Dinkić: Ne trebaju nam pare

Država je zainteresovana da proda svoj udeo u "Mobtelu", ali ministar finansija kaže da ne treba žuriti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2005.

12:51

Default images

Mlađan Dinkić je izjavio da prvo treba proceniti koliko će trajati arbitraža u Cirihu, jer država nema razloga da žuri s prodajom, i objašnjava da je budžet u suficitu i da državi trenutno ne trebaju pare od privatizacije jer, prema dogovoru s Međunarodnim monetranim fondom, te pare ne smeju biti potrošene.

"Državi je jedino stalo da jednog dana, kada bude prodala svoj deo, dobije što više. Neki kažu da možemo dobiti čak 100 odsto 'Mobtela', posle arbitraže, uz isplatu uloga koji je dao Karić. On je do sada dokazao da je uložio, na osnovu početnog ugovora, svega tridesetak miliona dolara”, kaže Dinkić.

Državni deo "Mobtela", kada za to dođe vreme, biće prodat na tenderu, kaže Dinkić i ocenjuje da su austrijski investitori kupovinom dela "Mobtela" od Bogoljuba Karića zapravo rizikovali jer će država svoj deo prodati onom ko bude dao najbolju ponudu.

Ilić: Može i vansudsko poravnanje

Istovremeno, minsitar za kapitalne investicije u Vladi Srbije Velimir Ilić izjavio je da se Vlada ne bi protivila ukoliko bi novi vlasnik "Mobtela", konozrcijum privatnih investitora iz Austrije, bio spreman za vansudsko poravnanje oko udela u tom preduzeću.

"I nama bi najviše odgovaralo da Srbija konačno reši to pitanje, a da novi vlasnik, ako hoće, na tenderu otkupi većinu akcija", kazao je Ilić.

Niži PDV za hranu, stanove i ulaznice

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je sniženje nekih stopa PDV-a do kraja juna.

Ministar finansija je u "Kažiprstu B92" izjavio da će stopa poreza na dodatu vrednost do kraja juna biti niža za neku hranu, ulaznice za sportske i kulturne manifestacije i za nekretnine. "Spustićemo stopu PDV-a za nove stanove sa 18 na 8 odsto. Trudimo se da rešimo problem stanovanja jer mislimo da je to ključni problem, a rešićemo ga sniženjem stope PDV-a za nove stanove i sredstvima za subvencionisanje stambenih kredita. Očekujemo da to do kraja juna bude usvojeno u Skupštini", kaže Dinkić.

Ukoliko se usvoji predlog Ministarstva finansija, da se porez na dodatu vrednost smanji za novoizgrađene stanove, investitori procenjuju da će upravo za toliko biti niže i cene kvadratnog metra, a da će zahvaljujući većoj gradnji, cene stanova u narednih godinu dana i dalje padati.

Opširnije u Temi.

O Savetu za borbu protiv korupcije

Komentarišući izjavu predsednice Saveta za borbu protiv korupcije, Verice Barać, da Vlada Srbije namerava da ukine to telo, Dinkić kaže da je Strategijom za borbu protiv korupcije predviđeno da se formira novo telo, tj. Agencija, koja bi se bavila ovim problemom, a koja bi bila nezavisna od Vlade.

"Sigurno je jedno, Savet za borbu protiv korupcije ne treba da bude pri Vladi. To je bila greška prethodne Vlade, mi smo to zadržali. On treba da odgovara ili parlamentu ili da bude potpuno nezavisan, a to su i preporuke OEBS-a. Svaka eventualna promena biće potpuno usaglašena sa OEBS-om i u skladu sa svetskim iskustvima. Mi želimo da nas Savet bolje kontroliše", kazao je Dinkić.

On je rekao i da ljudi koji čine Savet za borbu protiv korupcije nisu kompetentni za taj posao, jer svoje ocene daju na osnovu žute štampe.

Inače, u Strategiji se navodi da će ovlašćenja novog tela biti utvrđena posebnim zakonom. Strategija, međutim, navodi i da će se zakonom utvrditi i odnos tog novog tela sa Savetom za borbu protiv korupcije.

Nemanja Nenadić iz Transparentost Srbija, koji je i član radnog tela za izradu Strategije, kaže da, pošto je Savet za borbu protiv korupcije osnovala Vlada, njegov opstanak i zavisi od nje, i dodaje: "Sama nacionalna antikorupcijska strategija nije predvidela ukidanje Saveta za borbu protiv korupcije. Šta više, predviđena je potreba da se njegove sadašnje nadležnosti i status preciziraju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: