Obećanje nezavisnosti je presedan

Ambasador SCG u Vašingtonu, za "Njujork Tajms" kaže da bi obećavanje nezavisnosti Kosovu bio opasan presedan.

Izvor: B92

Subota, 26.02.2005.

18:48

Default images

Ivan Vujačić je u pismu objavljenom u "Njujork Tajmsu", reagovao na tekst "Rat koji nismo završili", autora Frenka Karlučija", objavljenog 22. februara, a u kom je autor, iako je konstatovao da su prošlog marta Albanci na Kosovu vršili nasilje, zaključio da bi Kosovu trebalo dati nezavisnost.

"Frank Karluči konstatuje poznatu činjenicu da su prošlog marta, Albanci na Kosovu vršili nasilje, ubijali ljude i uništavali srpske crvke i kuće. Zato iznenađuje da, umesto što poziva SAD da izvrše pritisak kako bi se poštovala ljudska prava, on preporučuje da se albansko nasilje nagradi kosovskom nezavisnošću. Zadovoljavanje potreba ekstremista nije pravi put. Da bi dobili više odgovornosti, kosovski Albanci prvo treba da dokažu da su posvećeni demokratiji, osnovnim ljudskim pravima i vladavini zakona. Do sada oni to nisu pokazali", stoji u Vujačićevom pismu.

Ambasador Srbije i Crne Gore podseća da je od 1999, 230.000 Srba proterano iz svojih domova, da je 150 manastira uništeno, a više ljudi je ubijeno, dok preostali Srbi žive u enklavama. Vujačić navodi da bi obećanje nezavisnosti Kosovu bio opasan presedan, koji bi poslao poruku da se proterivanje pripadnika nacionalnih manjina isplati, javlja dopisnik B92 iz Vašingtona, Helena Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: