suda da su optuzeni krivi za zlocine. Odmeravanje kazne je drugo vazno pitanje. Pravno teorijske rasprave da li je kazna mogla biti veca treba prepustiti pravosudju. Misljenje naroda (nas) je nesto drugo, emotivno je obojeno, pa bas zato i postoji sud. Za smrt brata nikakva kazna nije dovoljna. Zbog toga sestra i ne presudjuje...

Determinator NS

pre 18 godina

I mi se spremamo da u Srbiji sudimo optuženima za ratne zločine? Za državu kao što je naša krajnje je imbecilno ublažavati kaznenu politiku Krivičnog zakona, jer sve dok se ne obračunamo sa svojim šljamom onako kako to priliči, mi ga zapravo zakonski aboliramo. Da ne govorim o onima koji su oslobođeni "zbog nedostatka dokaza". Koliko god se "legalisti" trudili da presudu za likvidaciju političkih protivnika režima Slobodana Miloševića okarakterišu kao značajan pomak, a negodovanje Vuka i Danice kao prikupljanje političkih poena, to je jalova priča koja samo govori o tome da naša vlast nije sposobna da se na prvi način obračuna sa kriminalcima koji su se, stičem utisak, već duboko infiltrirali u redove vladajuće koalicije. Da ne govorim o političkim inspiratorima i sledbenicima politike koja je do oktobra 2000. godine iza sebe ostavila nebrojene žrtve, među kojima su i četiri funkcionera SPO, a danas sede u Skupštini...

nada

pre 18 godina

kazne su prevelike, ali se pitam da li bi americki specijalci danas bili u zatvoru zato sto su izvrsavali naredjenje predsednika.

Milorad

pre 18 godina

Da li neko sada može još da kaže da g.Legalista i njegovi savetnici, sitni obijači i slični nisu imali dilove sa Ulemekom. Za mene postoji samo pitanje da li su oni bili u dilu i pre ubistva pokojnog premijera i da li su zajedno planirali neke aktivnosti.

Dejan

pre 18 godina

Ma bravo. Pa 15 godina za ubistvo 4 coveka, pa to je nepune cetiri godine po coveku. Sitnica. Uskoro ce ubijanje u ovoj drzavi biti legalizovano, a mozda dobijete i neki bonus! Sram Vas bilo legalisti!

Jenic Vojislav

pre 18 godina

Pa Vuce ako imas imalo ljudske casti izvoli napusti tu vladu, pa neka se ponovo "izmesaju karte" da vidimo u novoj igri gde ce ko zavrsiti, jer je ovo sada i u ovom sastavu najobicnija bljuvotina, a taj narod zasluzuje ipak malo bolju vlast. Sa time cemo mozda dobiti i pravicniju pravdu... Neka ti je Bog na pomoci!
Vojislav iz Beca

Dragan

pre 18 godina

"Sudstvo je umrlo, ziveo zlocin"!
Koliko kosta jedan ljudski zivot u Srbiji? Mislim da je srpsko sudstvo danasnjom presudom dalo odgovor. Sramno, sramno, sramno...

SinisaNS

pre 18 godina

Ama ljudi! Jer shvatate vi sta je zakon uopste? Ne moze sud da sudi mimo zakona! Jedno od osnovnih nacela krivicnog procesa i uopste krivicnog prava - sudi se po zakonu koji je vazio u vreme izvrsenja krivicnog dela! Dakle, ako je tada bila propisana kazna maximalna 15 god, onda ne moze vise od 15 god! Necemo nikad biti pravna drzava, dogod se budemo frljali netacnim informacijama.

mail

pre 18 godina

Nemam vise snage za bilo koji komentar. Jedno je sigurno, neko je u Srbiji izmislio vremeplov, i na nasu zalost, okrenuo brojcanik unazad.

Dragan V.

pre 18 godina

Skandal nad skandalima !
Pozivam jos jednom SPO da napusti ovu "legalisticku" Vladu ,da se jednom vec pokaze ko je ko i gde je ko .
Gospodo iz SPO-a cekamo vase sledece poteze !

zoki

pre 18 godina

OK I da prihvatimo tumacenje po kome je 15 godina maksimalna kazna, ipak se nikako ne moze uzeti za ozbiljno da je Radomir Markovic kriv za pomaganje posle zlocina. On je organizator zlocina I prema tome najodgovorniji. Sud je pomesao loncice, prikrivac zlocina je Buca Djuric, a glavni pomagac bez koga se ne bi ni dogodilo cetvorostruko ubistvo, kao ni ubistvo Curuvije bio je Milan Radonjic. Uostalom to mi je I sam u trenutku slabosti rekao.

ljubomir

pre 18 godina

Zakon pod hitno menjati, i vratiti smrtnu kaznu. Za zlocine pocinjene na ovim prostorima u poslednjih petnaestak godina, ovo zakonodavstvo nije adekvatno.

vlada

pre 18 godina

Kazna nije blaga vec je maksimalna kazna za navedeno krivicno delo, a to sto u vreme pocinjenih zlocina smrtna vec bila ukinuta a zakon o maksimalnoj kazni od 40 god. jos nije bio donet to je nesto drugo sasvim drugo, tako da ne razumem sta ovde nije jasno?

mgorann

pre 18 godina

pa sta je sporno? legija i ostali su dobili maksimalne kazne. pitajte bilo kog pravnika ili procitajte krivicno pravo i bice vam jasno da nisu mogli dobiti vise.

Bojdza

pre 18 godina

Koliko li ce da dobije "gospodin" Ulemek za ubistvo premijera? 6 meseci-maksimalna kazna. E, cetvorostruko ubistvo.
Pa u normalnim drzavama bi ga 4 puta stavljali na el.stolicu

Zivkovic

pre 18 godina

Skandalozna je demokratska ostrascenost kojom se trazi glava za glavu i zub za zub - i nema se pojma za sta je ko optuzen i koje su maksimalne kazne. I kako samo demokratski racunaju: samo 15 godina, isplati se ubiti, 3 godine po glavi ...Hej, narode, bre. Pa ne moze na jednom procesu da se licu sudi za sve sta mi mislimo da je ucinio za zivota na svim lokacijama - nego za ono za sta je optuzen! Sud je okrivljenima izrekao 15 + 3x15 + 10 + 3, a to je 73 godina robije. To sto se Vuk sada ljuti to je zato sto je poginuo g. Boskovic, jedan perpektivni covek SPO i brat Danicin kod koga su se slivale pare i svih izvora i sa svih nivoa vlasti SPO ... Pusti, Vuce, sestru da se zali jer nju srce boli - a ti izadji, zete, iz Vlade ako mislis da je Vlada uticala na odluku Suda, daj ostavku na ministarsko mesto i nemoj da na svoju ruku talasas po Kosovu.
Po meni i u pravosudju je krenulo, smogli su snage da odluce, mislim da se po visini kazni ne oseca pritisak aktuelne vlasti nego vise jedna autocenzura sudija nenaviknutih da je zamena za smrtnu kaznu 40 godina i da treba suditi ostrije. Izuzev ako nije namerno napravljen neki propust pa da presuda moze da padne. Nase da je verujemo Sudu dok se ne uverimo u suprotno. Hocu da verujem i da se nadam - inace nikada svetla na vidiku.

g.z.m.

pre 18 godina

Sta treba "uraditi" u Srbiji da dobijes maksimalnu zatvorsku kaznu? Da pobijes pola Beograda?! U Sloveniji je "dovoljno" da narucis ubistvo muza, pa da i ti i izvrsilac dobijete po - 30 (da, da, trideset!) godina!

GuC

pre 18 godina

Koliko vidim osudjen je OOUR tehnika. Sud nije nista nasao Djuricu i radonjicu?? EHej, pa i draskovic je posvedocio o njihovom pomaganju posle zlocina!! Sudija nije imao DOVOLJNO DOKAZA?? Znaci u jednoj autoritarnoj, hijerhijskoj skupini drzavnih ubica iznad tehnickog menadzera Ulemeka, ne zna se ko je rukovodio akcijom ,a ne da se ni naslutiti ko je dao nalog? Laz, obmana, ja licno kao gradjanin osecam ogromno uznemirenje sto ovakvi likovi kao Branko Djuric i Radonjic nece odlezati ni te tri godine koliko je dobio carini8k!! Pa kako maju mu se nezna, pa bili su nadredjeni sefovi OOUR tehnika? Kako sud NEMA DOKAZA? Sram vas bilo, devet sirocica je ostalo iza ubijenih, a nas par miliona ostacemo vecno dok ih se ne oslobodimo!....

LI

pre 18 godina

Najveci propust sudjenja je da nije utvrdjen naredbodavac zlocina a koamoli da se osudi. Svi zanju da ideja nije dola ni od R. Markovica niti Ulemeka, oni su samo izvrsili naredjenje. A sud je trebao da trazi dokaze u nedodirljivim arhivama DB-a .

aleksandar

pre 18 godina

Skandalozno! Pa ako se sudija pravda visinom maksimalne kazne u vremenu izvrsenja, sto onda nije dao 15 godina Markovicu i Kertesu.
Ruganje zrtvama.

Vojin

pre 18 godina

U Srbiji postoje ljudi koji nikada nisu zadovoljni. Slusati i raspravljati se sa njima je jalova rabota. Kada se ukloni smrdljiva politika, tj. sakupljanje politickih poena starog demagoga Vuka Draskovica i ogorcene gubitnicke i odbacene ekipe iz DS-a (Ceda, Beba i drugi) svakom razumnom mora biti jasno da je ovo pobeda za obe demokratske vlade (DOS i DSS) i poraz od koga se DB, SPS, pa cak mozda i Radikali, nikada nece oporaviti.
Prvo, ovo je prva vazna presuda koja je raskrinkala i debelo kaznila Udbaski rezim Slobodana Milosevica. Drugo, presuda potvrdjuje da bivsi vrh DB-a nema naklonost Kostunice, jer u suprotnom bi izvrsna vlast izdejstvovala pozeljnu presudu. Trece, kada se uzme u obzir da su u Evropi zatvorske kazne smesno male, sto se najboljile odslikava u banalnim presudama koje najtezi zlocinci dobijaju u Hagu, 15 godina nije zanemarljiva kazna. Cetvrto, sa ovom pravosnaznom presudom, sve ce da bude lakse – gonjenje Mire i Slobe i ostatka SPSovskog sljama kao i rasvetljivanje ostalih zlocina iz perioda od 1991 do Sablje. Peto, po prvi put krecem da verujem da nase sudstvo koliko toliko funkcionise.

Ivan M

pre 18 godina

Slazem se da je 15 godina za ovakvo delo (ili 10 za Radeta Markovica) nista. Medjutim, zaista ne znam da li je sud mogao da izrekne vece kazne ili su mu ruke bile vezane zakonom. Ako je tako, onda odgovor treba traziti u propisima, a ne sudiji. Medjutim, ako ovo nije maksimum, onda mi stvarno vise nista nije jasno...

AS

pre 18 godina

Aj ok za Legiju, njemu ce da nabiju jos mnogo toga. Ali Markovicu samo 10 dina, pa malo je ljudi. Takve treba zatvoriti i zaboraviti da su postojali. Alo bre, kamo srece da nosi samo ta cetiri coveka na dusi.

Milan

pre 18 godina

Ako sam ja dobro sabrao (5*15+10+3) ekipa je dobila ukupno 88 godina zatvora, dok je u prethodnom sudjenju bilo (2*15+7) 37 godina, shto je vishe nego duplo. Neki kazu da je za chetvorostruko ubistvo malo 15 godina, i ja se slazem sa tim, ali ovde je 88 godina za 4 ubistva, i za mene 22 godine po ubistvu nije malo. Podsetimo se da je Drazen Erdemovic od strane Hashog suda dobio 5 godina za 200 ubistava (9 dana po ubistvu). Naravno da je Vuku i Danici malo, i njih shvatam shto su nezadovoljni, ali oni vrlo dobro znaju da optuzeni, po nashem zakonu i nisu mogli da dobiju vishe od 15 godina, jer je to maksimalna kazna na koju su i mogli biti osudjeni. Dakle, Vuk i Danica zahtevaju da i ostali (Markovic i Kertes) dobiju maksimalnu kaznu od 15 godina. Shto se tiche Markovica i njegovog ucheshca u ovom zlochinu nemam dovoljno informacija, ali smatram da bi bila apsolutna ludost osuditi Kertesa na maksimalnu kaznu zato shto je nakon Markovicevog (ili Slobinog, nebitno) telefonskog poziva pozajmio jedan kamion ekipi JSO. Ili neko mozda veruje da mu je preko telefona bilo recheno da ce taj kamion posluziti da se ubije Vuk? Ma, dajte malo razuma, ionako ce Kertes da sakupi josh poneku godinicu u drugim, ekonomskim malverzacijama...

London Thinking

pre 18 godina

Kazna od 15 godina za cetvorostruko ubistvo je zaista skandalozno blaga. Cinjenica da ce ubice “dobiti jos” za druge zlocine ne sme biti opravdanje jer onda ispada da dobijaju “popust” na visestruki kriminal – u stilu: ubijes cetvoro, odlezis za jedno. Tradicionalni izgovor “Ovo moze samo u Srbiji” se koristi isuvise cesto, ali ovog puta je cak i to nedovoljno. Kakvu poruku nase sudstvo salje, na primer, ostalim brojnim kriminalcima ili mozda stranim investitorima? Prvima „samo napred“ a drugima „bezite sto dalje od ovog divljeg istoka“! Sve cestitke vladi, zakonodavcima i sudstvu na daljem podrivanju i onako kilave Srbije.

Jurista

pre 18 godina

Moje kolege su sasvim u pravu pri izricanju presude, jer je sve u ovom datom ternutku "maximalno", jer je prethodna vlada "preskocila" ovaj gnusni zlocin, medjutim istu druzinu cekaju novi krivicno pravni procesi u kojima ce zloglasni vozd Ulemek sa neoborivim dokazima dobiti maximalnu kaznu tj. dozivotnu robiju.

Ivan

pre 18 godina

Nesto ovako se moglo i ocekivati od naseg sudstva. Dobro su dobili i 15 godina, s' obzirom gde i ko im je sudio mogli su jos i da ih puste na slobodu i proglase kao i ostale "srpskim herojima". Mafijasi, kriminalci... vama se zaista isplati. Legiji i ostaloj "gospodi" za sve zlocine koje su pocinili ni tri smrtne kazne ne bi bile dovoljne.

Tanja

pre 18 godina

SRAMOTA!!! Draškoviću ako imaš časti napuštaj ovu vladu, inače sve ode... Kako si uopšte mogao da uđeš u vlast sa Koštunicom, kao nisi znao za dil DSS-a sa Legijom!!

veza

pre 18 godina

Pravo da vam kazem pravda je zadovoljena ali cija. Neshvatljivo je da jedan okoreli kriminalac kao sto je Legija uziva veliku ljubav sadasnje vlasti i ministara Stojkovica i Jocica. Oni ubili cetiri mlada covjeka ciji prosjek zivota je preko sto dvadeset godina a svi optuzeni osudjeni na oko pedeset. Kakva sramota i za zrtve a i za njihove porodice. Da je zakona a nema ga, Legija i ovo drustvo iz presude vjecito bi camili u zatvoru. Na osnovu ovakvih presuda treba da ocekujemo da nam Haski tribunal ustupi neke procese. Sramno i nekulturno tako nesto traziti od Haga.Jer vidimo kakvo nam je sudstvo. Nase sudstvo vrijedi isto kao sudstvo najvecih totalitarnih rezima.

Milan

pre 18 godina

Petnaest godina i ostale kazne su male za uskracivanje ljudskih zivota! Nadajmo se da ce i oni koji su im pomagali posle 2000-te i sada im pomazu da se sto jeftinije izvuku, takodje sacekati pravdu!
Milan, Kragujevac

Glock

pre 18 godina

Sudije su ludi, a mi smo zbunjeni. Pa se onda i ponasaju u okvirima narodne izreke...
Ne znam sta je strasnije - cinjenica da sam ocekivao da ce ovi ludaci biti oslobodjeni, ili cinjenica da je Legija dobio samo 15 godina a Markovic jos manje.
Ja bih samo voleo da mi taj sudija objasni za KAKVO krivicno delo onda covek dobije maksimalnu kaznu od 40 godina? Kada pobije pola Beograda?
Ma da, sada ce sudija da objasni kako su, eto, oni svi "raspodelili" tih 40 godina, i svi treba da budemo zadovoljni. Bez daljnjeg - ja sam sretan sto su barem dobili zatvorske kazne, ali sam razocaran sto sudija zaista potcenjuje nasu inteligenciju, i prodaje nam maglu.
No, uopste me ne bi iznenadilo da se ovi likovi pojave na slobodi za godinu-dve, jer je kod nas sve moguce. Na kraju dana, meni nikako nije jasno kako to da Maka nikada nije zaglavio u zatvoru za ubistvo policajca? Mislim, razumem da ga je Slobina vlast "stitila", ali taj zlocin ne moze tek tako da zastari da se zaboravi - zar je moguce da takvi krimosi budu oslobodjeni na poslednjem sudjenju a usput i ne odgovaraju za zlocine koje su prethodno napravili?
Gledam kako raznorazni zele da se uvede zakon koji predvidja zatvorske kazne do 8 godina zatvora za "krsenje autorskih prava" (da to tako nazovem). Kao i svuda u "razvijenom svetu", izgleda da se vise isplati pljackati, ubijati i silovati nego kopirati knjige, muziku, filmove.

gagac

pre 18 godina

Joj boze pa vi u Yugi stvarno niste normalni, kakvih crnih 15 godina, pa to je presuda za jedno ubistvo s tim sto Djiki vredi za desetoricu sa moje tacke gledista.To je seriski ubica ljudi sta vam je, cega se plasite!!!

kristijan

pre 18 godina

Vidi se da su mnogi navikli na komunisticke kazne od 100 godina za mnogo manja dela. Pogledajte koliko dobijaju visestruje ubice naprimer u nemackoj i ostalim zemljama. Kazne su naravno mogle biti vece za koju godinu, ali mislim da su prihvatljive. TO sto naravno Vuk i Danica i dalje skupljaju poene, vec je druga prica. Vazno je da je prilicno veliki broj ljudi dobijo visegodisnje kazne za ovaj zlocin i siguran sam da nece biti zadnje.
Retko kada su zrtve zadovoljne sa kaznama bilo gde i bilo kada, ali mislim da je sud ovde polozio ispit, i ako tako nastavi bez pritisaka sa raznih strana, idemo napred.
Dokle god zlocinci sede u zatvoru i dobijaju ovakve kazne, ja sam zadovoljan, jer do pre dve godine nije bas bilo tako.

dusan

pre 18 godina

lepo je sto je vecina osudjena.
a kazna? kazna, kakva god bila, za ove osobe je mala. i smrtna kazna bi bila blaga...
verujem da Bog postoji i da ce im on suditi. pravedno i po meri.

I.

pre 18 godina

Nije kazna mala, ako stvarno budu kažnjenici, a ne gazde raznoraznim Banđurima. Bojim se da će njihov zatvor više da bude komandni punkt, a "trenutno moćni" će da ih obilaze i da im voze žene i decu - da bi ih "večno moćni" pamtili po dobru!

Posmatrac

pre 18 godina

Mnogi ljudi ovde pominju sabiranje kazni. Nisam siguran kako to radi u nasem pravosudju. Mozda neki pravnik da objasni da li se u nasem pravnom sistemu zatvorske kazne sabiraju ili se sluze paralelno?

Citalac

pre 18 godina

Ja sam mislio da ce ih osloboditi i platiti im odsetu za pretpljenu dusevnu bol. Nije ni ovo mala stvar, da su uopste osudjeni i da ce ici u zatvor.
Ne treba biti neskroman.

Svetlana Stamatovic

pre 18 godina

Nego, sta ceka Hag. Ulemek je ucestvovao i u zlocinima pocinjenim i u BiH, sto smo svi imali prilike da vidimo onomad. Zamislite Kostunicu kako kuka i place i moli Karlu Del Ponte, samo nemojte njega da mi uzmete, on me je doveo na vlast, ja sam mu obecao nedodirljivost, a ja sam legalista, ako to ucinite, odoh u senku da vladam, a svako ko preda gospodina Legiju Hagu smatracu da izvrsio drzavni udar. Dva udara da dozivim od 2001, prvo Milosevic, a onda Legija, pa to moje srce ne bi izdrzalo.
E, pa kad je tako, Legiju vec danas poslati u Hag.

Naivni

pre 18 godina

Mogu Legiju da osude i na 100 godina zatvora. Kakve to ima veze kada se on sa ovima iz policije i Sluzbe dogovorio da iz istog kada dodje vreme i pobegne. Pa celu logistiku drzave ce da ima iza sebe kao i kada je ubijao premijera Djindjica .Za svaki slucaj tu je i Vrhovni sud.

Sven Galic

pre 18 godina

... mislim da su kazne primerene. Ubistvo je bilo politicke prirode i bilo je naruceno u ime drzave. Narucilac je ostao nekaznjen. Pocinioci ne snose svu odgovornost.

Nesha

pre 18 godina

Ako se ovako nastavi i sa ostalim presudama Legija mozda ukupno nece stici ni do 40 godina zatvora. Kazna je izuzetno niska kada se zna da je to placeno ubistvo sa visetrukim zrtvama, a pocinjeno sa sluzb. polozaja od strane lica koja su trebala da cuvaju javni red i poredak u zemlji.

Darko

pre 18 godina

Izrecena presuda je sramna zbog izuzetno niskih kazni koje su dobili zlocinci koji su pobili neduzne ljude na Ibarskoj magistrali pri pokusaju ubistva predsednika SPO.
Pola sata je sudija nevesto pokusavao da ubedi prepunu sudnicu da je ukidanjem smrtne kazne kao najveca ostala upravo izrecena. To je gruba neistina jer je tadasnji zakon imao posle smrtne za najvecu kaznu od 40 godina, kakva je opet najveca i po novom zakonu. Tvrdnje koje je izneo sudija bi bile tacne samo ukoliko bi izrecena kazna zatvora od 15 godina bila veca od kazne zatvora od 40 godina.
Skandalozno je i sto je Radomir Markovic osudjen samo za prikrivanje zlocina, iako je jasno da je upravo on po nalogu Milosevica i Mirjane Markovic organizator ovoga zlocina. Legija je operativni organizator zlocina (odabirao ko ce da vozi kamion, ko ce da skloni ubicu sa mesta nesrece i slicno), ali Markovic je taj koji je morao da dobije najvecu kaznu.
Da ne govorimo o delu obrazlozenja kada sudija zali sto optuzeni Maricic nije korstio bolja sredstva odbrane. Prvi put u istoriji pravosudja imamo priliku da sudija koji je izrekao presudu za najteze krivicno delo tuguje sto se osudjeni ubica nije bolje branio.
Sve ono sto se danas desavalo u sudnici moze se opisati samo jednom recju - SRAMOTA!!!

Nikotin

pre 18 godina

Ovakva presuda bice signal ubicama u Srbiji koji nisu iza resetaka da se zlocin isplati, odnosno da mogu jeftino proci iako pocine najsvirepiji zlocin...

Jagoda

pre 18 godina

SRAMOTA, SRAMOTA i 1000puta SRAMOTA! Za četvorostuko ubistvo 15 godina?
Neko reče - zašto "ova vlast" ? Pa nije moja baba bila na dogovoru sa Legijom kad se ovaj predao, nego upravo predstavnici OVE VLASTI .

ruzica

pre 18 godina

15 godina za 4 coveka! A koliko on sad ima godina?? nekih trideset i kusur...dakle-dobro vladanje u zatvoru+zalba + vezice=eto nama Legije napolju za par godina, a onda gospodo draga, a i ja zajedno sa vama - berite kozhu na shiljak shto ste slali ovakve komentare! Fuj od drzave je to...tu ljudski zivot ne vredi ni prebijenog dinara!

Milos

pre 18 godina

Ubistvo koje organizovano pocine drzavni organi, pa jos drzavna bezbednost, je skolski primer kvalifikovanog ubistva za koje se dobija maksimalna kazna zatvora od 40 godina. S obzirom da je ovo KD izvrseno pre nego sto je kazna od 40 godina postojala, maksimalna kazna je 20 godina.
Kako je moguce da sud nekoga oglasi krivim za takvo krivicno delo, a da ne dobije maksimalnu kaznu je van svakog razuma i logike, i ocigledno je da sud nije rukovodio principima pravicnosti i pravde kada je izricao ovu kaznu.

Voja

pre 18 godina

Ne znam sta ovo znaci...
Ako je kriv onda treba da dobije max kaznu, ako nije onda ga treba osloboditi. Ovih 15 godina deluju kao mnogo glup nacin da se sprovede neki dogovor.

Aleksandra

pre 18 godina

Kazne su sramno male! Da su neposredni izvršioci dobili doživotnu, a svi ostali bar po 5 godina više, onda bih mogla da kažem da u ovoj zemlji ima pravde. Samo 15 godina Legiji? Ma dajte ljudi, gde je tu pravda? Ni po 4 godine za svakoga od njih. Ne znam kakav je naš Krivični Zakon, ali ja bi im dala po 2 doživotne robije, + 40 godina. Pa onda kad se žale, ukineš im jednu doživotnu robiju, i ostaviš ih da ceo život provedu u zatvoru.

miki

pre 18 godina

Odlična vest! Mislim da su dosta dobili. Na koliko je onda trebao da bude osuđen Dražen Erdemović koji je pobio stotine ljudi? Za vašu informaciju čovek je odslužio 5 godina i slobodno se šeta... Možda baš vašim gradom?

Djuk

pre 18 godina

Kakvo je nase sudstvo, dobro je da su ovi uopste osudjeni. Provesti 15 godina u uslovima kakvi vladaju u nasim zatvorima nije malo... Ali postavlja se pitanje zasta postoji maksimalna kazna kazna predvidjena zakonom, i kada se ona izrice? Ako ne u slucaju osmisljenog i do detalja planiranog visestrukog ubistva, onda ne znam, stvarno... Drugo, gde to ima da nalogodavac i mozak cele operacije, u ovom slucaju Rade Markovic, dobije manju kaznu od izvrsilaca, obicnih 'vojnika', mafijaskim jezikom receno. Uglavnom, nadam se da ce ovi kriminalci biti osudjeni i u drugim postupcima koji se protiv njih ovde, i da ce im se kazne sabirati, pa da ce uterati u zasluzenu trocifrenu brojku, kao braca Daltoni... U drugim drzavama nema nikakvih problema da covek bude osudjen i na 140 godina zatvora, pa ako se vlada dobro, moze kazna da se smanji na 130.

Dragana

pre 18 godina

Nadam se da pocinju da se odredjuju kazne po onome sto je ucinjeno i po zakonu, a ne po "prijateljskim odnosima".
Mislim da je to dobra kazna, da sede malo u zatvoru i razmisljaju o danima kada su unistavali sve ispred sebe! Mozak ne moze bas sve da izdrzi, a narocito ako je pun grozota i haosa!
Pridruzuju se svome "idejnom vodji" koji sedi malo dalje u Haskom zatvoru, i koji i sam odbrojava dane do svoje presude! A gde ste nekada bili......nikada se ne ponovilo!

Miljan

pre 18 godina

Neko je rekao - "da je Legija napravio glup dogovor sa glupim ljudima". Sada cemo da vidimo kako ce da prodju glupi ljudi iz vlasti.

misa rex

pre 18 godina

Imam utisak da ova sarada jos nije zavrsena. Umesace se tu politika, institucije sistema, Vrhovni sud. Bice tu jos svega i svacega.

milan

pre 18 godina

Sramota da za ubistvo 4 coveka te hladnokrvne ubice dobiju samo 15 god. To je samo podstrek i ohrabrenje da ti eskadroni smrti nastave sa svojim zlocinima.

debor

pre 18 godina

Par stvari je i dalje nejasno. Politička pozadina ovog brutalnog ubistva ostaje nerasvetljena, kao i uloga naredbodavaca. Ova presuda bi trebala da otvori novo poglavlje u istoriji sprskog sudstva, da pokrene nove istrage i shodno tome optužnice. Mnogo ljudi je i dalje na slobodi iako postoji osnovana sumnja da su prekršili masu zakona i počinili-inspirisali-naredili većinu ubistava(pokušaja istih). Kazna je neprimerena zločinu koji je počinjen. 15 godina je poklon ....
Jedan korak napred, dva koraka nazad...

Malo je kume!

pre 18 godina

Malo je 15 godina! Ali ovi sto su dobili 15 godina, dobice jos za druge zlocine koje su pocinili. Zao mi je sto je su ovi drugi dobili ovako malo... Npr. Kertes je dobio samo 3 godine, a bio je ukljucen u celu operaciju, i obezbedio im je kamion!

sasa jokic

pre 18 godina

15 godina za cetiri ubistva, strasno malo. Ali to su organizatori ubistva, ko je naredio ta ubistva, sta cemo sa tim "herojem" iz Haga i njegovom suprugom da radimo?!

ivan

pre 18 godina

Hvala Bogu na ovakvoj presudi. Ima prvde u Srbiji (ali ne zaslugom ove trenutne vlasi naravno). Sad ce se sigurno zaliti, al' slaba im vajda. Gulice oni robiju duuugo vremena.

braca

pre 18 godina

Ja mislim da su kazne male sta je 10 ili 15 godina za te zlocine, 10 godina je proslo od rata a kao da je juce bilo tako ce i njima te kazne proci i oni idu van, a zrtve nikad ispod zemlje. Je li to pravda?

jovan

pre 18 godina

Legijica 15 godinica. Nije previse, ali je barem pocelo. Hoce li sad neke bar malo biti sramota sto suruju u cetiri oka sa covekom koji je od naseg pravosudja osudjen kao ubica? (a ne recimo od Haga gde odlaze samo "heroji patriotskog srpstva")

Milan

pre 18 godina

Hm, u okviru nasheg inache dosta blagog zakonika (a takva situacija je u vecini evropskih zemlaja) momcima je dobro odrezano. Drago mi je da je i onaj Kertes dobio deo onog shto nesumnjivo zasluzuje. Jedino mi nije jasno kako ce sad teorija zavere i dogovora Chedomira Jovanovica izmedju Legije i Koshtunice (tj. njegovih ljudi) da se uklopi u ovu presudu. Koliko vidim, kazne su vece nego na proshlom sudjenju, a ukljucheni su i novi uchesnici.

zuca

pre 18 godina

15 za Ibarsku. Bar 20 za ubistvo Djindjica i jos 15 za ubistvo Stambolica. Eto vec 50. Pa jos za Kosovo i Bosnu i Hrvatsku. Legija ce skupiti dobrih 80 godina robije.

Ivan

pre 18 godina

Samo po 15 za visestruko ubistvo, i to sa predumisljajem? Znaci za deset ili manje godina ovi likovi ce ponovo biti napolju, i u poziciji da opet ubijaju, ucenjuju...
Da su dobili po 15 godina po coveku, to bi bilo vec ispravnije (mada i dalje nedovoljno). Smesno. A ako je ova kazna i najveca predvidjena zakonom, ona ocigledno treba menjati taj zakon.
Se pozitivne strane, mada je desetak godina nedovoljno, mnoge od ovih cekaju i druge kazne. Ova kazna je znacajna time sto je prva i utire put za ostale. Kada se sve to lepo sabere, ovi vise nece videti svetlost dana (sto i zasluzuju) za svoga zivota. Ipak ima nade...

Slobo

pre 18 godina

Ne mogu da verujem, da za ubistvo 4 ljudi dobijas samo 15 godina. Sud bi trebao da dobije 15 godina sto su Legiji dali samo 15 godina!

Mister No

pre 18 godina

Posto sam cuo najnovije vesti o potvrdi kazne Legija-15, R. Markovic-10, razmisljam naglas: 5 godina po coveku za ubistvo. Znaci u Srbiji, ako si spreman da robijas 5g., a verovatno ces izaci za 3, mozes da ubijes ko god ti smeta celog zivota. SRAMNO

Vladimirr

pre 18 godina

Ako je tacno ovo sto procitah i ako me oci ne varaju nase kriminalcice zajedno sa Kertesom, ceka poduza kazna. Nije ovo tako los dan.

Nisam nezadovoljan

pre 18 godina

Zasto se sudstvo naziva "ova vlast". Danas pravosudni sistem polaze ispit pred narodom i Evropom da li je samostalan i da li je u stanju da sudi osumnjicenim za ratne zlocine. Prema visini izrecenih kazni ja mislim da su nesto ispod prave mere, ali ima i vremena i novih procesa za iste da im se doda jos koja decenija ovde i u Hagu. Porodice sigurno nece biti zadovoljne -ali, nazalost, nema kazne koja ce oziveti njihove poginule.

Dragan-ch

pre 18 godina

Nadam se da ce sud doneti jedino pravednu presudu, najvecu kaznu koja postoji u nasem pravosudju, a Bozija ce ih sigurno stici tako je bilo 2000god i bice zauvek.

Sasa

pre 18 godina

Volio bi da me demantuju, ali...bice zgrazavajuce, oni se ne libe.
Boga se ne boje a ljudi se ne stide. To je ovaj rezim, iako se premijer zaklanja iza crkve. Ne Crkva iza koje se on zaklanja, nema Bozjih principa u njenom ucenju vec tradiciju i pradanja...

OCI KOJE VIDE

pre 18 godina

Mogu u zivot da se kladim da ce sudska odluka biti polovicna, dakle, presudom nece biti zadovoljni ni OPTUZENI, ni tuzioci i osteceni. Takve su uglavnom sve presude koje su deo politickih igara, pritisaka, kalkulacija. Zivi bili pa videli za par sati cemo znati da li sam bio u pravu...

миливоје

pre 18 godina

Онаj Цвјетан је добио само 20 година за стрељање онликих људи! Ако је то мера нашег легализма, онда ће за овај злочин да буде осуђен само нпр. Миливојевић и то на 7 година (али, да се лепо договоре да га пусте за 3).

Bane

pre 18 godina

Ako ova vlast i najmanje postuje opste principe pravde i demokratije kaznice krivce maksimalnim kaznama a svetu pokazati da ovde pravda ipak postoji, mnogo trazim, zar ne?

Vlada

pre 18 godina

Ajde da sad vidimo Legaliste kako će da kazne ove, ako prođu kao Maka i co., onda treba razmisliti o pojmovima kao što su: pravda, poštenje, karma, Bog, vera itd...

Vlada

pre 18 godina

Ajde da sad vidimo Legaliste kako će da kazne ove, ako prođu kao Maka i co., onda treba razmisliti o pojmovima kao što su: pravda, poštenje, karma, Bog, vera itd...

Bane

pre 18 godina

Ako ova vlast i najmanje postuje opste principe pravde i demokratije kaznice krivce maksimalnim kaznama a svetu pokazati da ovde pravda ipak postoji, mnogo trazim, zar ne?

Dragan-ch

pre 18 godina

Nadam se da ce sud doneti jedino pravednu presudu, najvecu kaznu koja postoji u nasem pravosudju, a Bozija ce ih sigurno stici tako je bilo 2000god i bice zauvek.

OCI KOJE VIDE

pre 18 godina

Mogu u zivot da se kladim da ce sudska odluka biti polovicna, dakle, presudom nece biti zadovoljni ni OPTUZENI, ni tuzioci i osteceni. Takve su uglavnom sve presude koje su deo politickih igara, pritisaka, kalkulacija. Zivi bili pa videli za par sati cemo znati da li sam bio u pravu...

миливоје

pre 18 godina

Онаj Цвјетан је добио само 20 година за стрељање онликих људи! Ако је то мера нашег легализма, онда ће за овај злочин да буде осуђен само нпр. Миливојевић и то на 7 година (али, да се лепо договоре да га пусте за 3).

Sasa

pre 18 godina

Volio bi da me demantuju, ali...bice zgrazavajuce, oni se ne libe.
Boga se ne boje a ljudi se ne stide. To je ovaj rezim, iako se premijer zaklanja iza crkve. Ne Crkva iza koje se on zaklanja, nema Bozjih principa u njenom ucenju vec tradiciju i pradanja...

Vladimirr

pre 18 godina

Ako je tacno ovo sto procitah i ako me oci ne varaju nase kriminalcice zajedno sa Kertesom, ceka poduza kazna. Nije ovo tako los dan.

Mister No

pre 18 godina

Posto sam cuo najnovije vesti o potvrdi kazne Legija-15, R. Markovic-10, razmisljam naglas: 5 godina po coveku za ubistvo. Znaci u Srbiji, ako si spreman da robijas 5g., a verovatno ces izaci za 3, mozes da ubijes ko god ti smeta celog zivota. SRAMNO

Nisam nezadovoljan

pre 18 godina

Zasto se sudstvo naziva "ova vlast". Danas pravosudni sistem polaze ispit pred narodom i Evropom da li je samostalan i da li je u stanju da sudi osumnjicenim za ratne zlocine. Prema visini izrecenih kazni ja mislim da su nesto ispod prave mere, ali ima i vremena i novih procesa za iste da im se doda jos koja decenija ovde i u Hagu. Porodice sigurno nece biti zadovoljne -ali, nazalost, nema kazne koja ce oziveti njihove poginule.

Milan

pre 18 godina

Hm, u okviru nasheg inache dosta blagog zakonika (a takva situacija je u vecini evropskih zemlaja) momcima je dobro odrezano. Drago mi je da je i onaj Kertes dobio deo onog shto nesumnjivo zasluzuje. Jedino mi nije jasno kako ce sad teorija zavere i dogovora Chedomira Jovanovica izmedju Legije i Koshtunice (tj. njegovih ljudi) da se uklopi u ovu presudu. Koliko vidim, kazne su vece nego na proshlom sudjenju, a ukljucheni su i novi uchesnici.

ivan

pre 18 godina

Hvala Bogu na ovakvoj presudi. Ima prvde u Srbiji (ali ne zaslugom ove trenutne vlasi naravno). Sad ce se sigurno zaliti, al' slaba im vajda. Gulice oni robiju duuugo vremena.

braca

pre 18 godina

Ja mislim da su kazne male sta je 10 ili 15 godina za te zlocine, 10 godina je proslo od rata a kao da je juce bilo tako ce i njima te kazne proci i oni idu van, a zrtve nikad ispod zemlje. Je li to pravda?

jovan

pre 18 godina

Legijica 15 godinica. Nije previse, ali je barem pocelo. Hoce li sad neke bar malo biti sramota sto suruju u cetiri oka sa covekom koji je od naseg pravosudja osudjen kao ubica? (a ne recimo od Haga gde odlaze samo "heroji patriotskog srpstva")

zuca

pre 18 godina

15 za Ibarsku. Bar 20 za ubistvo Djindjica i jos 15 za ubistvo Stambolica. Eto vec 50. Pa jos za Kosovo i Bosnu i Hrvatsku. Legija ce skupiti dobrih 80 godina robije.

Slobo

pre 18 godina

Ne mogu da verujem, da za ubistvo 4 ljudi dobijas samo 15 godina. Sud bi trebao da dobije 15 godina sto su Legiji dali samo 15 godina!

Ivan

pre 18 godina

Samo po 15 za visestruko ubistvo, i to sa predumisljajem? Znaci za deset ili manje godina ovi likovi ce ponovo biti napolju, i u poziciji da opet ubijaju, ucenjuju...
Da su dobili po 15 godina po coveku, to bi bilo vec ispravnije (mada i dalje nedovoljno). Smesno. A ako je ova kazna i najveca predvidjena zakonom, ona ocigledno treba menjati taj zakon.
Se pozitivne strane, mada je desetak godina nedovoljno, mnoge od ovih cekaju i druge kazne. Ova kazna je znacajna time sto je prva i utire put za ostale. Kada se sve to lepo sabere, ovi vise nece videti svetlost dana (sto i zasluzuju) za svoga zivota. Ipak ima nade...

Malo je kume!

pre 18 godina

Malo je 15 godina! Ali ovi sto su dobili 15 godina, dobice jos za druge zlocine koje su pocinili. Zao mi je sto je su ovi drugi dobili ovako malo... Npr. Kertes je dobio samo 3 godine, a bio je ukljucen u celu operaciju, i obezbedio im je kamion!

debor

pre 18 godina

Par stvari je i dalje nejasno. Politička pozadina ovog brutalnog ubistva ostaje nerasvetljena, kao i uloga naredbodavaca. Ova presuda bi trebala da otvori novo poglavlje u istoriji sprskog sudstva, da pokrene nove istrage i shodno tome optužnice. Mnogo ljudi je i dalje na slobodi iako postoji osnovana sumnja da su prekršili masu zakona i počinili-inspirisali-naredili većinu ubistava(pokušaja istih). Kazna je neprimerena zločinu koji je počinjen. 15 godina je poklon ....
Jedan korak napred, dva koraka nazad...

milan

pre 18 godina

Sramota da za ubistvo 4 coveka te hladnokrvne ubice dobiju samo 15 god. To je samo podstrek i ohrabrenje da ti eskadroni smrti nastave sa svojim zlocinima.

Dragana

pre 18 godina

Nadam se da pocinju da se odredjuju kazne po onome sto je ucinjeno i po zakonu, a ne po "prijateljskim odnosima".
Mislim da je to dobra kazna, da sede malo u zatvoru i razmisljaju o danima kada su unistavali sve ispred sebe! Mozak ne moze bas sve da izdrzi, a narocito ako je pun grozota i haosa!
Pridruzuju se svome "idejnom vodji" koji sedi malo dalje u Haskom zatvoru, i koji i sam odbrojava dane do svoje presude! A gde ste nekada bili......nikada se ne ponovilo!

misa rex

pre 18 godina

Imam utisak da ova sarada jos nije zavrsena. Umesace se tu politika, institucije sistema, Vrhovni sud. Bice tu jos svega i svacega.

Miljan

pre 18 godina

Neko je rekao - "da je Legija napravio glup dogovor sa glupim ljudima". Sada cemo da vidimo kako ce da prodju glupi ljudi iz vlasti.

sasa jokic

pre 18 godina

15 godina za cetiri ubistva, strasno malo. Ali to su organizatori ubistva, ko je naredio ta ubistva, sta cemo sa tim "herojem" iz Haga i njegovom suprugom da radimo?!

Milos

pre 18 godina

Ubistvo koje organizovano pocine drzavni organi, pa jos drzavna bezbednost, je skolski primer kvalifikovanog ubistva za koje se dobija maksimalna kazna zatvora od 40 godina. S obzirom da je ovo KD izvrseno pre nego sto je kazna od 40 godina postojala, maksimalna kazna je 20 godina.
Kako je moguce da sud nekoga oglasi krivim za takvo krivicno delo, a da ne dobije maksimalnu kaznu je van svakog razuma i logike, i ocigledno je da sud nije rukovodio principima pravicnosti i pravde kada je izricao ovu kaznu.

Jagoda

pre 18 godina

SRAMOTA, SRAMOTA i 1000puta SRAMOTA! Za četvorostuko ubistvo 15 godina?
Neko reče - zašto "ova vlast" ? Pa nije moja baba bila na dogovoru sa Legijom kad se ovaj predao, nego upravo predstavnici OVE VLASTI .

Sven Galic

pre 18 godina

... mislim da su kazne primerene. Ubistvo je bilo politicke prirode i bilo je naruceno u ime drzave. Narucilac je ostao nekaznjen. Pocinioci ne snose svu odgovornost.

miki

pre 18 godina

Odlična vest! Mislim da su dosta dobili. Na koliko je onda trebao da bude osuđen Dražen Erdemović koji je pobio stotine ljudi? Za vašu informaciju čovek je odslužio 5 godina i slobodno se šeta... Možda baš vašim gradom?

ruzica

pre 18 godina

15 godina za 4 coveka! A koliko on sad ima godina?? nekih trideset i kusur...dakle-dobro vladanje u zatvoru+zalba + vezice=eto nama Legije napolju za par godina, a onda gospodo draga, a i ja zajedno sa vama - berite kozhu na shiljak shto ste slali ovakve komentare! Fuj od drzave je to...tu ljudski zivot ne vredi ni prebijenog dinara!

Nikotin

pre 18 godina

Ovakva presuda bice signal ubicama u Srbiji koji nisu iza resetaka da se zlocin isplati, odnosno da mogu jeftino proci iako pocine najsvirepiji zlocin...

Djuk

pre 18 godina

Kakvo je nase sudstvo, dobro je da su ovi uopste osudjeni. Provesti 15 godina u uslovima kakvi vladaju u nasim zatvorima nije malo... Ali postavlja se pitanje zasta postoji maksimalna kazna kazna predvidjena zakonom, i kada se ona izrice? Ako ne u slucaju osmisljenog i do detalja planiranog visestrukog ubistva, onda ne znam, stvarno... Drugo, gde to ima da nalogodavac i mozak cele operacije, u ovom slucaju Rade Markovic, dobije manju kaznu od izvrsilaca, obicnih 'vojnika', mafijaskim jezikom receno. Uglavnom, nadam se da ce ovi kriminalci biti osudjeni i u drugim postupcima koji se protiv njih ovde, i da ce im se kazne sabirati, pa da ce uterati u zasluzenu trocifrenu brojku, kao braca Daltoni... U drugim drzavama nema nikakvih problema da covek bude osudjen i na 140 godina zatvora, pa ako se vlada dobro, moze kazna da se smanji na 130.

Aleksandra

pre 18 godina

Kazne su sramno male! Da su neposredni izvršioci dobili doživotnu, a svi ostali bar po 5 godina više, onda bih mogla da kažem da u ovoj zemlji ima pravde. Samo 15 godina Legiji? Ma dajte ljudi, gde je tu pravda? Ni po 4 godine za svakoga od njih. Ne znam kakav je naš Krivični Zakon, ali ja bi im dala po 2 doživotne robije, + 40 godina. Pa onda kad se žale, ukineš im jednu doživotnu robiju, i ostaviš ih da ceo život provedu u zatvoru.

Darko

pre 18 godina

Izrecena presuda je sramna zbog izuzetno niskih kazni koje su dobili zlocinci koji su pobili neduzne ljude na Ibarskoj magistrali pri pokusaju ubistva predsednika SPO.
Pola sata je sudija nevesto pokusavao da ubedi prepunu sudnicu da je ukidanjem smrtne kazne kao najveca ostala upravo izrecena. To je gruba neistina jer je tadasnji zakon imao posle smrtne za najvecu kaznu od 40 godina, kakva je opet najveca i po novom zakonu. Tvrdnje koje je izneo sudija bi bile tacne samo ukoliko bi izrecena kazna zatvora od 15 godina bila veca od kazne zatvora od 40 godina.
Skandalozno je i sto je Radomir Markovic osudjen samo za prikrivanje zlocina, iako je jasno da je upravo on po nalogu Milosevica i Mirjane Markovic organizator ovoga zlocina. Legija je operativni organizator zlocina (odabirao ko ce da vozi kamion, ko ce da skloni ubicu sa mesta nesrece i slicno), ali Markovic je taj koji je morao da dobije najvecu kaznu.
Da ne govorimo o delu obrazlozenja kada sudija zali sto optuzeni Maricic nije korstio bolja sredstva odbrane. Prvi put u istoriji pravosudja imamo priliku da sudija koji je izrekao presudu za najteze krivicno delo tuguje sto se osudjeni ubica nije bolje branio.
Sve ono sto se danas desavalo u sudnici moze se opisati samo jednom recju - SRAMOTA!!!

Nesha

pre 18 godina

Ako se ovako nastavi i sa ostalim presudama Legija mozda ukupno nece stici ni do 40 godina zatvora. Kazna je izuzetno niska kada se zna da je to placeno ubistvo sa visetrukim zrtvama, a pocinjeno sa sluzb. polozaja od strane lica koja su trebala da cuvaju javni red i poredak u zemlji.

Voja

pre 18 godina

Ne znam sta ovo znaci...
Ako je kriv onda treba da dobije max kaznu, ako nije onda ga treba osloboditi. Ovih 15 godina deluju kao mnogo glup nacin da se sprovede neki dogovor.

dusan

pre 18 godina

lepo je sto je vecina osudjena.
a kazna? kazna, kakva god bila, za ove osobe je mala. i smrtna kazna bi bila blaga...
verujem da Bog postoji i da ce im on suditi. pravedno i po meri.

kristijan

pre 18 godina

Vidi se da su mnogi navikli na komunisticke kazne od 100 godina za mnogo manja dela. Pogledajte koliko dobijaju visestruje ubice naprimer u nemackoj i ostalim zemljama. Kazne su naravno mogle biti vece za koju godinu, ali mislim da su prihvatljive. TO sto naravno Vuk i Danica i dalje skupljaju poene, vec je druga prica. Vazno je da je prilicno veliki broj ljudi dobijo visegodisnje kazne za ovaj zlocin i siguran sam da nece biti zadnje.
Retko kada su zrtve zadovoljne sa kaznama bilo gde i bilo kada, ali mislim da je sud ovde polozio ispit, i ako tako nastavi bez pritisaka sa raznih strana, idemo napred.
Dokle god zlocinci sede u zatvoru i dobijaju ovakve kazne, ja sam zadovoljan, jer do pre dve godine nije bas bilo tako.

Naivni

pre 18 godina

Mogu Legiju da osude i na 100 godina zatvora. Kakve to ima veze kada se on sa ovima iz policije i Sluzbe dogovorio da iz istog kada dodje vreme i pobegne. Pa celu logistiku drzave ce da ima iza sebe kao i kada je ubijao premijera Djindjica .Za svaki slucaj tu je i Vrhovni sud.

Svetlana Stamatovic

pre 18 godina

Nego, sta ceka Hag. Ulemek je ucestvovao i u zlocinima pocinjenim i u BiH, sto smo svi imali prilike da vidimo onomad. Zamislite Kostunicu kako kuka i place i moli Karlu Del Ponte, samo nemojte njega da mi uzmete, on me je doveo na vlast, ja sam mu obecao nedodirljivost, a ja sam legalista, ako to ucinite, odoh u senku da vladam, a svako ko preda gospodina Legiju Hagu smatracu da izvrsio drzavni udar. Dva udara da dozivim od 2001, prvo Milosevic, a onda Legija, pa to moje srce ne bi izdrzalo.
E, pa kad je tako, Legiju vec danas poslati u Hag.

gagac

pre 18 godina

Joj boze pa vi u Yugi stvarno niste normalni, kakvih crnih 15 godina, pa to je presuda za jedno ubistvo s tim sto Djiki vredi za desetoricu sa moje tacke gledista.To je seriski ubica ljudi sta vam je, cega se plasite!!!

Milan

pre 18 godina

Petnaest godina i ostale kazne su male za uskracivanje ljudskih zivota! Nadajmo se da ce i oni koji su im pomagali posle 2000-te i sada im pomazu da se sto jeftinije izvuku, takodje sacekati pravdu!
Milan, Kragujevac

Citalac

pre 18 godina

Ja sam mislio da ce ih osloboditi i platiti im odsetu za pretpljenu dusevnu bol. Nije ni ovo mala stvar, da su uopste osudjeni i da ce ici u zatvor.
Ne treba biti neskroman.

Posmatrac

pre 18 godina

Mnogi ljudi ovde pominju sabiranje kazni. Nisam siguran kako to radi u nasem pravosudju. Mozda neki pravnik da objasni da li se u nasem pravnom sistemu zatvorske kazne sabiraju ili se sluze paralelno?

Glock

pre 18 godina

Sudije su ludi, a mi smo zbunjeni. Pa se onda i ponasaju u okvirima narodne izreke...
Ne znam sta je strasnije - cinjenica da sam ocekivao da ce ovi ludaci biti oslobodjeni, ili cinjenica da je Legija dobio samo 15 godina a Markovic jos manje.
Ja bih samo voleo da mi taj sudija objasni za KAKVO krivicno delo onda covek dobije maksimalnu kaznu od 40 godina? Kada pobije pola Beograda?
Ma da, sada ce sudija da objasni kako su, eto, oni svi "raspodelili" tih 40 godina, i svi treba da budemo zadovoljni. Bez daljnjeg - ja sam sretan sto su barem dobili zatvorske kazne, ali sam razocaran sto sudija zaista potcenjuje nasu inteligenciju, i prodaje nam maglu.
No, uopste me ne bi iznenadilo da se ovi likovi pojave na slobodi za godinu-dve, jer je kod nas sve moguce. Na kraju dana, meni nikako nije jasno kako to da Maka nikada nije zaglavio u zatvoru za ubistvo policajca? Mislim, razumem da ga je Slobina vlast "stitila", ali taj zlocin ne moze tek tako da zastari da se zaboravi - zar je moguce da takvi krimosi budu oslobodjeni na poslednjem sudjenju a usput i ne odgovaraju za zlocine koje su prethodno napravili?
Gledam kako raznorazni zele da se uvede zakon koji predvidja zatvorske kazne do 8 godina zatvora za "krsenje autorskih prava" (da to tako nazovem). Kao i svuda u "razvijenom svetu", izgleda da se vise isplati pljackati, ubijati i silovati nego kopirati knjige, muziku, filmove.

I.

pre 18 godina

Nije kazna mala, ako stvarno budu kažnjenici, a ne gazde raznoraznim Banđurima. Bojim se da će njihov zatvor više da bude komandni punkt, a "trenutno moćni" će da ih obilaze i da im voze žene i decu - da bi ih "večno moćni" pamtili po dobru!

Jurista

pre 18 godina

Moje kolege su sasvim u pravu pri izricanju presude, jer je sve u ovom datom ternutku "maximalno", jer je prethodna vlada "preskocila" ovaj gnusni zlocin, medjutim istu druzinu cekaju novi krivicno pravni procesi u kojima ce zloglasni vozd Ulemek sa neoborivim dokazima dobiti maximalnu kaznu tj. dozivotnu robiju.

Tanja

pre 18 godina

SRAMOTA!!! Draškoviću ako imaš časti napuštaj ovu vladu, inače sve ode... Kako si uopšte mogao da uđeš u vlast sa Koštunicom, kao nisi znao za dil DSS-a sa Legijom!!

aleksandar

pre 18 godina

Skandalozno! Pa ako se sudija pravda visinom maksimalne kazne u vremenu izvrsenja, sto onda nije dao 15 godina Markovicu i Kertesu.
Ruganje zrtvama.

Ivan

pre 18 godina

Nesto ovako se moglo i ocekivati od naseg sudstva. Dobro su dobili i 15 godina, s' obzirom gde i ko im je sudio mogli su jos i da ih puste na slobodu i proglase kao i ostale "srpskim herojima". Mafijasi, kriminalci... vama se zaista isplati. Legiji i ostaloj "gospodi" za sve zlocine koje su pocinili ni tri smrtne kazne ne bi bile dovoljne.

AS

pre 18 godina

Aj ok za Legiju, njemu ce da nabiju jos mnogo toga. Ali Markovicu samo 10 dina, pa malo je ljudi. Takve treba zatvoriti i zaboraviti da su postojali. Alo bre, kamo srece da nosi samo ta cetiri coveka na dusi.

veza

pre 18 godina

Pravo da vam kazem pravda je zadovoljena ali cija. Neshvatljivo je da jedan okoreli kriminalac kao sto je Legija uziva veliku ljubav sadasnje vlasti i ministara Stojkovica i Jocica. Oni ubili cetiri mlada covjeka ciji prosjek zivota je preko sto dvadeset godina a svi optuzeni osudjeni na oko pedeset. Kakva sramota i za zrtve a i za njihove porodice. Da je zakona a nema ga, Legija i ovo drustvo iz presude vjecito bi camili u zatvoru. Na osnovu ovakvih presuda treba da ocekujemo da nam Haski tribunal ustupi neke procese. Sramno i nekulturno tako nesto traziti od Haga.Jer vidimo kakvo nam je sudstvo. Nase sudstvo vrijedi isto kao sudstvo najvecih totalitarnih rezima.

Milan

pre 18 godina

Ako sam ja dobro sabrao (5*15+10+3) ekipa je dobila ukupno 88 godina zatvora, dok je u prethodnom sudjenju bilo (2*15+7) 37 godina, shto je vishe nego duplo. Neki kazu da je za chetvorostruko ubistvo malo 15 godina, i ja se slazem sa tim, ali ovde je 88 godina za 4 ubistva, i za mene 22 godine po ubistvu nije malo. Podsetimo se da je Drazen Erdemovic od strane Hashog suda dobio 5 godina za 200 ubistava (9 dana po ubistvu). Naravno da je Vuku i Danici malo, i njih shvatam shto su nezadovoljni, ali oni vrlo dobro znaju da optuzeni, po nashem zakonu i nisu mogli da dobiju vishe od 15 godina, jer je to maksimalna kazna na koju su i mogli biti osudjeni. Dakle, Vuk i Danica zahtevaju da i ostali (Markovic i Kertes) dobiju maksimalnu kaznu od 15 godina. Shto se tiche Markovica i njegovog ucheshca u ovom zlochinu nemam dovoljno informacija, ali smatram da bi bila apsolutna ludost osuditi Kertesa na maksimalnu kaznu zato shto je nakon Markovicevog (ili Slobinog, nebitno) telefonskog poziva pozajmio jedan kamion ekipi JSO. Ili neko mozda veruje da mu je preko telefona bilo recheno da ce taj kamion posluziti da se ubije Vuk? Ma, dajte malo razuma, ionako ce Kertes da sakupi josh poneku godinicu u drugim, ekonomskim malverzacijama...

London Thinking

pre 18 godina

Kazna od 15 godina za cetvorostruko ubistvo je zaista skandalozno blaga. Cinjenica da ce ubice “dobiti jos” za druge zlocine ne sme biti opravdanje jer onda ispada da dobijaju “popust” na visestruki kriminal – u stilu: ubijes cetvoro, odlezis za jedno. Tradicionalni izgovor “Ovo moze samo u Srbiji” se koristi isuvise cesto, ali ovog puta je cak i to nedovoljno. Kakvu poruku nase sudstvo salje, na primer, ostalim brojnim kriminalcima ili mozda stranim investitorima? Prvima „samo napred“ a drugima „bezite sto dalje od ovog divljeg istoka“! Sve cestitke vladi, zakonodavcima i sudstvu na daljem podrivanju i onako kilave Srbije.

Ivan M

pre 18 godina

Slazem se da je 15 godina za ovakvo delo (ili 10 za Radeta Markovica) nista. Medjutim, zaista ne znam da li je sud mogao da izrekne vece kazne ili su mu ruke bile vezane zakonom. Ako je tako, onda odgovor treba traziti u propisima, a ne sudiji. Medjutim, ako ovo nije maksimum, onda mi stvarno vise nista nije jasno...

Vojin

pre 18 godina

U Srbiji postoje ljudi koji nikada nisu zadovoljni. Slusati i raspravljati se sa njima je jalova rabota. Kada se ukloni smrdljiva politika, tj. sakupljanje politickih poena starog demagoga Vuka Draskovica i ogorcene gubitnicke i odbacene ekipe iz DS-a (Ceda, Beba i drugi) svakom razumnom mora biti jasno da je ovo pobeda za obe demokratske vlade (DOS i DSS) i poraz od koga se DB, SPS, pa cak mozda i Radikali, nikada nece oporaviti.
Prvo, ovo je prva vazna presuda koja je raskrinkala i debelo kaznila Udbaski rezim Slobodana Milosevica. Drugo, presuda potvrdjuje da bivsi vrh DB-a nema naklonost Kostunice, jer u suprotnom bi izvrsna vlast izdejstvovala pozeljnu presudu. Trece, kada se uzme u obzir da su u Evropi zatvorske kazne smesno male, sto se najboljile odslikava u banalnim presudama koje najtezi zlocinci dobijaju u Hagu, 15 godina nije zanemarljiva kazna. Cetvrto, sa ovom pravosnaznom presudom, sve ce da bude lakse – gonjenje Mire i Slobe i ostatka SPSovskog sljama kao i rasvetljivanje ostalih zlocina iz perioda od 1991 do Sablje. Peto, po prvi put krecem da verujem da nase sudstvo koliko toliko funkcionise.

GuC

pre 18 godina

Koliko vidim osudjen je OOUR tehnika. Sud nije nista nasao Djuricu i radonjicu?? EHej, pa i draskovic je posvedocio o njihovom pomaganju posle zlocina!! Sudija nije imao DOVOLJNO DOKAZA?? Znaci u jednoj autoritarnoj, hijerhijskoj skupini drzavnih ubica iznad tehnickog menadzera Ulemeka, ne zna se ko je rukovodio akcijom ,a ne da se ni naslutiti ko je dao nalog? Laz, obmana, ja licno kao gradjanin osecam ogromno uznemirenje sto ovakvi likovi kao Branko Djuric i Radonjic nece odlezati ni te tri godine koliko je dobio carini8k!! Pa kako maju mu se nezna, pa bili su nadredjeni sefovi OOUR tehnika? Kako sud NEMA DOKAZA? Sram vas bilo, devet sirocica je ostalo iza ubijenih, a nas par miliona ostacemo vecno dok ih se ne oslobodimo!....

Zivkovic

pre 18 godina

Skandalozna je demokratska ostrascenost kojom se trazi glava za glavu i zub za zub - i nema se pojma za sta je ko optuzen i koje su maksimalne kazne. I kako samo demokratski racunaju: samo 15 godina, isplati se ubiti, 3 godine po glavi ...Hej, narode, bre. Pa ne moze na jednom procesu da se licu sudi za sve sta mi mislimo da je ucinio za zivota na svim lokacijama - nego za ono za sta je optuzen! Sud je okrivljenima izrekao 15 + 3x15 + 10 + 3, a to je 73 godina robije. To sto se Vuk sada ljuti to je zato sto je poginuo g. Boskovic, jedan perpektivni covek SPO i brat Danicin kod koga su se slivale pare i svih izvora i sa svih nivoa vlasti SPO ... Pusti, Vuce, sestru da se zali jer nju srce boli - a ti izadji, zete, iz Vlade ako mislis da je Vlada uticala na odluku Suda, daj ostavku na ministarsko mesto i nemoj da na svoju ruku talasas po Kosovu.
Po meni i u pravosudju je krenulo, smogli su snage da odluce, mislim da se po visini kazni ne oseca pritisak aktuelne vlasti nego vise jedna autocenzura sudija nenaviknutih da je zamena za smrtnu kaznu 40 godina i da treba suditi ostrije. Izuzev ako nije namerno napravljen neki propust pa da presuda moze da padne. Nase da je verujemo Sudu dok se ne uverimo u suprotno. Hocu da verujem i da se nadam - inace nikada svetla na vidiku.

g.z.m.

pre 18 godina

Sta treba "uraditi" u Srbiji da dobijes maksimalnu zatvorsku kaznu? Da pobijes pola Beograda?! U Sloveniji je "dovoljno" da narucis ubistvo muza, pa da i ti i izvrsilac dobijete po - 30 (da, da, trideset!) godina!

LI

pre 18 godina

Najveci propust sudjenja je da nije utvrdjen naredbodavac zlocina a koamoli da se osudi. Svi zanju da ideja nije dola ni od R. Markovica niti Ulemeka, oni su samo izvrsili naredjenje. A sud je trebao da trazi dokaze u nedodirljivim arhivama DB-a .

ljubomir

pre 18 godina

Zakon pod hitno menjati, i vratiti smrtnu kaznu. Za zlocine pocinjene na ovim prostorima u poslednjih petnaestak godina, ovo zakonodavstvo nije adekvatno.

Bojdza

pre 18 godina

Koliko li ce da dobije "gospodin" Ulemek za ubistvo premijera? 6 meseci-maksimalna kazna. E, cetvorostruko ubistvo.
Pa u normalnim drzavama bi ga 4 puta stavljali na el.stolicu

vlada

pre 18 godina

Kazna nije blaga vec je maksimalna kazna za navedeno krivicno delo, a to sto u vreme pocinjenih zlocina smrtna vec bila ukinuta a zakon o maksimalnoj kazni od 40 god. jos nije bio donet to je nesto drugo sasvim drugo, tako da ne razumem sta ovde nije jasno?

zoki

pre 18 godina

OK I da prihvatimo tumacenje po kome je 15 godina maksimalna kazna, ipak se nikako ne moze uzeti za ozbiljno da je Radomir Markovic kriv za pomaganje posle zlocina. On je organizator zlocina I prema tome najodgovorniji. Sud je pomesao loncice, prikrivac zlocina je Buca Djuric, a glavni pomagac bez koga se ne bi ni dogodilo cetvorostruko ubistvo, kao ni ubistvo Curuvije bio je Milan Radonjic. Uostalom to mi je I sam u trenutku slabosti rekao.

mgorann

pre 18 godina

pa sta je sporno? legija i ostali su dobili maksimalne kazne. pitajte bilo kog pravnika ili procitajte krivicno pravo i bice vam jasno da nisu mogli dobiti vise.

Dragan V.

pre 18 godina

Skandal nad skandalima !
Pozivam jos jednom SPO da napusti ovu "legalisticku" Vladu ,da se jednom vec pokaze ko je ko i gde je ko .
Gospodo iz SPO-a cekamo vase sledece poteze !

mail

pre 18 godina

Nemam vise snage za bilo koji komentar. Jedno je sigurno, neko je u Srbiji izmislio vremeplov, i na nasu zalost, okrenuo brojcanik unazad.

Jenic Vojislav

pre 18 godina

Pa Vuce ako imas imalo ljudske casti izvoli napusti tu vladu, pa neka se ponovo "izmesaju karte" da vidimo u novoj igri gde ce ko zavrsiti, jer je ovo sada i u ovom sastavu najobicnija bljuvotina, a taj narod zasluzuje ipak malo bolju vlast. Sa time cemo mozda dobiti i pravicniju pravdu... Neka ti je Bog na pomoci!
Vojislav iz Beca

Dragan

pre 18 godina

"Sudstvo je umrlo, ziveo zlocin"!
Koliko kosta jedan ljudski zivot u Srbiji? Mislim da je srpsko sudstvo danasnjom presudom dalo odgovor. Sramno, sramno, sramno...

Dejan

pre 18 godina

Ma bravo. Pa 15 godina za ubistvo 4 coveka, pa to je nepune cetiri godine po coveku. Sitnica. Uskoro ce ubijanje u ovoj drzavi biti legalizovano, a mozda dobijete i neki bonus! Sram Vas bilo legalisti!

SinisaNS

pre 18 godina

Ama ljudi! Jer shvatate vi sta je zakon uopste? Ne moze sud da sudi mimo zakona! Jedno od osnovnih nacela krivicnog procesa i uopste krivicnog prava - sudi se po zakonu koji je vazio u vreme izvrsenja krivicnog dela! Dakle, ako je tada bila propisana kazna maximalna 15 god, onda ne moze vise od 15 god! Necemo nikad biti pravna drzava, dogod se budemo frljali netacnim informacijama.

bogdan

pre 18 godina

Nadam se da ce zatvorski uslovi bit kao u prosecnim zatvorima do skora, a ne kao sto je Pablo Eskobar bio u kvazi zatvoru pocetkom devedestih gde su ga kao cuvali njegovi ljudi u top vili koja je bila kvazi okruzena vladinom policijom, a on je mogao kad god ga je bila volja da skokne do centra u soping i gleda fudbal.

Determinator NS

pre 18 godina

I mi se spremamo da u Srbiji sudimo optuženima za ratne zločine? Za državu kao što je naša krajnje je imbecilno ublažavati kaznenu politiku Krivičnog zakona, jer sve dok se ne obračunamo sa svojim šljamom onako kako to priliči, mi ga zapravo zakonski aboliramo. Da ne govorim o onima koji su oslobođeni "zbog nedostatka dokaza". Koliko god se "legalisti" trudili da presudu za likvidaciju političkih protivnika režima Slobodana Miloševića okarakterišu kao značajan pomak, a negodovanje Vuka i Danice kao prikupljanje političkih poena, to je jalova priča koja samo govori o tome da naša vlast nije sposobna da se na prvi način obračuna sa kriminalcima koji su se, stičem utisak, već duboko infiltrirali u redove vladajuće koalicije. Da ne govorim o političkim inspiratorima i sledbenicima politike koja je do oktobra 2000. godine iza sebe ostavila nebrojene žrtve, među kojima su i četiri funkcionera SPO, a danas sede u Skupštini...

nada

pre 18 godina

kazne su prevelike, ali se pitam da li bi americki specijalci danas bili u zatvoru zato sto su izvrsavali naredjenje predsednika.

Milorad

pre 18 godina

Da li neko sada može još da kaže da g.Legalista i njegovi savetnici, sitni obijači i slični nisu imali dilove sa Ulemekom. Za mene postoji samo pitanje da li su oni bili u dilu i pre ubistva pokojnog premijera i da li su zajedno planirali neke aktivnosti.

Tomić Milisav

pre 18 godina

"Sablja" je nekima poput Radeta Bulatovića donela novčanu dobit, a pojedincima koji su u toj policijskoj torturi primoravani da daju iskaze pod fizičkim zlostavljanjem, višegodišnje kazne zatvora. Ako zaista želimo put u bolju budućnost utičimo na političare da prestanu da se bore za vlast kako bi ostvarili neke individualne interese. Vreme je da ih primoramo da se bore za jednakost i pravdu. Gospođa ministarka i njen "visoki" policijski činovnik večeras mogu da proslave pobedu ličnih ali ne i interesa pravde.

bane

pre 18 godina

Razmisljati civilizovano znaci postovati druge. Ako necemo da budemo "Legije" postujmo odluku suda da su optuzeni krivi za zlocine. Odmeravanje kazne je drugo vazno pitanje. Pravno teorijske rasprave da li je kazna mogla biti veca treba prepustiti pravosudju. Misljenje naroda (nas) je nesto drugo, emotivno je obojeno, pa bas zato i postoji sud. Za smrt brata nikakva kazna nije dovoljna. Zbog toga sestra i ne presudjuje...

Milan

pre 18 godina

Samo malo razjasnjenje, jer ovde zaista ima mnogo neznanja kada je krivicno pravo u pitanju. Na okrivljenog se primenjuje zakon koji je bio na snazi u vreme izvresenja dela. Medjutim, jedno od nacela krivicnog prava je primena blazeg zakona, to jest zakona koji je kasnije usvojen ili izmenjen, a po strogo definisanim kriterijumima je blazi za ucinioca. Takodje, ako je u bilo kom trenutku u toku trajanja krivicnog postupka bio na snazi blazi zakon ( dakle blazi i od onog koji je vazio tempore criminis, ali i onog koji je na snazi u vreme presudjenja), primenice se taj "medjuzakon" kao najpovoljniji za okrivljenog. Upravo to se desilo u ovom slucaju i to je sudija i obrazlozio. Ako neko smatra da kazne treba izricati mimo zakona - I rest my case!

danilo

pre 18 godina

Vazno je da je Legija osudjen za zlocin, pa valjda sad vise niko ne sumnja da je ubica.
A visina kazne za pocinjeno zlodelo je sramotna.

Misa KG

pre 18 godina

Vuk i Danica ne skupljaju politicke poene vec mrtve rodjake i prijatelje po putu! A to barem se nadam nije isto, zar ne? Drugo, gledam primer onog ruskog bosa koji u zatvoru staje u kolonu i fura u majdan da tuca kamen. Mislim da bi i ekonomski i u smislu oporavka najbolje bilo uvesti ponovo tezak fizicki rad, ima u tim momcima snage. Dole teretana! Zivela priroda!

Digital DJ

pre 18 godina

Eto pravde,
za posedovanje Marijuane (male kolicine) je predvidjena kazna od 3 do 5 godina ...
Svakim danom mi je sve draze sto sam zapalio iz zemlje, a svakom pametnom bih preporucio isto... ostavite sve, bezite..
Nadjite svoje mesto pod suncem,
jer u Srbiji, ako se ne bavite Kriminalom i Politikom, nema ni leba, ni sunca ...

SaleBG

pre 18 godina

Najverovatniji scenario:
Legija se predao kako bi se na njemu zaustavile istrage i optuznice za sva ova najteza politicka ubistva. Obzirom da ima mnogo dokaza nemoguce je da bude oslobodjen po bilo kojoj optuznici. Izrecene zatvorske kazne su samo formalnost, jer ce mu biti namesten beg iz zatvora po okoncanju procesa i izricanju presuda za ubistva Djindjica i Stambolica. On ce da nestane, a nalogodavci ostaju pokriveni i bezbedni.
Da li iko misli da je Legija taj koji je zamislio, naredio i organizovao pokusaj ubistva Vuka Draskovica i ubistva Djindjica i Stambolica. On je, ipak, samo jedan obican pistoljeros i siledzija!
Tih 15 godina ne znace nista, kao sto nista ne bi znacilo ni 40 godina zatvora.
Jedina nada je da ga ovi sa kojima se dogovarao "ispale", a da njemu onda pukne film pa ih sve lepo isproziva i otkrije!

Aleksandar Backa Palanka

pre 18 godina

KONACNO !!! Kertesa je trebalo odavno zatvoriti, a ne da se sepuri po Backoj Palanci, kao da se pre 05.Oktobra nista nije desilo...

СРПСКИ ИСТРАЖИЛАЦ.

pre 18 godina

Главни претрес је окончан, донесена је првостепена неправноснажна судска одлука. Значјано је да је у о овом (поновљеном) кривичном поступку утврђен начин извршења кривичног дела (modus operandi sistem, MOS). Квалитетним залагањем оштећених, државни тужилац је проширио оптужницу са додатним лицима, додатно прикупио материјалне доказе, пронашао нове сведоке. У кривичном праву најважније је утвђивање кривице (виност). Суд је утврдио кривичноправну одговорност окривљених за кривична дела која им се оптужницом стављају на терет. О висини изречене казне може се дискутовати. Казна је варијабилна категорија. Аксиом је постојање кривице и начин извршења кривичног дела. Симптонатично је појављивање БОЖОВИЋ ВЛАДИМИРА у партеру суднице у време изрицања пресуде. Верује се да ће неки орган или именовани објаснити разлог и статус свог присуствовања, где је у првом реду седео са оштећеним ДРАШКОВИЋ ВУКОМ. Судско веће се држало оптужнице (на шта га обавезује Законик о кривичном поступку) која је непотпуна, јер нема подстрекача за извршење инкриминисаних кривичних дела. Због тога саучесништво спорне кривичноправне ствари није свеобухватно расветљено. Државни тужилац и судско веће нису прихватили све предлоге оштећених. Можда су ти захтеви били правно непотпуни и неуредни и због тога неприхватљиви. То усмерава оштећене да одређују подесне пуномоћнике у кривичном поступку ради квалитетног, позданог и стручног прикупљања материјалних и личних доказа, који омогућују судском већу утврђивање отежавајућих околности окривљеним и на основу истих изрицање примерене казне.

Igor

pre 18 godina

Strasno je da hladnokrvne ubice dobijaju tako male kazne. Nadam se da ce doci vreme kad ce ta bezbednosno mafijaska grupa komplet odgovarati za zlocine.

miroslav

pre 18 godina

Uporedite ovo. Prosle nedelje vozac je u Cirihu vozio autou tunelu brzinom od 194km/h ogranicenje je (80km).
Osudjen je na 27 (dvadesetsedam) meseci zatvora i oduzet auto jer smatraju da pri toj brzini auto je smrtonosno oruzje. Toliko za voznju, a Kertez za pripremu i ucestvovanje za ubistvo samo 36 meseci.
To moze samo kod nas.

Vlada

pre 18 godina

Ajde da sad vidimo Legaliste kako će da kazne ove, ako prođu kao Maka i co., onda treba razmisliti o pojmovima kao što su: pravda, poštenje, karma, Bog, vera itd...

Bane

pre 18 godina

Ako ova vlast i najmanje postuje opste principe pravde i demokratije kaznice krivce maksimalnim kaznama a svetu pokazati da ovde pravda ipak postoji, mnogo trazim, zar ne?

Dragan-ch

pre 18 godina

Nadam se da ce sud doneti jedino pravednu presudu, najvecu kaznu koja postoji u nasem pravosudju, a Bozija ce ih sigurno stici tako je bilo 2000god i bice zauvek.

OCI KOJE VIDE

pre 18 godina

Mogu u zivot da se kladim da ce sudska odluka biti polovicna, dakle, presudom nece biti zadovoljni ni OPTUZENI, ni tuzioci i osteceni. Takve su uglavnom sve presude koje su deo politickih igara, pritisaka, kalkulacija. Zivi bili pa videli za par sati cemo znati da li sam bio u pravu...

миливоје

pre 18 godina

Онаj Цвјетан је добио само 20 година за стрељање онликих људи! Ако је то мера нашег легализма, онда ће за овај злочин да буде осуђен само нпр. Миливојевић и то на 7 година (али, да се лепо договоре да га пусте за 3).

Sasa

pre 18 godina

Volio bi da me demantuju, ali...bice zgrazavajuce, oni se ne libe.
Boga se ne boje a ljudi se ne stide. To je ovaj rezim, iako se premijer zaklanja iza crkve. Ne Crkva iza koje se on zaklanja, nema Bozjih principa u njenom ucenju vec tradiciju i pradanja...

Vladimirr

pre 18 godina

Ako je tacno ovo sto procitah i ako me oci ne varaju nase kriminalcice zajedno sa Kertesom, ceka poduza kazna. Nije ovo tako los dan.

Mister No

pre 18 godina

Posto sam cuo najnovije vesti o potvrdi kazne Legija-15, R. Markovic-10, razmisljam naglas: 5 godina po coveku za ubistvo. Znaci u Srbiji, ako si spreman da robijas 5g., a verovatno ces izaci za 3, mozes da ubijes ko god ti smeta celog zivota. SRAMNO

Nisam nezadovoljan

pre 18 godina

Zasto se sudstvo naziva "ova vlast". Danas pravosudni sistem polaze ispit pred narodom i Evropom da li je samostalan i da li je u stanju da sudi osumnjicenim za ratne zlocine. Prema visini izrecenih kazni ja mislim da su nesto ispod prave mere, ali ima i vremena i novih procesa za iste da im se doda jos koja decenija ovde i u Hagu. Porodice sigurno nece biti zadovoljne -ali, nazalost, nema kazne koja ce oziveti njihove poginule.

Milan

pre 18 godina

Hm, u okviru nasheg inache dosta blagog zakonika (a takva situacija je u vecini evropskih zemlaja) momcima je dobro odrezano. Drago mi je da je i onaj Kertes dobio deo onog shto nesumnjivo zasluzuje. Jedino mi nije jasno kako ce sad teorija zavere i dogovora Chedomira Jovanovica izmedju Legije i Koshtunice (tj. njegovih ljudi) da se uklopi u ovu presudu. Koliko vidim, kazne su vece nego na proshlom sudjenju, a ukljucheni su i novi uchesnici.

ivan

pre 18 godina

Hvala Bogu na ovakvoj presudi. Ima prvde u Srbiji (ali ne zaslugom ove trenutne vlasi naravno). Sad ce se sigurno zaliti, al' slaba im vajda. Gulice oni robiju duuugo vremena.

braca

pre 18 godina

Ja mislim da su kazne male sta je 10 ili 15 godina za te zlocine, 10 godina je proslo od rata a kao da je juce bilo tako ce i njima te kazne proci i oni idu van, a zrtve nikad ispod zemlje. Je li to pravda?

jovan

pre 18 godina

Legijica 15 godinica. Nije previse, ali je barem pocelo. Hoce li sad neke bar malo biti sramota sto suruju u cetiri oka sa covekom koji je od naseg pravosudja osudjen kao ubica? (a ne recimo od Haga gde odlaze samo "heroji patriotskog srpstva")

zuca

pre 18 godina

15 za Ibarsku. Bar 20 za ubistvo Djindjica i jos 15 za ubistvo Stambolica. Eto vec 50. Pa jos za Kosovo i Bosnu i Hrvatsku. Legija ce skupiti dobrih 80 godina robije.

Slobo

pre 18 godina

Ne mogu da verujem, da za ubistvo 4 ljudi dobijas samo 15 godina. Sud bi trebao da dobije 15 godina sto su Legiji dali samo 15 godina!

Ivan

pre 18 godina

Samo po 15 za visestruko ubistvo, i to sa predumisljajem? Znaci za deset ili manje godina ovi likovi ce ponovo biti napolju, i u poziciji da opet ubijaju, ucenjuju...
Da su dobili po 15 godina po coveku, to bi bilo vec ispravnije (mada i dalje nedovoljno). Smesno. A ako je ova kazna i najveca predvidjena zakonom, ona ocigledno treba menjati taj zakon.
Se pozitivne strane, mada je desetak godina nedovoljno, mnoge od ovih cekaju i druge kazne. Ova kazna je znacajna time sto je prva i utire put za ostale. Kada se sve to lepo sabere, ovi vise nece videti svetlost dana (sto i zasluzuju) za svoga zivota. Ipak ima nade...

Malo je kume!

pre 18 godina

Malo je 15 godina! Ali ovi sto su dobili 15 godina, dobice jos za druge zlocine koje su pocinili. Zao mi je sto je su ovi drugi dobili ovako malo... Npr. Kertes je dobio samo 3 godine, a bio je ukljucen u celu operaciju, i obezbedio im je kamion!

debor

pre 18 godina

Par stvari je i dalje nejasno. Politička pozadina ovog brutalnog ubistva ostaje nerasvetljena, kao i uloga naredbodavaca. Ova presuda bi trebala da otvori novo poglavlje u istoriji sprskog sudstva, da pokrene nove istrage i shodno tome optužnice. Mnogo ljudi je i dalje na slobodi iako postoji osnovana sumnja da su prekršili masu zakona i počinili-inspirisali-naredili većinu ubistava(pokušaja istih). Kazna je neprimerena zločinu koji je počinjen. 15 godina je poklon ....
Jedan korak napred, dva koraka nazad...

milan

pre 18 godina

Sramota da za ubistvo 4 coveka te hladnokrvne ubice dobiju samo 15 god. To je samo podstrek i ohrabrenje da ti eskadroni smrti nastave sa svojim zlocinima.

Dragana

pre 18 godina

Nadam se da pocinju da se odredjuju kazne po onome sto je ucinjeno i po zakonu, a ne po "prijateljskim odnosima".
Mislim da je to dobra kazna, da sede malo u zatvoru i razmisljaju o danima kada su unistavali sve ispred sebe! Mozak ne moze bas sve da izdrzi, a narocito ako je pun grozota i haosa!
Pridruzuju se svome "idejnom vodji" koji sedi malo dalje u Haskom zatvoru, i koji i sam odbrojava dane do svoje presude! A gde ste nekada bili......nikada se ne ponovilo!

misa rex

pre 18 godina

Imam utisak da ova sarada jos nije zavrsena. Umesace se tu politika, institucije sistema, Vrhovni sud. Bice tu jos svega i svacega.

Miljan

pre 18 godina

Neko je rekao - "da je Legija napravio glup dogovor sa glupim ljudima". Sada cemo da vidimo kako ce da prodju glupi ljudi iz vlasti.

sasa jokic

pre 18 godina

15 godina za cetiri ubistva, strasno malo. Ali to su organizatori ubistva, ko je naredio ta ubistva, sta cemo sa tim "herojem" iz Haga i njegovom suprugom da radimo?!

Milos

pre 18 godina

Ubistvo koje organizovano pocine drzavni organi, pa jos drzavna bezbednost, je skolski primer kvalifikovanog ubistva za koje se dobija maksimalna kazna zatvora od 40 godina. S obzirom da je ovo KD izvrseno pre nego sto je kazna od 40 godina postojala, maksimalna kazna je 20 godina.
Kako je moguce da sud nekoga oglasi krivim za takvo krivicno delo, a da ne dobije maksimalnu kaznu je van svakog razuma i logike, i ocigledno je da sud nije rukovodio principima pravicnosti i pravde kada je izricao ovu kaznu.

Jagoda

pre 18 godina

SRAMOTA, SRAMOTA i 1000puta SRAMOTA! Za četvorostuko ubistvo 15 godina?
Neko reče - zašto "ova vlast" ? Pa nije moja baba bila na dogovoru sa Legijom kad se ovaj predao, nego upravo predstavnici OVE VLASTI .

Sven Galic

pre 18 godina

... mislim da su kazne primerene. Ubistvo je bilo politicke prirode i bilo je naruceno u ime drzave. Narucilac je ostao nekaznjen. Pocinioci ne snose svu odgovornost.

miki

pre 18 godina

Odlična vest! Mislim da su dosta dobili. Na koliko je onda trebao da bude osuđen Dražen Erdemović koji je pobio stotine ljudi? Za vašu informaciju čovek je odslužio 5 godina i slobodno se šeta... Možda baš vašim gradom?

ruzica

pre 18 godina

15 godina za 4 coveka! A koliko on sad ima godina?? nekih trideset i kusur...dakle-dobro vladanje u zatvoru+zalba + vezice=eto nama Legije napolju za par godina, a onda gospodo draga, a i ja zajedno sa vama - berite kozhu na shiljak shto ste slali ovakve komentare! Fuj od drzave je to...tu ljudski zivot ne vredi ni prebijenog dinara!

Nikotin

pre 18 godina

Ovakva presuda bice signal ubicama u Srbiji koji nisu iza resetaka da se zlocin isplati, odnosno da mogu jeftino proci iako pocine najsvirepiji zlocin...

Djuk

pre 18 godina

Kakvo je nase sudstvo, dobro je da su ovi uopste osudjeni. Provesti 15 godina u uslovima kakvi vladaju u nasim zatvorima nije malo... Ali postavlja se pitanje zasta postoji maksimalna kazna kazna predvidjena zakonom, i kada se ona izrice? Ako ne u slucaju osmisljenog i do detalja planiranog visestrukog ubistva, onda ne znam, stvarno... Drugo, gde to ima da nalogodavac i mozak cele operacije, u ovom slucaju Rade Markovic, dobije manju kaznu od izvrsilaca, obicnih 'vojnika', mafijaskim jezikom receno. Uglavnom, nadam se da ce ovi kriminalci biti osudjeni i u drugim postupcima koji se protiv njih ovde, i da ce im se kazne sabirati, pa da ce uterati u zasluzenu trocifrenu brojku, kao braca Daltoni... U drugim drzavama nema nikakvih problema da covek bude osudjen i na 140 godina zatvora, pa ako se vlada dobro, moze kazna da se smanji na 130.

Aleksandra

pre 18 godina

Kazne su sramno male! Da su neposredni izvršioci dobili doživotnu, a svi ostali bar po 5 godina više, onda bih mogla da kažem da u ovoj zemlji ima pravde. Samo 15 godina Legiji? Ma dajte ljudi, gde je tu pravda? Ni po 4 godine za svakoga od njih. Ne znam kakav je naš Krivični Zakon, ali ja bi im dala po 2 doživotne robije, + 40 godina. Pa onda kad se žale, ukineš im jednu doživotnu robiju, i ostaviš ih da ceo život provedu u zatvoru.

Darko

pre 18 godina

Izrecena presuda je sramna zbog izuzetno niskih kazni koje su dobili zlocinci koji su pobili neduzne ljude na Ibarskoj magistrali pri pokusaju ubistva predsednika SPO.
Pola sata je sudija nevesto pokusavao da ubedi prepunu sudnicu da je ukidanjem smrtne kazne kao najveca ostala upravo izrecena. To je gruba neistina jer je tadasnji zakon imao posle smrtne za najvecu kaznu od 40 godina, kakva je opet najveca i po novom zakonu. Tvrdnje koje je izneo sudija bi bile tacne samo ukoliko bi izrecena kazna zatvora od 15 godina bila veca od kazne zatvora od 40 godina.
Skandalozno je i sto je Radomir Markovic osudjen samo za prikrivanje zlocina, iako je jasno da je upravo on po nalogu Milosevica i Mirjane Markovic organizator ovoga zlocina. Legija je operativni organizator zlocina (odabirao ko ce da vozi kamion, ko ce da skloni ubicu sa mesta nesrece i slicno), ali Markovic je taj koji je morao da dobije najvecu kaznu.
Da ne govorimo o delu obrazlozenja kada sudija zali sto optuzeni Maricic nije korstio bolja sredstva odbrane. Prvi put u istoriji pravosudja imamo priliku da sudija koji je izrekao presudu za najteze krivicno delo tuguje sto se osudjeni ubica nije bolje branio.
Sve ono sto se danas desavalo u sudnici moze se opisati samo jednom recju - SRAMOTA!!!

Nesha

pre 18 godina

Ako se ovako nastavi i sa ostalim presudama Legija mozda ukupno nece stici ni do 40 godina zatvora. Kazna je izuzetno niska kada se zna da je to placeno ubistvo sa visetrukim zrtvama, a pocinjeno sa sluzb. polozaja od strane lica koja su trebala da cuvaju javni red i poredak u zemlji.

Voja

pre 18 godina

Ne znam sta ovo znaci...
Ako je kriv onda treba da dobije max kaznu, ako nije onda ga treba osloboditi. Ovih 15 godina deluju kao mnogo glup nacin da se sprovede neki dogovor.

dusan

pre 18 godina

lepo je sto je vecina osudjena.
a kazna? kazna, kakva god bila, za ove osobe je mala. i smrtna kazna bi bila blaga...
verujem da Bog postoji i da ce im on suditi. pravedno i po meri.

kristijan

pre 18 godina

Vidi se da su mnogi navikli na komunisticke kazne od 100 godina za mnogo manja dela. Pogledajte koliko dobijaju visestruje ubice naprimer u nemackoj i ostalim zemljama. Kazne su naravno mogle biti vece za koju godinu, ali mislim da su prihvatljive. TO sto naravno Vuk i Danica i dalje skupljaju poene, vec je druga prica. Vazno je da je prilicno veliki broj ljudi dobijo visegodisnje kazne za ovaj zlocin i siguran sam da nece biti zadnje.
Retko kada su zrtve zadovoljne sa kaznama bilo gde i bilo kada, ali mislim da je sud ovde polozio ispit, i ako tako nastavi bez pritisaka sa raznih strana, idemo napred.
Dokle god zlocinci sede u zatvoru i dobijaju ovakve kazne, ja sam zadovoljan, jer do pre dve godine nije bas bilo tako.

Naivni

pre 18 godina

Mogu Legiju da osude i na 100 godina zatvora. Kakve to ima veze kada se on sa ovima iz policije i Sluzbe dogovorio da iz istog kada dodje vreme i pobegne. Pa celu logistiku drzave ce da ima iza sebe kao i kada je ubijao premijera Djindjica .Za svaki slucaj tu je i Vrhovni sud.

Svetlana Stamatovic

pre 18 godina

Nego, sta ceka Hag. Ulemek je ucestvovao i u zlocinima pocinjenim i u BiH, sto smo svi imali prilike da vidimo onomad. Zamislite Kostunicu kako kuka i place i moli Karlu Del Ponte, samo nemojte njega da mi uzmete, on me je doveo na vlast, ja sam mu obecao nedodirljivost, a ja sam legalista, ako to ucinite, odoh u senku da vladam, a svako ko preda gospodina Legiju Hagu smatracu da izvrsio drzavni udar. Dva udara da dozivim od 2001, prvo Milosevic, a onda Legija, pa to moje srce ne bi izdrzalo.
E, pa kad je tako, Legiju vec danas poslati u Hag.

gagac

pre 18 godina

Joj boze pa vi u Yugi stvarno niste normalni, kakvih crnih 15 godina, pa to je presuda za jedno ubistvo s tim sto Djiki vredi za desetoricu sa moje tacke gledista.To je seriski ubica ljudi sta vam je, cega se plasite!!!

Milan

pre 18 godina

Petnaest godina i ostale kazne su male za uskracivanje ljudskih zivota! Nadajmo se da ce i oni koji su im pomagali posle 2000-te i sada im pomazu da se sto jeftinije izvuku, takodje sacekati pravdu!
Milan, Kragujevac

Citalac

pre 18 godina

Ja sam mislio da ce ih osloboditi i platiti im odsetu za pretpljenu dusevnu bol. Nije ni ovo mala stvar, da su uopste osudjeni i da ce ici u zatvor.
Ne treba biti neskroman.

Posmatrac

pre 18 godina

Mnogi ljudi ovde pominju sabiranje kazni. Nisam siguran kako to radi u nasem pravosudju. Mozda neki pravnik da objasni da li se u nasem pravnom sistemu zatvorske kazne sabiraju ili se sluze paralelno?

Glock

pre 18 godina

Sudije su ludi, a mi smo zbunjeni. Pa se onda i ponasaju u okvirima narodne izreke...
Ne znam sta je strasnije - cinjenica da sam ocekivao da ce ovi ludaci biti oslobodjeni, ili cinjenica da je Legija dobio samo 15 godina a Markovic jos manje.
Ja bih samo voleo da mi taj sudija objasni za KAKVO krivicno delo onda covek dobije maksimalnu kaznu od 40 godina? Kada pobije pola Beograda?
Ma da, sada ce sudija da objasni kako su, eto, oni svi "raspodelili" tih 40 godina, i svi treba da budemo zadovoljni. Bez daljnjeg - ja sam sretan sto su barem dobili zatvorske kazne, ali sam razocaran sto sudija zaista potcenjuje nasu inteligenciju, i prodaje nam maglu.
No, uopste me ne bi iznenadilo da se ovi likovi pojave na slobodi za godinu-dve, jer je kod nas sve moguce. Na kraju dana, meni nikako nije jasno kako to da Maka nikada nije zaglavio u zatvoru za ubistvo policajca? Mislim, razumem da ga je Slobina vlast "stitila", ali taj zlocin ne moze tek tako da zastari da se zaboravi - zar je moguce da takvi krimosi budu oslobodjeni na poslednjem sudjenju a usput i ne odgovaraju za zlocine koje su prethodno napravili?
Gledam kako raznorazni zele da se uvede zakon koji predvidja zatvorske kazne do 8 godina zatvora za "krsenje autorskih prava" (da to tako nazovem). Kao i svuda u "razvijenom svetu", izgleda da se vise isplati pljackati, ubijati i silovati nego kopirati knjige, muziku, filmove.

I.

pre 18 godina

Nije kazna mala, ako stvarno budu kažnjenici, a ne gazde raznoraznim Banđurima. Bojim se da će njihov zatvor više da bude komandni punkt, a "trenutno moćni" će da ih obilaze i da im voze žene i decu - da bi ih "večno moćni" pamtili po dobru!

Jurista

pre 18 godina

Moje kolege su sasvim u pravu pri izricanju presude, jer je sve u ovom datom ternutku "maximalno", jer je prethodna vlada "preskocila" ovaj gnusni zlocin, medjutim istu druzinu cekaju novi krivicno pravni procesi u kojima ce zloglasni vozd Ulemek sa neoborivim dokazima dobiti maximalnu kaznu tj. dozivotnu robiju.

Tanja

pre 18 godina

SRAMOTA!!! Draškoviću ako imaš časti napuštaj ovu vladu, inače sve ode... Kako si uopšte mogao da uđeš u vlast sa Koštunicom, kao nisi znao za dil DSS-a sa Legijom!!

aleksandar

pre 18 godina

Skandalozno! Pa ako se sudija pravda visinom maksimalne kazne u vremenu izvrsenja, sto onda nije dao 15 godina Markovicu i Kertesu.
Ruganje zrtvama.

Ivan

pre 18 godina

Nesto ovako se moglo i ocekivati od naseg sudstva. Dobro su dobili i 15 godina, s' obzirom gde i ko im je sudio mogli su jos i da ih puste na slobodu i proglase kao i ostale "srpskim herojima". Mafijasi, kriminalci... vama se zaista isplati. Legiji i ostaloj "gospodi" za sve zlocine koje su pocinili ni tri smrtne kazne ne bi bile dovoljne.

AS

pre 18 godina

Aj ok za Legiju, njemu ce da nabiju jos mnogo toga. Ali Markovicu samo 10 dina, pa malo je ljudi. Takve treba zatvoriti i zaboraviti da su postojali. Alo bre, kamo srece da nosi samo ta cetiri coveka na dusi.

veza

pre 18 godina

Pravo da vam kazem pravda je zadovoljena ali cija. Neshvatljivo je da jedan okoreli kriminalac kao sto je Legija uziva veliku ljubav sadasnje vlasti i ministara Stojkovica i Jocica. Oni ubili cetiri mlada covjeka ciji prosjek zivota je preko sto dvadeset godina a svi optuzeni osudjeni na oko pedeset. Kakva sramota i za zrtve a i za njihove porodice. Da je zakona a nema ga, Legija i ovo drustvo iz presude vjecito bi camili u zatvoru. Na osnovu ovakvih presuda treba da ocekujemo da nam Haski tribunal ustupi neke procese. Sramno i nekulturno tako nesto traziti od Haga.Jer vidimo kakvo nam je sudstvo. Nase sudstvo vrijedi isto kao sudstvo najvecih totalitarnih rezima.

Milan

pre 18 godina

Ako sam ja dobro sabrao (5*15+10+3) ekipa je dobila ukupno 88 godina zatvora, dok je u prethodnom sudjenju bilo (2*15+7) 37 godina, shto je vishe nego duplo. Neki kazu da je za chetvorostruko ubistvo malo 15 godina, i ja se slazem sa tim, ali ovde je 88 godina za 4 ubistva, i za mene 22 godine po ubistvu nije malo. Podsetimo se da je Drazen Erdemovic od strane Hashog suda dobio 5 godina za 200 ubistava (9 dana po ubistvu). Naravno da je Vuku i Danici malo, i njih shvatam shto su nezadovoljni, ali oni vrlo dobro znaju da optuzeni, po nashem zakonu i nisu mogli da dobiju vishe od 15 godina, jer je to maksimalna kazna na koju su i mogli biti osudjeni. Dakle, Vuk i Danica zahtevaju da i ostali (Markovic i Kertes) dobiju maksimalnu kaznu od 15 godina. Shto se tiche Markovica i njegovog ucheshca u ovom zlochinu nemam dovoljno informacija, ali smatram da bi bila apsolutna ludost osuditi Kertesa na maksimalnu kaznu zato shto je nakon Markovicevog (ili Slobinog, nebitno) telefonskog poziva pozajmio jedan kamion ekipi JSO. Ili neko mozda veruje da mu je preko telefona bilo recheno da ce taj kamion posluziti da se ubije Vuk? Ma, dajte malo razuma, ionako ce Kertes da sakupi josh poneku godinicu u drugim, ekonomskim malverzacijama...

London Thinking

pre 18 godina

Kazna od 15 godina za cetvorostruko ubistvo je zaista skandalozno blaga. Cinjenica da ce ubice “dobiti jos” za druge zlocine ne sme biti opravdanje jer onda ispada da dobijaju “popust” na visestruki kriminal – u stilu: ubijes cetvoro, odlezis za jedno. Tradicionalni izgovor “Ovo moze samo u Srbiji” se koristi isuvise cesto, ali ovog puta je cak i to nedovoljno. Kakvu poruku nase sudstvo salje, na primer, ostalim brojnim kriminalcima ili mozda stranim investitorima? Prvima „samo napred“ a drugima „bezite sto dalje od ovog divljeg istoka“! Sve cestitke vladi, zakonodavcima i sudstvu na daljem podrivanju i onako kilave Srbije.

Ivan M

pre 18 godina

Slazem se da je 15 godina za ovakvo delo (ili 10 za Radeta Markovica) nista. Medjutim, zaista ne znam da li je sud mogao da izrekne vece kazne ili su mu ruke bile vezane zakonom. Ako je tako, onda odgovor treba traziti u propisima, a ne sudiji. Medjutim, ako ovo nije maksimum, onda mi stvarno vise nista nije jasno...

Vojin

pre 18 godina

U Srbiji postoje ljudi koji nikada nisu zadovoljni. Slusati i raspravljati se sa njima je jalova rabota. Kada se ukloni smrdljiva politika, tj. sakupljanje politickih poena starog demagoga Vuka Draskovica i ogorcene gubitnicke i odbacene ekipe iz DS-a (Ceda, Beba i drugi) svakom razumnom mora biti jasno da je ovo pobeda za obe demokratske vlade (DOS i DSS) i poraz od koga se DB, SPS, pa cak mozda i Radikali, nikada nece oporaviti.
Prvo, ovo je prva vazna presuda koja je raskrinkala i debelo kaznila Udbaski rezim Slobodana Milosevica. Drugo, presuda potvrdjuje da bivsi vrh DB-a nema naklonost Kostunice, jer u suprotnom bi izvrsna vlast izdejstvovala pozeljnu presudu. Trece, kada se uzme u obzir da su u Evropi zatvorske kazne smesno male, sto se najboljile odslikava u banalnim presudama koje najtezi zlocinci dobijaju u Hagu, 15 godina nije zanemarljiva kazna. Cetvrto, sa ovom pravosnaznom presudom, sve ce da bude lakse – gonjenje Mire i Slobe i ostatka SPSovskog sljama kao i rasvetljivanje ostalih zlocina iz perioda od 1991 do Sablje. Peto, po prvi put krecem da verujem da nase sudstvo koliko toliko funkcionise.

GuC

pre 18 godina

Koliko vidim osudjen je OOUR tehnika. Sud nije nista nasao Djuricu i radonjicu?? EHej, pa i draskovic je posvedocio o njihovom pomaganju posle zlocina!! Sudija nije imao DOVOLJNO DOKAZA?? Znaci u jednoj autoritarnoj, hijerhijskoj skupini drzavnih ubica iznad tehnickog menadzera Ulemeka, ne zna se ko je rukovodio akcijom ,a ne da se ni naslutiti ko je dao nalog? Laz, obmana, ja licno kao gradjanin osecam ogromno uznemirenje sto ovakvi likovi kao Branko Djuric i Radonjic nece odlezati ni te tri godine koliko je dobio carini8k!! Pa kako maju mu se nezna, pa bili su nadredjeni sefovi OOUR tehnika? Kako sud NEMA DOKAZA? Sram vas bilo, devet sirocica je ostalo iza ubijenih, a nas par miliona ostacemo vecno dok ih se ne oslobodimo!....

Zivkovic

pre 18 godina

Skandalozna je demokratska ostrascenost kojom se trazi glava za glavu i zub za zub - i nema se pojma za sta je ko optuzen i koje su maksimalne kazne. I kako samo demokratski racunaju: samo 15 godina, isplati se ubiti, 3 godine po glavi ...Hej, narode, bre. Pa ne moze na jednom procesu da se licu sudi za sve sta mi mislimo da je ucinio za zivota na svim lokacijama - nego za ono za sta je optuzen! Sud je okrivljenima izrekao 15 + 3x15 + 10 + 3, a to je 73 godina robije. To sto se Vuk sada ljuti to je zato sto je poginuo g. Boskovic, jedan perpektivni covek SPO i brat Danicin kod koga su se slivale pare i svih izvora i sa svih nivoa vlasti SPO ... Pusti, Vuce, sestru da se zali jer nju srce boli - a ti izadji, zete, iz Vlade ako mislis da je Vlada uticala na odluku Suda, daj ostavku na ministarsko mesto i nemoj da na svoju ruku talasas po Kosovu.
Po meni i u pravosudju je krenulo, smogli su snage da odluce, mislim da se po visini kazni ne oseca pritisak aktuelne vlasti nego vise jedna autocenzura sudija nenaviknutih da je zamena za smrtnu kaznu 40 godina i da treba suditi ostrije. Izuzev ako nije namerno napravljen neki propust pa da presuda moze da padne. Nase da je verujemo Sudu dok se ne uverimo u suprotno. Hocu da verujem i da se nadam - inace nikada svetla na vidiku.

g.z.m.

pre 18 godina

Sta treba "uraditi" u Srbiji da dobijes maksimalnu zatvorsku kaznu? Da pobijes pola Beograda?! U Sloveniji je "dovoljno" da narucis ubistvo muza, pa da i ti i izvrsilac dobijete po - 30 (da, da, trideset!) godina!

LI

pre 18 godina

Najveci propust sudjenja je da nije utvrdjen naredbodavac zlocina a koamoli da se osudi. Svi zanju da ideja nije dola ni od R. Markovica niti Ulemeka, oni su samo izvrsili naredjenje. A sud je trebao da trazi dokaze u nedodirljivim arhivama DB-a .

ljubomir

pre 18 godina

Zakon pod hitno menjati, i vratiti smrtnu kaznu. Za zlocine pocinjene na ovim prostorima u poslednjih petnaestak godina, ovo zakonodavstvo nije adekvatno.

Bojdza

pre 18 godina

Koliko li ce da dobije "gospodin" Ulemek za ubistvo premijera? 6 meseci-maksimalna kazna. E, cetvorostruko ubistvo.
Pa u normalnim drzavama bi ga 4 puta stavljali na el.stolicu

vlada

pre 18 godina

Kazna nije blaga vec je maksimalna kazna za navedeno krivicno delo, a to sto u vreme pocinjenih zlocina smrtna vec bila ukinuta a zakon o maksimalnoj kazni od 40 god. jos nije bio donet to je nesto drugo sasvim drugo, tako da ne razumem sta ovde nije jasno?

zoki

pre 18 godina

OK I da prihvatimo tumacenje po kome je 15 godina maksimalna kazna, ipak se nikako ne moze uzeti za ozbiljno da je Radomir Markovic kriv za pomaganje posle zlocina. On je organizator zlocina I prema tome najodgovorniji. Sud je pomesao loncice, prikrivac zlocina je Buca Djuric, a glavni pomagac bez koga se ne bi ni dogodilo cetvorostruko ubistvo, kao ni ubistvo Curuvije bio je Milan Radonjic. Uostalom to mi je I sam u trenutku slabosti rekao.

mgorann

pre 18 godina

pa sta je sporno? legija i ostali su dobili maksimalne kazne. pitajte bilo kog pravnika ili procitajte krivicno pravo i bice vam jasno da nisu mogli dobiti vise.

Dragan V.

pre 18 godina

Skandal nad skandalima !
Pozivam jos jednom SPO da napusti ovu "legalisticku" Vladu ,da se jednom vec pokaze ko je ko i gde je ko .
Gospodo iz SPO-a cekamo vase sledece poteze !

mail

pre 18 godina

Nemam vise snage za bilo koji komentar. Jedno je sigurno, neko je u Srbiji izmislio vremeplov, i na nasu zalost, okrenuo brojcanik unazad.

Jenic Vojislav

pre 18 godina

Pa Vuce ako imas imalo ljudske casti izvoli napusti tu vladu, pa neka se ponovo "izmesaju karte" da vidimo u novoj igri gde ce ko zavrsiti, jer je ovo sada i u ovom sastavu najobicnija bljuvotina, a taj narod zasluzuje ipak malo bolju vlast. Sa time cemo mozda dobiti i pravicniju pravdu... Neka ti je Bog na pomoci!
Vojislav iz Beca

Dragan

pre 18 godina

"Sudstvo je umrlo, ziveo zlocin"!
Koliko kosta jedan ljudski zivot u Srbiji? Mislim da je srpsko sudstvo danasnjom presudom dalo odgovor. Sramno, sramno, sramno...

Dejan

pre 18 godina

Ma bravo. Pa 15 godina za ubistvo 4 coveka, pa to je nepune cetiri godine po coveku. Sitnica. Uskoro ce ubijanje u ovoj drzavi biti legalizovano, a mozda dobijete i neki bonus! Sram Vas bilo legalisti!

SinisaNS

pre 18 godina

Ama ljudi! Jer shvatate vi sta je zakon uopste? Ne moze sud da sudi mimo zakona! Jedno od osnovnih nacela krivicnog procesa i uopste krivicnog prava - sudi se po zakonu koji je vazio u vreme izvrsenja krivicnog dela! Dakle, ako je tada bila propisana kazna maximalna 15 god, onda ne moze vise od 15 god! Necemo nikad biti pravna drzava, dogod se budemo frljali netacnim informacijama.

bogdan

pre 18 godina

Nadam se da ce zatvorski uslovi bit kao u prosecnim zatvorima do skora, a ne kao sto je Pablo Eskobar bio u kvazi zatvoru pocetkom devedestih gde su ga kao cuvali njegovi ljudi u top vili koja je bila kvazi okruzena vladinom policijom, a on je mogao kad god ga je bila volja da skokne do centra u soping i gleda fudbal.

Determinator NS

pre 18 godina

I mi se spremamo da u Srbiji sudimo optuženima za ratne zločine? Za državu kao što je naša krajnje je imbecilno ublažavati kaznenu politiku Krivičnog zakona, jer sve dok se ne obračunamo sa svojim šljamom onako kako to priliči, mi ga zapravo zakonski aboliramo. Da ne govorim o onima koji su oslobođeni "zbog nedostatka dokaza". Koliko god se "legalisti" trudili da presudu za likvidaciju političkih protivnika režima Slobodana Miloševića okarakterišu kao značajan pomak, a negodovanje Vuka i Danice kao prikupljanje političkih poena, to je jalova priča koja samo govori o tome da naša vlast nije sposobna da se na prvi način obračuna sa kriminalcima koji su se, stičem utisak, već duboko infiltrirali u redove vladajuće koalicije. Da ne govorim o političkim inspiratorima i sledbenicima politike koja je do oktobra 2000. godine iza sebe ostavila nebrojene žrtve, među kojima su i četiri funkcionera SPO, a danas sede u Skupštini...

nada

pre 18 godina

kazne su prevelike, ali se pitam da li bi americki specijalci danas bili u zatvoru zato sto su izvrsavali naredjenje predsednika.

Milorad

pre 18 godina

Da li neko sada može još da kaže da g.Legalista i njegovi savetnici, sitni obijači i slični nisu imali dilove sa Ulemekom. Za mene postoji samo pitanje da li su oni bili u dilu i pre ubistva pokojnog premijera i da li su zajedno planirali neke aktivnosti.

Tomić Milisav

pre 18 godina

"Sablja" je nekima poput Radeta Bulatovića donela novčanu dobit, a pojedincima koji su u toj policijskoj torturi primoravani da daju iskaze pod fizičkim zlostavljanjem, višegodišnje kazne zatvora. Ako zaista želimo put u bolju budućnost utičimo na političare da prestanu da se bore za vlast kako bi ostvarili neke individualne interese. Vreme je da ih primoramo da se bore za jednakost i pravdu. Gospođa ministarka i njen "visoki" policijski činovnik večeras mogu da proslave pobedu ličnih ali ne i interesa pravde.

bane

pre 18 godina

Razmisljati civilizovano znaci postovati druge. Ako necemo da budemo "Legije" postujmo odluku suda da su optuzeni krivi za zlocine. Odmeravanje kazne je drugo vazno pitanje. Pravno teorijske rasprave da li je kazna mogla biti veca treba prepustiti pravosudju. Misljenje naroda (nas) je nesto drugo, emotivno je obojeno, pa bas zato i postoji sud. Za smrt brata nikakva kazna nije dovoljna. Zbog toga sestra i ne presudjuje...

Milan

pre 18 godina

Samo malo razjasnjenje, jer ovde zaista ima mnogo neznanja kada je krivicno pravo u pitanju. Na okrivljenog se primenjuje zakon koji je bio na snazi u vreme izvresenja dela. Medjutim, jedno od nacela krivicnog prava je primena blazeg zakona, to jest zakona koji je kasnije usvojen ili izmenjen, a po strogo definisanim kriterijumima je blazi za ucinioca. Takodje, ako je u bilo kom trenutku u toku trajanja krivicnog postupka bio na snazi blazi zakon ( dakle blazi i od onog koji je vazio tempore criminis, ali i onog koji je na snazi u vreme presudjenja), primenice se taj "medjuzakon" kao najpovoljniji za okrivljenog. Upravo to se desilo u ovom slucaju i to je sudija i obrazlozio. Ako neko smatra da kazne treba izricati mimo zakona - I rest my case!

danilo

pre 18 godina

Vazno je da je Legija osudjen za zlocin, pa valjda sad vise niko ne sumnja da je ubica.
A visina kazne za pocinjeno zlodelo je sramotna.

Misa KG

pre 18 godina

Vuk i Danica ne skupljaju politicke poene vec mrtve rodjake i prijatelje po putu! A to barem se nadam nije isto, zar ne? Drugo, gledam primer onog ruskog bosa koji u zatvoru staje u kolonu i fura u majdan da tuca kamen. Mislim da bi i ekonomski i u smislu oporavka najbolje bilo uvesti ponovo tezak fizicki rad, ima u tim momcima snage. Dole teretana! Zivela priroda!

Digital DJ

pre 18 godina

Eto pravde,
za posedovanje Marijuane (male kolicine) je predvidjena kazna od 3 do 5 godina ...
Svakim danom mi je sve draze sto sam zapalio iz zemlje, a svakom pametnom bih preporucio isto... ostavite sve, bezite..
Nadjite svoje mesto pod suncem,
jer u Srbiji, ako se ne bavite Kriminalom i Politikom, nema ni leba, ni sunca ...

SaleBG

pre 18 godina

Najverovatniji scenario:
Legija se predao kako bi se na njemu zaustavile istrage i optuznice za sva ova najteza politicka ubistva. Obzirom da ima mnogo dokaza nemoguce je da bude oslobodjen po bilo kojoj optuznici. Izrecene zatvorske kazne su samo formalnost, jer ce mu biti namesten beg iz zatvora po okoncanju procesa i izricanju presuda za ubistva Djindjica i Stambolica. On ce da nestane, a nalogodavci ostaju pokriveni i bezbedni.
Da li iko misli da je Legija taj koji je zamislio, naredio i organizovao pokusaj ubistva Vuka Draskovica i ubistva Djindjica i Stambolica. On je, ipak, samo jedan obican pistoljeros i siledzija!
Tih 15 godina ne znace nista, kao sto nista ne bi znacilo ni 40 godina zatvora.
Jedina nada je da ga ovi sa kojima se dogovarao "ispale", a da njemu onda pukne film pa ih sve lepo isproziva i otkrije!

Aleksandar Backa Palanka

pre 18 godina

KONACNO !!! Kertesa je trebalo odavno zatvoriti, a ne da se sepuri po Backoj Palanci, kao da se pre 05.Oktobra nista nije desilo...

СРПСКИ ИСТРАЖИЛАЦ.

pre 18 godina

Главни претрес је окончан, донесена је првостепена неправноснажна судска одлука. Значјано је да је у о овом (поновљеном) кривичном поступку утврђен начин извршења кривичног дела (modus operandi sistem, MOS). Квалитетним залагањем оштећених, државни тужилац је проширио оптужницу са додатним лицима, додатно прикупио материјалне доказе, пронашао нове сведоке. У кривичном праву најважније је утвђивање кривице (виност). Суд је утврдио кривичноправну одговорност окривљених за кривична дела која им се оптужницом стављају на терет. О висини изречене казне може се дискутовати. Казна је варијабилна категорија. Аксиом је постојање кривице и начин извршења кривичног дела. Симптонатично је појављивање БОЖОВИЋ ВЛАДИМИРА у партеру суднице у време изрицања пресуде. Верује се да ће неки орган или именовани објаснити разлог и статус свог присуствовања, где је у првом реду седео са оштећеним ДРАШКОВИЋ ВУКОМ. Судско веће се држало оптужнице (на шта га обавезује Законик о кривичном поступку) која је непотпуна, јер нема подстрекача за извршење инкриминисаних кривичних дела. Због тога саучесништво спорне кривичноправне ствари није свеобухватно расветљено. Државни тужилац и судско веће нису прихватили све предлоге оштећених. Можда су ти захтеви били правно непотпуни и неуредни и због тога неприхватљиви. То усмерава оштећене да одређују подесне пуномоћнике у кривичном поступку ради квалитетног, позданог и стручног прикупљања материјалних и личних доказа, који омогућују судском већу утврђивање отежавајућих околности окривљеним и на основу истих изрицање примерене казне.

Igor

pre 18 godina

Strasno je da hladnokrvne ubice dobijaju tako male kazne. Nadam se da ce doci vreme kad ce ta bezbednosno mafijaska grupa komplet odgovarati za zlocine.

miroslav

pre 18 godina

Uporedite ovo. Prosle nedelje vozac je u Cirihu vozio autou tunelu brzinom od 194km/h ogranicenje je (80km).
Osudjen je na 27 (dvadesetsedam) meseci zatvora i oduzet auto jer smatraju da pri toj brzini auto je smrtonosno oruzje. Toliko za voznju, a Kertez za pripremu i ucestvovanje za ubistvo samo 36 meseci.
To moze samo kod nas.