Spašena reka Tara

Vlada Crne Gore odustala je od izgradnje hidrocentrale "Buk Bijela" i o tome obavestila Misiju UNESCO-a u Srbiji i Crnoj Gori.

Izvor: B92

Petak, 01.04.2005.

16:08

Default images

Crnogorski ministar zaštite životne sredine Boro Vučinić rekao je Vlada Crne Gore takvu odluku donela jer prioritet daje zaštiti reke Tare, u odnosu na potrebu daljih investicija razvoja energetskog plana.

Ovakav odgovor crnogorske Vlade usledio je posle "tehničkog izveštaja" misije UNESCO i Međunarodne unije za zaštitu prirode, čiji su predstavnici početkom godine boravili u Crnoj Gori i obišli kanjon reke Tare i Nacionalni park Durmitor.

U izveštaju se upozorava da će ove dve međunarodne organizacije predložiti Nacionalnom komitetu svetske baštine, da Nacionalni park Durmitor stavi na listu ugroženih područja u slučaju da počne izgradnja hidrocentrale "Buk-Bijele".

On je kazao da je Vlada Crne Gore sugerisala UNESCO-u da još jednom razmotri mogućnost valorizacije Tare, kao mogućeg energetskog resursa. "Ukoliko stav UNESCO-a bude negativan odustaćemo i od tog plana", dodao je Vučinić.

Podsetimo, sudbina kanjona reke Tare mesecima je bila u centru pažnje javnosti, koja se usprotivila nameri crnogorskih vlasti da izgradnjom hidrocentrale potope najatraktivniji deo kanjona Tare, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Na inicijativu nevladinog sektora, krajem prošle godine usvojena je Deklaracija o zaštiti Tare, kojom se trajno zabranjuju bilo kakvi radovi duž kanjona te reke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: