Počeo upis u srednje škole

U beogradskim osnovnim školama danas je održan prvi deo kvalifikacionog ispita za upis u srednju školu.

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2005.

17:45

Default images

Učenici su danas polagali ispit iz srpskog jezika, dok ih sutra, po istoj proceduri, čeka matematika. Konačni rezultati ispita biće objavljeni 28 juna, dok će se prvi upisni krug učenika u srednje škole obaviti 7. i 8. jula.

Kandidati za upis u srednje škole imali su dva sata za rešavanje 20 zadataka iz srpskog jezika. Testovi su se polagali u matičnim osnovnim školama, uz kontrolu dežurnih nastavnika. Osnovna škola "Oslobodioci Beograda" jedna je od 1.200 škola u kojima su se danas polagali kvalifikacioni testovi. Đaci uglavnom kažu da su imali tremu, ali da su pitanja bila laka.

Još u januaru đaci su dobili zbirke od po 400 zadataka, iz srpskog i matematike, iz koje su mogli da vežbaju potencijalne ispitne zadatke. Ministar prosvete Slobodan Vuksanović je jutros  javno izvukao ispitnu kombinaciju.

Učenici na kvalifikacionom ispitu mogu da osvoje maksimalno 40 bodova. Bodovi se zatim sabiraju sa bodovima koji su rezultat ocena i uspeha iz osnovne škole. Najbolji đaci će uglavnom otići u  popularne gimnazije, dok će se ostali najviše opredeliti za stručne škole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: