DS i SRS obaraju Vladu?

Demokratska stranka glasaće za to da na dnevni red Skupštine Srbije bude stavljena rasprava o nepoverenju Vladi Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2005.

10:41

Default images

Demokratska stranka pridružila se inicijativi radikala da se pred Skupštinom Srbije otvori rasprava o poverenju Vladi Srbije, ali i dalje nije jasno da li će poslanici te stranke na kraju glasati za opoziv kabineta Vojislava Koštunice. Inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi mogla bi da dođe na red u drugoj polovini maja, po završetku tekućeg zasedanja parlamenta.

Potpredsednik DS-a Dušan Petrović rekao je da će ta stranka podržati predlog Srpske radikalne stranke. Rečima da u Titanik nije poželjno ući ni kada vam nude najbolju sobu, Petrović je demantovao spekulacije da će ta partija ući u Vladu Vojislava Koštunice. Naprotiv, Petrović je izjavio da će DS glasati za stavljanje inicijative radikala na dnevni red Skupštine Srbije, ocenivši da je Vlada odgovorna što je ekonomija u recesiji, kriminal u porastu, a vrednosti iz vremena režima Slobodana Miloševića u restauraciji.

"DS smatra da Srbiji treba nova Vlada i da ćemo svi zajedno, svih 8 miliona građana, biti u prilici da tu novu Vladu vidimo u relativno kratkom vremenu", rekao je Petrović. Ali, na pitanje da li može da kaže da li će poslanici DS-a glasati za inicijativu radikala, on je odgovorio: "Mislim da sam bio dovoljno jasan."

Radikali, s druge strane, nisu želeli da procene ko će sve stati iza njihove inicijative. "Mi nećemo ništa unapred da pričamo, mi smo to podneli u interesu građana Srbije. Kako i na koji način će se ostale političke partije izjašnjavati, videćemo. Vidimo da neke već hoće da podrže inicijativu SRS-a. Videćemo šta će da urade druge stranke koje su obećale da će, ukoliko dođe do hapšenja, ukoliko nekoga budu odveli u pidžami i papučama, napuštati Vladu, odnosno, da joj neće dati podršku", rekao je generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić.

SPS principijelno

Da bi se o inicijativi raspravljalo potrebno je da dnevni red podrži 126 poslanika, ali opozicione partije DS i SRS imaju 119 poslanika. Socijalisti, koji podržavaju manjinsku Vladu sa 22 poslanika, nisu se direktno izjasnili kako će glasati o inicijativi radikala.

Međutim, Socijalistička partija Srbije ponovila je principijelan stav o podršci manjinskoj Vladi Srbije ukoliko ne bude izručenja državljana SCG Haškom tribunalu.

Visoki funkcioner SPS Ivica Dačić nije želeo da se izjasni kako će socijalisti glasati o inicijativi za izglasavanje nepoverenja vladi. Dačić je rekao da će SPS do kraja aprila razmotriti sve informacije u vezi sa odlaskom Lukića u Hag. "U tom smislu, pratićemo i sam proces u Hagu kako bismo iz svega toga mogli da izvučemo zaključak", rekao je Dačić, koji je i šef poslaničke grupe SPSu Skupštini Srbije.

Ko (ne)zove DS u Vladu

Istovremeno, funkcioner G17 plus Čedomir Antić kaže da premijer Srbije Vojislav Koštunica podržava ulazak Demokratske stranke u Vladu.

"Koštunica podržava ulazak DS-a u Vladu po dobijanju pozitivne Studije o izvodljivosti, ne da bi Vlada opstala, već da bi u naredne dve godine bile sprovedene najdublje reforme u društvu, donet novi Ustav i rešeni državni status Srbije i pitanje Kosova", rekao je Antić za "Dnevnik". On, međutim, kaže da G17 plus ne pregovora o ulasku DS-a u Vladu, ali je pozvao DS da učestvuje u izvršnoj vlasti. "To bi zaustavilo trend pada popularnosti Demokratske stranke", kaže on.

S druge strane, šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Srđan Đurić kaže da je neistinita izjava da Koštunica podržava ulazak DS-a u Vladu. Đurić je Beti rekao da su Antićevi navodi neistina i da Antić ne može da govori u ime premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: