Uzbekistan pod kontrolom

Pripadnici vladinih snaga u Uzbekistanu uspostavili su kontrolu u gradu Andižanu.

Izvor: B92, Beta

Subota, 14.05.2005.

11:51

Default images

U Uzbekistanu, najmnogoljudnijoj muslimanskoj državi u Centralnoj Aziji, situacija je u subotu mirnija nakon što su vladine snage bezbednosti preuzele kontrolu, pošto su juče otvorili vatru na hiljade demonstranata okupljenih na centralnom gradskom trgu.

Desetine ljudi je poginulo, rekli su očevici. Oko hiljadu demonstranata okupilo se jutros na mestu jučerašnjih sukoba, izloživši tela šest žrtava od, kako se pretpostavlja, desetina ubijenih. Demonstranti su optužili vladu da je pucala u žene i decu. Oni traže ostavku predsednika države Karimova, koji vlada republikom još od raspada SSSR-a 1991. Međutim, predsednik Uzbekistana Islam Karimov izjavio je da niko nije izdao naređenje da se puca na oko 3.000 demonstranata u Andižanu, i za to nasilje okrivio radikalnu islamističku organizaciju Hizb ut-Tahrir.

Inače, iako se vlada predsednika Islama Karimova smatra za jednu od najrepresivnijih u čitavom regionu, Uzbekistan održava veze sa Zapadom, naročito sa Amerikom.

Pobuna je počela kada su naoružane osobe oslobodile 2.000 zatvorenika, uključujući i one koji su optuženi da su navodno islamski ekstremisti. Demonstranti su tokom nedelje protestovali zbog suđenja grupi muslimanskih biznismena optuženih za antiustavne aktivnosti i formiranje kriminalne, ekstremističke organizacije.

Novinari odlaze

U međuvremenu, novinari koji rade za strane novinske gencije u Uzbekistanu napustili su danas grad Andidžan, jer ih je tamošnja obaveštajna služba na kratko pritvorila i upozorila da su u opasnosti. "Imate 30 minuta da napustite ovaj grad. Mi ne odgovaramo za vašu bezbednost", rekao je jednom od novinara zvaničnik Nacionalne službe bezbednosti i dodao da postoji mogućnost da pobunjenici novinare uzmu za taoce.

U Andidžanu se nalazilo sedmoro novinara koji su izveštavali o nasilju. Većina njih radi za strane medije, a jedan je radio za opozicioni Internet- sajt. Uzbekistanske medije strogo kontroliše država i oni nisu izveštavali o tome šta se dešava u gradu.

Međutim, iz zemlje je izbeglo i oko 4.000 Uzbekistanaca. Oni su prešli u susednu Kirgiziju. Graničari Kirgizije čekaju vladinu odluku o tome da li da dozvole ulazak izbeglih Uzbekistanaca, saopštila je kirgistanska pogranična služba, jer bi odluka da se izbeglicama pruži utočište mogla bi da zategne odnose Kirgizije sa vladom Uzbekistana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: