Ponedeljak, 16.05.2005.

12:51

Dinkić: Ne trebaju nam pare

Država je zainteresovana da proda svoj udeo u "Mobtelu", ali ministar finansija kaže da ne treba žuriti.

Izvor: B92

Dinkiæ: Ne trebaju nam pare IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

...

pre 19 godina

Naravno da mu trebaju pare, covek je samo hteo da kaze da mu ne trebaju toliko hitno da ih uzme istog trenutka i po svaku cenu, tj. i po cenu toga da za "Mobtel" uzme manje nego sto zaista treba da se uzme.
Mladjo, care, samo napred! Skini jos ogranicenje za uvoz automobila sa 3 godine starosti i vrati na barem 6, bices najjaci...

paja

pre 19 godina

I Dinkic koji ima dobre poteze, i moje simpatije u velikom broju slucajeva, iznenadi me izjavom: Ne trebaju mi pare! Vecu glupost davno nisam cuo.
Svakoj državi trebaju pare, ako ništa drugo za razvoj a Dinkiću ne trebaju pare?!. Ponovo svašta!

Zorica

pre 19 godina

Lako je medju vevericama. Narod koji nigde ne ide, koji nista ne zna lako je vuci za nos. Snizenje stope za nove stanove je u korist investitora jer zidaju, traznja mala, a nece cene da skidaju po zakonima trzista. Onda utrci ministar finansija da im pomogne da bolje prodaju, pa na to jos bezobrazno kaze da je to zbog poboljsanja stanovanja. Oni koji nemaju stan, mozda bi mogli jeftinije da kupe neki second-hand. Sad ce ti stari postati skuplji od novih - apsurd. Kad bi veverice ngde otputovale videle bi kako se poboljsava stanovanje poreskom politikom. U razvijenim zemljama porez se ne placa uopste na prvi stan koji kupuje domacinstvo (ili neko od clanova domacinstva), delimicni porez placa clan domacinstva koji kupuje prvi stan, ako neki drugi clan domacinstva vec ima stan na svoje ime. I dalje, na svaki sledeci stan placa se pun porez jer se smatra da je takav stan namenjem izdavanju, prodaji ili drugoj komercijalnoj delatnosti. Zato neka nas ne zavaravaju da se trude oko priblizavanja Sengenu ili ulasku u EU, jer njima ne trebaju veverice koje bi putovale, znale, videle, cule. Ovako, ubi me, pa me obavesti da si me ustvari spasio okrutnosti zivotne. Lako je sa vevericama. Veverice aplaudiraju, aplauzi prijaju, tajkuni (investitori) se raduju. A stanovi beskucnicima i dalje nedostizni. Mozda bi neku udzericu sa malim porezom i mogli da kupe, pa da je sopstvenim radom adaptiraju i poboljsaju svoje uslove stanovanja. Ma - Ne. Neka padne porez na nove stanove u Strahinjica Bana. Pomognimo investitore da ih prodaju! pomognimo kupce koji kupuju trideseti, pedeseti stan!

real-estate

pre 19 godina

G. Dinkicu, evo predlog, onako kako je to Kanada lepo i korisno resila u vezi sa nekretninama. Kad prvi put (suprug i supruga ) prodaju stan ili kucu nema poreza, svaki sledeci put ide porez i to ne bas mali. Dakle, moze i nize za prvi promet svake zgrade, stambene jedinice, ali svaki sledeci transfer je uz dobar kolac drzavi. Ovako, kod nas u Srbiji je sve namesteno za bogacenje krupnih i sitnih preprodavaca.
Sto se tice oporezivanja profita, u Kanadi je porez na interes zavisan od marginalne stope u kojoj je porezni obveznik, moze biti min 26%, 32% itd. Dividende se oporezuju na vrlo specifican nacin. Prvo se iznos dividende poveca za 25% (tzv. top-up,ili gross-up) pa se to podeli na 2 i od te polovine se oduzme 13,33%(kao kredit!) i sto se dobije je porez na dividende. Najmanji porez se placa na "capital gain", tj. kapitalnu dobit, koja je obicno rezultat trzisne prevaluacije, i racuna se samo na polovinu, puta 26%, za provinciju 8,05% na ceo iznos dividende.
I to je propis koji nije menjan 25 godina. A Kanada je jedina zemlja na svetu, pogotovo medju top sedam, koja ima vec sedmu godinu permanentno budzetski surplus!I to kakav!

Milutin Mladjenovic-terazije

pre 19 godina

Ma da, sve je u pravu ministar DINKIC MLADJAN,i nigde vise...
Da KARICA nije Srbija bi vec bila u Evropskoj UNIJI,dobili bi studiju o izvodljivosti jos 74 godina.A da BOGOLJUBA nema,standard gradjana u SRBIJI bi bio veci nego u Sloveniji i Austriji zajedno.

Nenad

pre 19 godina

Bravo Mladjo, udri po tom tzv antikorupcijskom savetu, ma to su sve sami nekompetentni tajkuni , a ti i Labus , ma vi ste svi sveci koji eto pokusavaju da isprave sve greske te ozloglasene prosle vlade.
Srbijo ni diznilend ti nije ravan sa ovakvim politicarima i narodom koji veruje u bajke.
Laku noc.

Jataganac

pre 19 godina

Kako se samo dezurni proleteri nerviraju.Daj samo 'leba i slanine pa da svi budemo isti, a onog koji ima malo vise njega cemo da mrzimo.Cudan je ovaj nas narod, vecito brine tudju brigu, ispravlja krive drine i patoloski je zavidan i ljubomoran na svakog ko nije prosek...

Jel u BG?

pre 19 godina

Valjda je sad svima jasno otkud onolika frka oko Karica koju su dizala gospoda iz G17PLUS na celu sa gospodinom Dinkicem. Doticni gospodin polako skida masku "uspesnog biznismena" i pokazuje svoje pravo lice!

jure

pre 19 godina

Kako moze bilo ko da kritikuje Karica sto prodaje ono sto msili da je njegovo!? Pa zadnjih 15 godina prako raznih domaci politicari non-stop prodaju tudje. Do pre neki dan su u skupstini cak mnogi poslanici zagovarali da ne treba da se vrati imovina gradjanima Srbije, sam da bi mogli da sto vise prodaju tudje i naravno uzimaju masne provizije (u Srbiji neneromalno velike). Pa sto je Karic onda problem ? Problem su kriminalizovane vlasti i polticari koji ne menjaju zakone i sistem.

Emilija

pre 19 godina

Kakva providna igra sa naivnim narodom! Ministar Dinkic je ispod svakog nivoa u strucnom i moralnom pogledu. Sve mi se cini da je u pitanju prijateljski dogovor sa "protivnikom' Karicem.I to od 2000-te godine!

Vlada

pre 19 godina

Mislim da je ministar u pravu za mobtel koji se s obzirom na spor koji se vodi nije mogao ni prodavati jer se ne zna koliko se prodaje a od udela zavisi i količina novca. Drugi deo izjave da pare ne možemo da trošimo dovoljno govori o tipu institucije kakav jr MMF.Oni ljudi jure da vrate lovu koju su nam dali da im se slučajno ne bi desila druga argentina. Čini mi se da se naš ministar više u ponaša u skladu sa interesima MMF-a nego srpskim.

Danoveze

pre 19 godina

Zalosno,takvih Karica i Dinkica ima ih puno i na Kosovo. Mi gradjani Kosova dobro znamo ko su oni,i kako su stvorili to bogatsvo,ali ne daj boze da otvaras usta i govoris nesto,jel ces na najkracem roku biti na naslovnim stranicama dnevnih novina.

dule@cubicle

pre 19 godina

Logican i dobar potez Dinkica.
Austrijanci su ulozili i sada ce svakako htetid a ta kompanija posluje sto bolje. time ce i vrednost deonica rasti pa je zato bolje sto drzava hoce da ih proda kasnije.

Djuk

pre 19 godina

Bravo za Dinkica. Covek govori vrlo jasno, logicno, transparentno, i takvi su mu i postupci. Kamo srece da su nam svi ministri ovakvi. To sto je rekao "svega tridesetak miliona dolara", ne treba tumaciti zlurado i izvan konteksta. Taj iznos je zaista mali u odnosu na celokupan trenutni kapital Mobtela, i u tom kontekstu treba gledati izjavu, a ne kroz prizmu nekog apsolutnog iznosa. Covek nije govorio o tovaru krompira ili paradajza, nego o jednoj telekomunikacionoj kompaniji. I to je zaista svega nekoliko procenata kapitala Mobtela.

MagnusPyke

pre 19 godina

Moram da napomenem da mi dosadasnje delovanje g. Dinkica kao visokog funkcionera u domacoj vlasti nimalo ne dopada. Nastupanje, izjave i ponasanje doticnog gospodina je na ivici (ne)prostojnosti, pomalo sirovo i primitivno.
Deluje da se covek toliko istrosio i zamorio od kritikovanja prethodne vlasti i pisanja knjiga da sada ne moze da smisli i sprovede ni najosnovnije ideje vezane za ekonomska desavanja u Srbiji. Samo se nadam da nece i on poci stopama svog kolege iz narodne banke koji je skoro kupio kucu od skoro dva miliona evra i pritom objasnjavaju narodu kako treba da steze kais i da je tranzicija u toku.
I da, na kraju vezano za Mobtel. Sve mi ovo deluje kao pravljenje deal-a izmedju Vlade Srbije i Karica, po sistemu ruka-ruku-mije.

Srba

pre 19 godina

Kad god cujem da MMF ima primedbe obuzme me nevidjena radost.To je uvek znak da si na dobrom putu i da vodis politiku u interesu svoje nacije, a ne po savetima trecerazrednih bankara koji su uhlebljeni u ovoj ustanovi.
Samo nastavi Dinkicu.

GoranJT, Krusevac

pre 19 godina

Jos jednom se dokazuje da je na mestru minitra finansija covek koji zaista tu i pripada. Pridruzio bih se svima koji su imaju rqzumevanje za poteze gosp. Dinkica i koji su ovom prilikom i dali reci hvale za njega. Ako ovako nastavi uskoro nece biti ili ce biti marginalizovani svi Karici i njima slicni koji su ovu zemlju trovali glupostima ovolike godine. BRAVO MLADJO !!!!

Bankar, Toronto

pre 19 godina

U svemu ovome odlika suda je najvaznija. Gospodin Karic je "premazan ...", ko zan sta sve radi da odluka bude donesena u njegovu korist. Pogledajte samo ovu njegovu "prodaju" i to je "neka vrsi pritiska" na sud.
Mislim da Vlada Srbije trba da pokrene ispitivanje porijekla novca gospodina Karica i njemu slicnih, milioni su se presuli iz Beograda u Toronto.
Vlada mora da "nadje" da su pare koje je Karic ulozijo "crne" i ...
Ali sa Karicem nije lako on moze da "kupi" 51% Vlade.
Boze Pravde!

Pedja

pre 19 godina

Gospodine Dinkicu, svaka cast, samo tako, ali ne samo kod Mobtela... Kada ce Karici prestati da koriste nacionalnu frekvenciju BK televizije za propagiranje sopstvene politicke stranke? Nekada je Telefakt bio vredna gledenja informativna emisija BK TV-a, a sada je propaganda njegove stranke.

Zivkovic

pre 19 godina

Dinkic je pravi covek, na pravom mestu ali u pogresnoj Vladi i partiji - koja to politikoloski gledano i nije. Samo kad bi mogao da se uzdrzi i manje daje izjave, koje se cesto zlurado interpretiraju, a da radi to sto radi i kako radi. Za mene je najveca potvrda da je koristan, pametan i posten sto ga napadaju iz DOS-ovog kontejnera Batic i ostali prevazidjeni.

sara

pre 19 godina

Dobro, kad je budzet u deficitu, molim gospodina ministra da objasni sta se desava sa stipendijama za talentovane studente, sportiste i umetnike. Jos nijedna mesecna rata nije isplacena nikom iz ove grupacije u 2005 godini, a bez para, samo sa dobijenim resenjima o dodeli stipendije, dzaba talenat...

olja uzice

pre 19 godina

Da svi u ovoj drzavi rade kao ministar finansija Mladjan Dinkic bilo bi nam vec sada mnogo bolje. Reforme su za sve a ne samo za njega i u tome mu moramo pomoci!

Chrissss

pre 19 godina

Naravno da država treba da dobije 100% Mobtela. Pravo je pitanje zašto Karić prodaje "Zlatnu koku"? Firma koja njemu dnevno donosi mnogo novca (i izgleda jedini njegov veći izvor prihoda) njemu ne treba! tu je nešto sumnjivo!
Dinkić s pravom kaže da se takva firma, dok je u sporu sa državom, ne treba prodavati!
Kako se, takođe, objašnjava varijanta da u danu kada Karić saopštava da je prodao BK Trejd, Labus odjednom nestaje sa naslovnih strana Kurira? To, verujem, nije slučajno!

Kvazimodo

pre 19 godina

" svega tridesetak miliona dolara”, kaže Dinkić " ... nemam nista licno protiv coveka ali iz ovog sto je rekao se vidi koliko su nasi "poslovni ljudi" decenijama iza onih sa zapada. Ne sme ministar finansija pre sume novca da upotrebljava reci kao sto su: svega, tricavih, mizernih i slicno ... to sve samo asocira na rasipnistvo, neodgovornost ...
Ma i 1 dolar para poreskih obveznika mora biti svetinja i kad ministri finansija budu tako prilazili svom poslu onda mozda i krene nabolje u ovoj zemlji. Do tada cemo samo tavoriti i nista vise.

Snezana

pre 19 godina

Izgleda da je Karic shvatio da sa arbitraznim sudom ne moze na isti nacin kao sa glasacima. Ovde ne pomaze ni salata. Dinkic je mudar, strucan i posten covek, verujem u njega jer je pokazao da zna posao.

Srbin iz Svajcarske

pre 19 godina

Najzad jedna pametna izjave u vezi vestacke kampanje "Mobtel".
Drzava nema nikakav interes da zuri sa ev. prodajom svog dela ove "zlatne koke" mobilne telefonije. Mnogo je bolje ostaviti Austrijance da na tenane vode posao do konacne odluke arbitraze u Cirihu. Oni ce to morati (u najmanju ruku) da rade transparentno (kao u Austriji) da bi dali svima primer dobrog privrednika i ucitelja moralnog poslovanja u telekomunikacijama. Bravo, Mladjane, otrezni Srbiju od Kariceve pijanke.

Dusan

pre 19 godina

Neko rece pre godinu dana da 100% Mobtela moze vredeti za godinu dve kao sada 50%. I dok se Karic (a sada austrijanci) budu sudili ukupna vrednost opada, kao i pare koje ce drzava dobiti!

Maki

pre 19 godina

Za ministra finansija Dinkica samo reci hvale. Podrazavam ga u svemu jer radi prave stvari-konacno pravi covek da sredi srpsku ekonomiju i drzavu!!! Bravo Mladjo, samo nastavi!

Meni je ovo ipak strasno, a vama?

pre 19 godina

Zao mi je da je Karic ulozio "svega tridesetak ($30. 000 000) miliona dolara." Boze, ima li te?
Da li neko u drzavi Srbiji istrazuje Miloseviceve pare dobijene za predani rad na rasturanju Jugoslavije, pljacki, ubistvima kojima je podrzao karaktere sa svega tridesetak miliona dolara ostatka. Ustvari, ja ne brinem, ima on jos para; jos nekih stotinak, desetinak miliona dolara, eura. . . .

SUBOTICA

pre 19 godina

Ko svoj posao dobro radi, zna kada treba prodavati i Mobtel. Budzet Srbije je u suficitu zahvaljujuci dobroj politici ministra finansija. Mladjan Dinkic je ministar koji želi da bi svi građani žive bolje.Zna šta je za Srbiju najbolje najbolji je a zna se i iz koje stranke je G17 plus.

g.m.

pre 19 godina

Alo, Pozega...! "Ne trebaju nam pare", jer MMF ionako ne "dozvoljava da ih potrosimo", ali cemo zato kad prodamo, dobiti "100 odsto vise", pa cemo, uprkos MMF-u imati mnoooooogoooo para! Srpske pare u srpskoj slamarici! Sacuvajboze sta je sve ziv covek u stanju da izgovori! (P.S. Na srpskim prostorima: uvek aktuelno zasenjivanje prostote!)

Nesica Sid

pre 19 godina

Gospodin Dinkic radi svoj posao brilijantno, mislim da on zna sta radi sa Mobtelom, a Karic je veoma ne posten "biznismen" i pere pare koje je stekao na muci naseg naroda. Gospodin Dinkic treba da ucini sve, ali sve da karice i sve njemu slicne otera u proslost, da ucini da se takve stvari i takvi ljudi ne pojavljuju vise na ovim prostorima, i naravno u zatvor. Treba im oduzeti nacionalnu frekvenciju za televiziju. Gospodine Dinkicu samo tako radite i svaka Vam cast.

Meni je ovo ipak strasno, a vama?

pre 19 godina

Zao mi je da je Karic ulozio "svega tridesetak ($30. 000 000) miliona dolara." Boze, ima li te?
Da li neko u drzavi Srbiji istrazuje Miloseviceve pare dobijene za predani rad na rasturanju Jugoslavije, pljacki, ubistvima kojima je podrzao karaktere sa svega tridesetak miliona dolara ostatka. Ustvari, ja ne brinem, ima on jos para; jos nekih stotinak, desetinak miliona dolara, eura. . . .

SUBOTICA

pre 19 godina

Ko svoj posao dobro radi, zna kada treba prodavati i Mobtel. Budzet Srbije je u suficitu zahvaljujuci dobroj politici ministra finansija. Mladjan Dinkic je ministar koji želi da bi svi građani žive bolje.Zna šta je za Srbiju najbolje najbolji je a zna se i iz koje stranke je G17 plus.

g.m.

pre 19 godina

Alo, Pozega...! "Ne trebaju nam pare", jer MMF ionako ne "dozvoljava da ih potrosimo", ali cemo zato kad prodamo, dobiti "100 odsto vise", pa cemo, uprkos MMF-u imati mnoooooogoooo para! Srpske pare u srpskoj slamarici! Sacuvajboze sta je sve ziv covek u stanju da izgovori! (P.S. Na srpskim prostorima: uvek aktuelno zasenjivanje prostote!)

Nesica Sid

pre 19 godina

Gospodin Dinkic radi svoj posao brilijantno, mislim da on zna sta radi sa Mobtelom, a Karic je veoma ne posten "biznismen" i pere pare koje je stekao na muci naseg naroda. Gospodin Dinkic treba da ucini sve, ali sve da karice i sve njemu slicne otera u proslost, da ucini da se takve stvari i takvi ljudi ne pojavljuju vise na ovim prostorima, i naravno u zatvor. Treba im oduzeti nacionalnu frekvenciju za televiziju. Gospodine Dinkicu samo tako radite i svaka Vam cast.

Maki

pre 19 godina

Za ministra finansija Dinkica samo reci hvale. Podrazavam ga u svemu jer radi prave stvari-konacno pravi covek da sredi srpsku ekonomiju i drzavu!!! Bravo Mladjo, samo nastavi!

Srbin iz Svajcarske

pre 19 godina

Najzad jedna pametna izjave u vezi vestacke kampanje "Mobtel".
Drzava nema nikakav interes da zuri sa ev. prodajom svog dela ove "zlatne koke" mobilne telefonije. Mnogo je bolje ostaviti Austrijance da na tenane vode posao do konacne odluke arbitraze u Cirihu. Oni ce to morati (u najmanju ruku) da rade transparentno (kao u Austriji) da bi dali svima primer dobrog privrednika i ucitelja moralnog poslovanja u telekomunikacijama. Bravo, Mladjane, otrezni Srbiju od Kariceve pijanke.

Dusan

pre 19 godina

Neko rece pre godinu dana da 100% Mobtela moze vredeti za godinu dve kao sada 50%. I dok se Karic (a sada austrijanci) budu sudili ukupna vrednost opada, kao i pare koje ce drzava dobiti!

olja uzice

pre 19 godina

Da svi u ovoj drzavi rade kao ministar finansija Mladjan Dinkic bilo bi nam vec sada mnogo bolje. Reforme su za sve a ne samo za njega i u tome mu moramo pomoci!

Chrissss

pre 19 godina

Naravno da država treba da dobije 100% Mobtela. Pravo je pitanje zašto Karić prodaje "Zlatnu koku"? Firma koja njemu dnevno donosi mnogo novca (i izgleda jedini njegov veći izvor prihoda) njemu ne treba! tu je nešto sumnjivo!
Dinkić s pravom kaže da se takva firma, dok je u sporu sa državom, ne treba prodavati!
Kako se, takođe, objašnjava varijanta da u danu kada Karić saopštava da je prodao BK Trejd, Labus odjednom nestaje sa naslovnih strana Kurira? To, verujem, nije slučajno!

Zivkovic

pre 19 godina

Dinkic je pravi covek, na pravom mestu ali u pogresnoj Vladi i partiji - koja to politikoloski gledano i nije. Samo kad bi mogao da se uzdrzi i manje daje izjave, koje se cesto zlurado interpretiraju, a da radi to sto radi i kako radi. Za mene je najveca potvrda da je koristan, pametan i posten sto ga napadaju iz DOS-ovog kontejnera Batic i ostali prevazidjeni.

sara

pre 19 godina

Dobro, kad je budzet u deficitu, molim gospodina ministra da objasni sta se desava sa stipendijama za talentovane studente, sportiste i umetnike. Jos nijedna mesecna rata nije isplacena nikom iz ove grupacije u 2005 godini, a bez para, samo sa dobijenim resenjima o dodeli stipendije, dzaba talenat...

Pedja

pre 19 godina

Gospodine Dinkicu, svaka cast, samo tako, ali ne samo kod Mobtela... Kada ce Karici prestati da koriste nacionalnu frekvenciju BK televizije za propagiranje sopstvene politicke stranke? Nekada je Telefakt bio vredna gledenja informativna emisija BK TV-a, a sada je propaganda njegove stranke.

Kvazimodo

pre 19 godina

" svega tridesetak miliona dolara”, kaže Dinkić " ... nemam nista licno protiv coveka ali iz ovog sto je rekao se vidi koliko su nasi "poslovni ljudi" decenijama iza onih sa zapada. Ne sme ministar finansija pre sume novca da upotrebljava reci kao sto su: svega, tricavih, mizernih i slicno ... to sve samo asocira na rasipnistvo, neodgovornost ...
Ma i 1 dolar para poreskih obveznika mora biti svetinja i kad ministri finansija budu tako prilazili svom poslu onda mozda i krene nabolje u ovoj zemlji. Do tada cemo samo tavoriti i nista vise.

Snezana

pre 19 godina

Izgleda da je Karic shvatio da sa arbitraznim sudom ne moze na isti nacin kao sa glasacima. Ovde ne pomaze ni salata. Dinkic je mudar, strucan i posten covek, verujem u njega jer je pokazao da zna posao.

Bankar, Toronto

pre 19 godina

U svemu ovome odlika suda je najvaznija. Gospodin Karic je "premazan ...", ko zan sta sve radi da odluka bude donesena u njegovu korist. Pogledajte samo ovu njegovu "prodaju" i to je "neka vrsi pritiska" na sud.
Mislim da Vlada Srbije trba da pokrene ispitivanje porijekla novca gospodina Karica i njemu slicnih, milioni su se presuli iz Beograda u Toronto.
Vlada mora da "nadje" da su pare koje je Karic ulozijo "crne" i ...
Ali sa Karicem nije lako on moze da "kupi" 51% Vlade.
Boze Pravde!

GoranJT, Krusevac

pre 19 godina

Jos jednom se dokazuje da je na mestru minitra finansija covek koji zaista tu i pripada. Pridruzio bih se svima koji su imaju rqzumevanje za poteze gosp. Dinkica i koji su ovom prilikom i dali reci hvale za njega. Ako ovako nastavi uskoro nece biti ili ce biti marginalizovani svi Karici i njima slicni koji su ovu zemlju trovali glupostima ovolike godine. BRAVO MLADJO !!!!

Srba

pre 19 godina

Kad god cujem da MMF ima primedbe obuzme me nevidjena radost.To je uvek znak da si na dobrom putu i da vodis politiku u interesu svoje nacije, a ne po savetima trecerazrednih bankara koji su uhlebljeni u ovoj ustanovi.
Samo nastavi Dinkicu.

MagnusPyke

pre 19 godina

Moram da napomenem da mi dosadasnje delovanje g. Dinkica kao visokog funkcionera u domacoj vlasti nimalo ne dopada. Nastupanje, izjave i ponasanje doticnog gospodina je na ivici (ne)prostojnosti, pomalo sirovo i primitivno.
Deluje da se covek toliko istrosio i zamorio od kritikovanja prethodne vlasti i pisanja knjiga da sada ne moze da smisli i sprovede ni najosnovnije ideje vezane za ekonomska desavanja u Srbiji. Samo se nadam da nece i on poci stopama svog kolege iz narodne banke koji je skoro kupio kucu od skoro dva miliona evra i pritom objasnjavaju narodu kako treba da steze kais i da je tranzicija u toku.
I da, na kraju vezano za Mobtel. Sve mi ovo deluje kao pravljenje deal-a izmedju Vlade Srbije i Karica, po sistemu ruka-ruku-mije.

Djuk

pre 19 godina

Bravo za Dinkica. Covek govori vrlo jasno, logicno, transparentno, i takvi su mu i postupci. Kamo srece da su nam svi ministri ovakvi. To sto je rekao "svega tridesetak miliona dolara", ne treba tumaciti zlurado i izvan konteksta. Taj iznos je zaista mali u odnosu na celokupan trenutni kapital Mobtela, i u tom kontekstu treba gledati izjavu, a ne kroz prizmu nekog apsolutnog iznosa. Covek nije govorio o tovaru krompira ili paradajza, nego o jednoj telekomunikacionoj kompaniji. I to je zaista svega nekoliko procenata kapitala Mobtela.

dule@cubicle

pre 19 godina

Logican i dobar potez Dinkica.
Austrijanci su ulozili i sada ce svakako htetid a ta kompanija posluje sto bolje. time ce i vrednost deonica rasti pa je zato bolje sto drzava hoce da ih proda kasnije.

Emilija

pre 19 godina

Kakva providna igra sa naivnim narodom! Ministar Dinkic je ispod svakog nivoa u strucnom i moralnom pogledu. Sve mi se cini da je u pitanju prijateljski dogovor sa "protivnikom' Karicem.I to od 2000-te godine!

Nenad

pre 19 godina

Bravo Mladjo, udri po tom tzv antikorupcijskom savetu, ma to su sve sami nekompetentni tajkuni , a ti i Labus , ma vi ste svi sveci koji eto pokusavaju da isprave sve greske te ozloglasene prosle vlade.
Srbijo ni diznilend ti nije ravan sa ovakvim politicarima i narodom koji veruje u bajke.
Laku noc.

Vlada

pre 19 godina

Mislim da je ministar u pravu za mobtel koji se s obzirom na spor koji se vodi nije mogao ni prodavati jer se ne zna koliko se prodaje a od udela zavisi i količina novca. Drugi deo izjave da pare ne možemo da trošimo dovoljno govori o tipu institucije kakav jr MMF.Oni ljudi jure da vrate lovu koju su nam dali da im se slučajno ne bi desila druga argentina. Čini mi se da se naš ministar više u ponaša u skladu sa interesima MMF-a nego srpskim.

Jel u BG?

pre 19 godina

Valjda je sad svima jasno otkud onolika frka oko Karica koju su dizala gospoda iz G17PLUS na celu sa gospodinom Dinkicem. Doticni gospodin polako skida masku "uspesnog biznismena" i pokazuje svoje pravo lice!

Jataganac

pre 19 godina

Kako se samo dezurni proleteri nerviraju.Daj samo 'leba i slanine pa da svi budemo isti, a onog koji ima malo vise njega cemo da mrzimo.Cudan je ovaj nas narod, vecito brine tudju brigu, ispravlja krive drine i patoloski je zavidan i ljubomoran na svakog ko nije prosek...

jure

pre 19 godina

Kako moze bilo ko da kritikuje Karica sto prodaje ono sto msili da je njegovo!? Pa zadnjih 15 godina prako raznih domaci politicari non-stop prodaju tudje. Do pre neki dan su u skupstini cak mnogi poslanici zagovarali da ne treba da se vrati imovina gradjanima Srbije, sam da bi mogli da sto vise prodaju tudje i naravno uzimaju masne provizije (u Srbiji neneromalno velike). Pa sto je Karic onda problem ? Problem su kriminalizovane vlasti i polticari koji ne menjaju zakone i sistem.

Danoveze

pre 19 godina

Zalosno,takvih Karica i Dinkica ima ih puno i na Kosovo. Mi gradjani Kosova dobro znamo ko su oni,i kako su stvorili to bogatsvo,ali ne daj boze da otvaras usta i govoris nesto,jel ces na najkracem roku biti na naslovnim stranicama dnevnih novina.

Milutin Mladjenovic-terazije

pre 19 godina

Ma da, sve je u pravu ministar DINKIC MLADJAN,i nigde vise...
Da KARICA nije Srbija bi vec bila u Evropskoj UNIJI,dobili bi studiju o izvodljivosti jos 74 godina.A da BOGOLJUBA nema,standard gradjana u SRBIJI bi bio veci nego u Sloveniji i Austriji zajedno.

real-estate

pre 19 godina

G. Dinkicu, evo predlog, onako kako je to Kanada lepo i korisno resila u vezi sa nekretninama. Kad prvi put (suprug i supruga ) prodaju stan ili kucu nema poreza, svaki sledeci put ide porez i to ne bas mali. Dakle, moze i nize za prvi promet svake zgrade, stambene jedinice, ali svaki sledeci transfer je uz dobar kolac drzavi. Ovako, kod nas u Srbiji je sve namesteno za bogacenje krupnih i sitnih preprodavaca.
Sto se tice oporezivanja profita, u Kanadi je porez na interes zavisan od marginalne stope u kojoj je porezni obveznik, moze biti min 26%, 32% itd. Dividende se oporezuju na vrlo specifican nacin. Prvo se iznos dividende poveca za 25% (tzv. top-up,ili gross-up) pa se to podeli na 2 i od te polovine se oduzme 13,33%(kao kredit!) i sto se dobije je porez na dividende. Najmanji porez se placa na "capital gain", tj. kapitalnu dobit, koja je obicno rezultat trzisne prevaluacije, i racuna se samo na polovinu, puta 26%, za provinciju 8,05% na ceo iznos dividende.
I to je propis koji nije menjan 25 godina. A Kanada je jedina zemlja na svetu, pogotovo medju top sedam, koja ima vec sedmu godinu permanentno budzetski surplus!I to kakav!

Zorica

pre 19 godina

Lako je medju vevericama. Narod koji nigde ne ide, koji nista ne zna lako je vuci za nos. Snizenje stope za nove stanove je u korist investitora jer zidaju, traznja mala, a nece cene da skidaju po zakonima trzista. Onda utrci ministar finansija da im pomogne da bolje prodaju, pa na to jos bezobrazno kaze da je to zbog poboljsanja stanovanja. Oni koji nemaju stan, mozda bi mogli jeftinije da kupe neki second-hand. Sad ce ti stari postati skuplji od novih - apsurd. Kad bi veverice ngde otputovale videle bi kako se poboljsava stanovanje poreskom politikom. U razvijenim zemljama porez se ne placa uopste na prvi stan koji kupuje domacinstvo (ili neko od clanova domacinstva), delimicni porez placa clan domacinstva koji kupuje prvi stan, ako neki drugi clan domacinstva vec ima stan na svoje ime. I dalje, na svaki sledeci stan placa se pun porez jer se smatra da je takav stan namenjem izdavanju, prodaji ili drugoj komercijalnoj delatnosti. Zato neka nas ne zavaravaju da se trude oko priblizavanja Sengenu ili ulasku u EU, jer njima ne trebaju veverice koje bi putovale, znale, videle, cule. Ovako, ubi me, pa me obavesti da si me ustvari spasio okrutnosti zivotne. Lako je sa vevericama. Veverice aplaudiraju, aplauzi prijaju, tajkuni (investitori) se raduju. A stanovi beskucnicima i dalje nedostizni. Mozda bi neku udzericu sa malim porezom i mogli da kupe, pa da je sopstvenim radom adaptiraju i poboljsaju svoje uslove stanovanja. Ma - Ne. Neka padne porez na nove stanove u Strahinjica Bana. Pomognimo investitore da ih prodaju! pomognimo kupce koji kupuju trideseti, pedeseti stan!

paja

pre 19 godina

I Dinkic koji ima dobre poteze, i moje simpatije u velikom broju slucajeva, iznenadi me izjavom: Ne trebaju mi pare! Vecu glupost davno nisam cuo.
Svakoj državi trebaju pare, ako ništa drugo za razvoj a Dinkiću ne trebaju pare?!. Ponovo svašta!

...

pre 19 godina

Naravno da mu trebaju pare, covek je samo hteo da kaze da mu ne trebaju toliko hitno da ih uzme istog trenutka i po svaku cenu, tj. i po cenu toga da za "Mobtel" uzme manje nego sto zaista treba da se uzme.
Mladjo, care, samo napred! Skini jos ogranicenje za uvoz automobila sa 3 godine starosti i vrati na barem 6, bices najjaci...

Meni je ovo ipak strasno, a vama?

pre 19 godina

Zao mi je da je Karic ulozio "svega tridesetak ($30. 000 000) miliona dolara." Boze, ima li te?
Da li neko u drzavi Srbiji istrazuje Miloseviceve pare dobijene za predani rad na rasturanju Jugoslavije, pljacki, ubistvima kojima je podrzao karaktere sa svega tridesetak miliona dolara ostatka. Ustvari, ja ne brinem, ima on jos para; jos nekih stotinak, desetinak miliona dolara, eura. . . .

SUBOTICA

pre 19 godina

Ko svoj posao dobro radi, zna kada treba prodavati i Mobtel. Budzet Srbije je u suficitu zahvaljujuci dobroj politici ministra finansija. Mladjan Dinkic je ministar koji želi da bi svi građani žive bolje.Zna šta je za Srbiju najbolje najbolji je a zna se i iz koje stranke je G17 plus.

g.m.

pre 19 godina

Alo, Pozega...! "Ne trebaju nam pare", jer MMF ionako ne "dozvoljava da ih potrosimo", ali cemo zato kad prodamo, dobiti "100 odsto vise", pa cemo, uprkos MMF-u imati mnoooooogoooo para! Srpske pare u srpskoj slamarici! Sacuvajboze sta je sve ziv covek u stanju da izgovori! (P.S. Na srpskim prostorima: uvek aktuelno zasenjivanje prostote!)

Nesica Sid

pre 19 godina

Gospodin Dinkic radi svoj posao brilijantno, mislim da on zna sta radi sa Mobtelom, a Karic je veoma ne posten "biznismen" i pere pare koje je stekao na muci naseg naroda. Gospodin Dinkic treba da ucini sve, ali sve da karice i sve njemu slicne otera u proslost, da ucini da se takve stvari i takvi ljudi ne pojavljuju vise na ovim prostorima, i naravno u zatvor. Treba im oduzeti nacionalnu frekvenciju za televiziju. Gospodine Dinkicu samo tako radite i svaka Vam cast.

Maki

pre 19 godina

Za ministra finansija Dinkica samo reci hvale. Podrazavam ga u svemu jer radi prave stvari-konacno pravi covek da sredi srpsku ekonomiju i drzavu!!! Bravo Mladjo, samo nastavi!

Srbin iz Svajcarske

pre 19 godina

Najzad jedna pametna izjave u vezi vestacke kampanje "Mobtel".
Drzava nema nikakav interes da zuri sa ev. prodajom svog dela ove "zlatne koke" mobilne telefonije. Mnogo je bolje ostaviti Austrijance da na tenane vode posao do konacne odluke arbitraze u Cirihu. Oni ce to morati (u najmanju ruku) da rade transparentno (kao u Austriji) da bi dali svima primer dobrog privrednika i ucitelja moralnog poslovanja u telekomunikacijama. Bravo, Mladjane, otrezni Srbiju od Kariceve pijanke.

Dusan

pre 19 godina

Neko rece pre godinu dana da 100% Mobtela moze vredeti za godinu dve kao sada 50%. I dok se Karic (a sada austrijanci) budu sudili ukupna vrednost opada, kao i pare koje ce drzava dobiti!

olja uzice

pre 19 godina

Da svi u ovoj drzavi rade kao ministar finansija Mladjan Dinkic bilo bi nam vec sada mnogo bolje. Reforme su za sve a ne samo za njega i u tome mu moramo pomoci!

Chrissss

pre 19 godina

Naravno da država treba da dobije 100% Mobtela. Pravo je pitanje zašto Karić prodaje "Zlatnu koku"? Firma koja njemu dnevno donosi mnogo novca (i izgleda jedini njegov veći izvor prihoda) njemu ne treba! tu je nešto sumnjivo!
Dinkić s pravom kaže da se takva firma, dok je u sporu sa državom, ne treba prodavati!
Kako se, takođe, objašnjava varijanta da u danu kada Karić saopštava da je prodao BK Trejd, Labus odjednom nestaje sa naslovnih strana Kurira? To, verujem, nije slučajno!

Zivkovic

pre 19 godina

Dinkic je pravi covek, na pravom mestu ali u pogresnoj Vladi i partiji - koja to politikoloski gledano i nije. Samo kad bi mogao da se uzdrzi i manje daje izjave, koje se cesto zlurado interpretiraju, a da radi to sto radi i kako radi. Za mene je najveca potvrda da je koristan, pametan i posten sto ga napadaju iz DOS-ovog kontejnera Batic i ostali prevazidjeni.

sara

pre 19 godina

Dobro, kad je budzet u deficitu, molim gospodina ministra da objasni sta se desava sa stipendijama za talentovane studente, sportiste i umetnike. Jos nijedna mesecna rata nije isplacena nikom iz ove grupacije u 2005 godini, a bez para, samo sa dobijenim resenjima o dodeli stipendije, dzaba talenat...

Pedja

pre 19 godina

Gospodine Dinkicu, svaka cast, samo tako, ali ne samo kod Mobtela... Kada ce Karici prestati da koriste nacionalnu frekvenciju BK televizije za propagiranje sopstvene politicke stranke? Nekada je Telefakt bio vredna gledenja informativna emisija BK TV-a, a sada je propaganda njegove stranke.

Kvazimodo

pre 19 godina

" svega tridesetak miliona dolara”, kaže Dinkić " ... nemam nista licno protiv coveka ali iz ovog sto je rekao se vidi koliko su nasi "poslovni ljudi" decenijama iza onih sa zapada. Ne sme ministar finansija pre sume novca da upotrebljava reci kao sto su: svega, tricavih, mizernih i slicno ... to sve samo asocira na rasipnistvo, neodgovornost ...
Ma i 1 dolar para poreskih obveznika mora biti svetinja i kad ministri finansija budu tako prilazili svom poslu onda mozda i krene nabolje u ovoj zemlji. Do tada cemo samo tavoriti i nista vise.

Snezana

pre 19 godina

Izgleda da je Karic shvatio da sa arbitraznim sudom ne moze na isti nacin kao sa glasacima. Ovde ne pomaze ni salata. Dinkic je mudar, strucan i posten covek, verujem u njega jer je pokazao da zna posao.

Bankar, Toronto

pre 19 godina

U svemu ovome odlika suda je najvaznija. Gospodin Karic je "premazan ...", ko zan sta sve radi da odluka bude donesena u njegovu korist. Pogledajte samo ovu njegovu "prodaju" i to je "neka vrsi pritiska" na sud.
Mislim da Vlada Srbije trba da pokrene ispitivanje porijekla novca gospodina Karica i njemu slicnih, milioni su se presuli iz Beograda u Toronto.
Vlada mora da "nadje" da su pare koje je Karic ulozijo "crne" i ...
Ali sa Karicem nije lako on moze da "kupi" 51% Vlade.
Boze Pravde!

GoranJT, Krusevac

pre 19 godina

Jos jednom se dokazuje da je na mestru minitra finansija covek koji zaista tu i pripada. Pridruzio bih se svima koji su imaju rqzumevanje za poteze gosp. Dinkica i koji su ovom prilikom i dali reci hvale za njega. Ako ovako nastavi uskoro nece biti ili ce biti marginalizovani svi Karici i njima slicni koji su ovu zemlju trovali glupostima ovolike godine. BRAVO MLADJO !!!!

Srba

pre 19 godina

Kad god cujem da MMF ima primedbe obuzme me nevidjena radost.To je uvek znak da si na dobrom putu i da vodis politiku u interesu svoje nacije, a ne po savetima trecerazrednih bankara koji su uhlebljeni u ovoj ustanovi.
Samo nastavi Dinkicu.

MagnusPyke

pre 19 godina

Moram da napomenem da mi dosadasnje delovanje g. Dinkica kao visokog funkcionera u domacoj vlasti nimalo ne dopada. Nastupanje, izjave i ponasanje doticnog gospodina je na ivici (ne)prostojnosti, pomalo sirovo i primitivno.
Deluje da se covek toliko istrosio i zamorio od kritikovanja prethodne vlasti i pisanja knjiga da sada ne moze da smisli i sprovede ni najosnovnije ideje vezane za ekonomska desavanja u Srbiji. Samo se nadam da nece i on poci stopama svog kolege iz narodne banke koji je skoro kupio kucu od skoro dva miliona evra i pritom objasnjavaju narodu kako treba da steze kais i da je tranzicija u toku.
I da, na kraju vezano za Mobtel. Sve mi ovo deluje kao pravljenje deal-a izmedju Vlade Srbije i Karica, po sistemu ruka-ruku-mije.

Djuk

pre 19 godina

Bravo za Dinkica. Covek govori vrlo jasno, logicno, transparentno, i takvi su mu i postupci. Kamo srece da su nam svi ministri ovakvi. To sto je rekao "svega tridesetak miliona dolara", ne treba tumaciti zlurado i izvan konteksta. Taj iznos je zaista mali u odnosu na celokupan trenutni kapital Mobtela, i u tom kontekstu treba gledati izjavu, a ne kroz prizmu nekog apsolutnog iznosa. Covek nije govorio o tovaru krompira ili paradajza, nego o jednoj telekomunikacionoj kompaniji. I to je zaista svega nekoliko procenata kapitala Mobtela.

dule@cubicle

pre 19 godina

Logican i dobar potez Dinkica.
Austrijanci su ulozili i sada ce svakako htetid a ta kompanija posluje sto bolje. time ce i vrednost deonica rasti pa je zato bolje sto drzava hoce da ih proda kasnije.

Emilija

pre 19 godina

Kakva providna igra sa naivnim narodom! Ministar Dinkic je ispod svakog nivoa u strucnom i moralnom pogledu. Sve mi se cini da je u pitanju prijateljski dogovor sa "protivnikom' Karicem.I to od 2000-te godine!

Nenad

pre 19 godina

Bravo Mladjo, udri po tom tzv antikorupcijskom savetu, ma to su sve sami nekompetentni tajkuni , a ti i Labus , ma vi ste svi sveci koji eto pokusavaju da isprave sve greske te ozloglasene prosle vlade.
Srbijo ni diznilend ti nije ravan sa ovakvim politicarima i narodom koji veruje u bajke.
Laku noc.

Vlada

pre 19 godina

Mislim da je ministar u pravu za mobtel koji se s obzirom na spor koji se vodi nije mogao ni prodavati jer se ne zna koliko se prodaje a od udela zavisi i količina novca. Drugi deo izjave da pare ne možemo da trošimo dovoljno govori o tipu institucije kakav jr MMF.Oni ljudi jure da vrate lovu koju su nam dali da im se slučajno ne bi desila druga argentina. Čini mi se da se naš ministar više u ponaša u skladu sa interesima MMF-a nego srpskim.

Jel u BG?

pre 19 godina

Valjda je sad svima jasno otkud onolika frka oko Karica koju su dizala gospoda iz G17PLUS na celu sa gospodinom Dinkicem. Doticni gospodin polako skida masku "uspesnog biznismena" i pokazuje svoje pravo lice!

Jataganac

pre 19 godina

Kako se samo dezurni proleteri nerviraju.Daj samo 'leba i slanine pa da svi budemo isti, a onog koji ima malo vise njega cemo da mrzimo.Cudan je ovaj nas narod, vecito brine tudju brigu, ispravlja krive drine i patoloski je zavidan i ljubomoran na svakog ko nije prosek...

jure

pre 19 godina

Kako moze bilo ko da kritikuje Karica sto prodaje ono sto msili da je njegovo!? Pa zadnjih 15 godina prako raznih domaci politicari non-stop prodaju tudje. Do pre neki dan su u skupstini cak mnogi poslanici zagovarali da ne treba da se vrati imovina gradjanima Srbije, sam da bi mogli da sto vise prodaju tudje i naravno uzimaju masne provizije (u Srbiji neneromalno velike). Pa sto je Karic onda problem ? Problem su kriminalizovane vlasti i polticari koji ne menjaju zakone i sistem.

Danoveze

pre 19 godina

Zalosno,takvih Karica i Dinkica ima ih puno i na Kosovo. Mi gradjani Kosova dobro znamo ko su oni,i kako su stvorili to bogatsvo,ali ne daj boze da otvaras usta i govoris nesto,jel ces na najkracem roku biti na naslovnim stranicama dnevnih novina.

Milutin Mladjenovic-terazije

pre 19 godina

Ma da, sve je u pravu ministar DINKIC MLADJAN,i nigde vise...
Da KARICA nije Srbija bi vec bila u Evropskoj UNIJI,dobili bi studiju o izvodljivosti jos 74 godina.A da BOGOLJUBA nema,standard gradjana u SRBIJI bi bio veci nego u Sloveniji i Austriji zajedno.

real-estate

pre 19 godina

G. Dinkicu, evo predlog, onako kako je to Kanada lepo i korisno resila u vezi sa nekretninama. Kad prvi put (suprug i supruga ) prodaju stan ili kucu nema poreza, svaki sledeci put ide porez i to ne bas mali. Dakle, moze i nize za prvi promet svake zgrade, stambene jedinice, ali svaki sledeci transfer je uz dobar kolac drzavi. Ovako, kod nas u Srbiji je sve namesteno za bogacenje krupnih i sitnih preprodavaca.
Sto se tice oporezivanja profita, u Kanadi je porez na interes zavisan od marginalne stope u kojoj je porezni obveznik, moze biti min 26%, 32% itd. Dividende se oporezuju na vrlo specifican nacin. Prvo se iznos dividende poveca za 25% (tzv. top-up,ili gross-up) pa se to podeli na 2 i od te polovine se oduzme 13,33%(kao kredit!) i sto se dobije je porez na dividende. Najmanji porez se placa na "capital gain", tj. kapitalnu dobit, koja je obicno rezultat trzisne prevaluacije, i racuna se samo na polovinu, puta 26%, za provinciju 8,05% na ceo iznos dividende.
I to je propis koji nije menjan 25 godina. A Kanada je jedina zemlja na svetu, pogotovo medju top sedam, koja ima vec sedmu godinu permanentno budzetski surplus!I to kakav!

Zorica

pre 19 godina

Lako je medju vevericama. Narod koji nigde ne ide, koji nista ne zna lako je vuci za nos. Snizenje stope za nove stanove je u korist investitora jer zidaju, traznja mala, a nece cene da skidaju po zakonima trzista. Onda utrci ministar finansija da im pomogne da bolje prodaju, pa na to jos bezobrazno kaze da je to zbog poboljsanja stanovanja. Oni koji nemaju stan, mozda bi mogli jeftinije da kupe neki second-hand. Sad ce ti stari postati skuplji od novih - apsurd. Kad bi veverice ngde otputovale videle bi kako se poboljsava stanovanje poreskom politikom. U razvijenim zemljama porez se ne placa uopste na prvi stan koji kupuje domacinstvo (ili neko od clanova domacinstva), delimicni porez placa clan domacinstva koji kupuje prvi stan, ako neki drugi clan domacinstva vec ima stan na svoje ime. I dalje, na svaki sledeci stan placa se pun porez jer se smatra da je takav stan namenjem izdavanju, prodaji ili drugoj komercijalnoj delatnosti. Zato neka nas ne zavaravaju da se trude oko priblizavanja Sengenu ili ulasku u EU, jer njima ne trebaju veverice koje bi putovale, znale, videle, cule. Ovako, ubi me, pa me obavesti da si me ustvari spasio okrutnosti zivotne. Lako je sa vevericama. Veverice aplaudiraju, aplauzi prijaju, tajkuni (investitori) se raduju. A stanovi beskucnicima i dalje nedostizni. Mozda bi neku udzericu sa malim porezom i mogli da kupe, pa da je sopstvenim radom adaptiraju i poboljsaju svoje uslove stanovanja. Ma - Ne. Neka padne porez na nove stanove u Strahinjica Bana. Pomognimo investitore da ih prodaju! pomognimo kupce koji kupuju trideseti, pedeseti stan!

paja

pre 19 godina

I Dinkic koji ima dobre poteze, i moje simpatije u velikom broju slucajeva, iznenadi me izjavom: Ne trebaju mi pare! Vecu glupost davno nisam cuo.
Svakoj državi trebaju pare, ako ništa drugo za razvoj a Dinkiću ne trebaju pare?!. Ponovo svašta!

...

pre 19 godina

Naravno da mu trebaju pare, covek je samo hteo da kaze da mu ne trebaju toliko hitno da ih uzme istog trenutka i po svaku cenu, tj. i po cenu toga da za "Mobtel" uzme manje nego sto zaista treba da se uzme.
Mladjo, care, samo napred! Skini jos ogranicenje za uvoz automobila sa 3 godine starosti i vrati na barem 6, bices najjaci...