Utorak, 15.03.2005.

17:47

Više "dobrovoljaca" od očekivanog

Rok za dobrovoljan odlazak iz javnih preduzeća Jat i ŽTP istekao je, a broj prijavljenih radnika veći je od očekivanja.

Izvor: B92

Default images

Ipak, u nekim preduzećima, poput EPS-a, to ide sporije. Kriza u Jatu neće trajati duže od dva meseca, pošto se restruktuiranje odvija po planu, ocenio je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. Do kraja juna iz ovog preduzeća bi trebalo da se izdvoje i prodaju sporedne službe i otpusti oko 900 radnika.

Onima koji se dobrovoljno prijave za odlazak iz kompanije do 10. marta, ponuđena je otpremnina od 250 evra po godini radnog staža. Planom Vlade Srbije takođe je predviđeno otpušanje 3.753 radnika železnice.

Svima koji odluče na odu iz kompanije, biće isplaćeno po 200 evra po godini staža: "Z a dobrovoljni odlazak iz ŽTP-a prjavilo se 900 radnika, što je iznad naših očekibanja. Mi smo predvideli 500, a u Jatu je ista situacija, 350 radnika se prijavilo", kaže ministar za kapitalne investicije, Velimir Ilić.

I dok u Jatu plan restruktuiranja podržavaju sidikati te komapanije, u EPS-u, koji je na spisku za restrukturiranje, situacija je drugačija. Procenjuje se da će u EPS-u biti otpušteno oko 16.000 radnika od 49.000 zaposlenih. Radnici nemaju adekvatnu zaštitu u tom procesu, ukazuju direktor EPS-a Vladimir Djorđević i Milan Kovačević, predsednik sindikata EPS-a.

Iz EPS-a poručuju da su toj kompaniji potrebne hitne investicije, pre svega za proizvodnju uglja, jer bi se u suprotnom 2010. prozvodnja mogla prepoloviti. Direktor te komapnije podsetio da je cena struje u Srbiji izuzetno niska i upozorio da se EPS suočava sa manjkom kapitala i da je izvesno da ćemo se suočiti sa nedostatkom struje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: