Najteže je što mrak pada već u šest...

Nakon razgovora sa predstavnicima Srba, šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen je ponovio da se struja mora platiti.

Izvor: B92

Subota, 22.01.2005.

10:13

Default images

Iako, već duže vreme, politički predstavnici u Beogradu i na Kosovu, diplomatijom pokušavaju da reše problem snabdevanja električnom energijom u pojedinim sredinama na Kosovu, čini se da se rešenje ne nazire. Srbi u selu Batuse su već 37 dana bez struje, nemaju ni vodu i mnogi razmišljaju o iseljavanju. Struju nemaju ni Lipljan, Prilužje i Grace.

Nakon sastanka u Beogradu, šef UNMIK-a je o problemu sa električnom energijom razgovarao u Prištini sa nosiocima Srpske liste za Kosovo i Metohiju. I u tom razgovoru je, kao i ranije, ponovljeno da struja mora da se plati i da se potpišu ugovori sa Kosovskom energetskom korporacijom.

Nosilac srpske liste Oliver Ivanović, u izjavi za B92, kaže da je na sastanku, uprkos takvom stavu UNMIK-a, insistirano da se struja odmah uključi: "Čini se da je gospodin Petersen razumeo to što hoćemo da kažemo. Nije naša želja da se isključi mogućnost naplate, ali u ovom trenutku i na ovaj način to sigurno nije moguće. Sigurno je i da se mora napraviti socijalni program, koji bi obuhvatio i srpske i albanske porodice, koje nisu u stanju da plaćaju struju, pogotovo srpske, koje imaju i problem nemogućnosti obrađivanja sopstvene zemlje, pa ni od poljoprivrede ne mogu da ostvaruju prihod, a ne treba zaboraviti i da nisu zaposleni ni u jednom od javnih preduzeća koja jedina rade."

Ono u čemu se Oliver Ivanović slaže sa šefom UNMIK-a je da problem snabdevanja strujom predstavlja humanitarno pitanje. Ivanović tvrdi i da će, ukoliko se rešenje ne nađe u narednih dva do tri dana, taj problem prerasti u politički.

Situacija postaje neizdrživa

Za stanovnike sela Batuse, situacija u kojoj se nalaze postaje neizdrživa. To mesto na Kosovu i Metohiji, u kome žive isključivo Srbi, trideset sedmi dan je bez električne energije. Isključenje struje onemogućilo je i snabdevanje vodom, pa mnogi stanovnici Batusa razmišljaju da napuste selo i odu u Srbiju. Pojavili su se i Albanci koji nude novac za srpske kuće.

Stanovnici Batusa okupljaju se svako popodne da se posavetuju šta dalje da čine. Bez struje su duže od mesec dana, a nada da će sastanak premijera Koštunice i šefa UNMIK-a Petersena, koji je održan u ponedeljak, vratiti struju u njihove živote, izjalovila se. Rezerve hrane su na izmaku: "Nešto što smo imali po frižiderima to se pokvarilo, bacili smo. Ovde života nema, moraću odavde da idem sa babom", kaže stanovnik Batusa, Milisav Mladić

U kućama stanovnika Batusa nema ni vode. Pumpe seoskog vodovoda rade na električnu energiju, tako da meštanima ostaje da se vodom snabdevaju sa ovoga bunara: "Smeta mi najviše to što mrak padne u šest sati. Niti možemo da pogledamo televiziju, niti svoje osnovne obaveze možemo da uradimo. Nemamo ni vode, nemamo ni vode se okupamo, higijena je na nikakvom nivou", kaže Ivan Ničić.

Kao uslov za priključenje srpskih sela Lipljan i Batuse na mrežu, Kosovska energetska korporacija postavila je isplatu duga koji se stvorio u poslednjih pet godina, kao i da se stanovnici tih mesta ugovorom obavežu da će ubuduće redovno plaćati struju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: