Utorak, 15.03.2005.

17:33

Novi muzej holokausta u Jerusalimu

Izraelski predsednik Moše Kacav svečano je otvorio Muzej holokausta u Jerusalimu u prisustvu mnogih zvaničnika iz celog sveta.

Izvor: Beta

Default images

Novi istorijski muzej holokausta građen je deset godina i zameniće postojeći, znan kao Jad vašem, koji je odlukom izraelskog parlamenta osnovan 1953. godine. Četiri puta veći od staroga, novi muzej imaće informativnu i iskustvenu dimenziju, ističu u Jad Vašemu.

Novi centar sastoji se od Istorijskog muzeja holokausta, Dvorane imena, Muzeja umetnosti holokausta i izložbenog paviljona. Prostire se na 4.200 kvadratnih metara, pretežno podzemnog prostora, a završava izlaskom na balkon s kojeg se pruža panoramski pogled na Jerusalim.

Medju eksponatima su izrešetana ulična rasveta iz doba ustanka u Varšavskom getu, kanisteri u kojima je držan gas Ciklon B radi trovanja Jevreja u gasnim komorama, kao i naočari, cipele, četkice za zube, dnevnici i pisma žrtava, piše agencija AP.

Izgradnja novog muzeja u memorijalnom centru trajala je 10 godina i koštala 56 miliona dolara. Njegovi donatori, kako navodi Rojters, uglavnom su privatna lica, ali i izraelska vlada.

Među gostima je bio i predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović. Kako je saopšteno iz kabineta predsednika SCG, zajedno sa Marovićem memorijalnim svečanostima u Jerusalimu prisustvovaće i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije i Crne Gore Aca Singer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: