Rugova ponovo predsednik Kosova

Dosadašnji predsednik Kosova Ibrahim Rugova obavljaće tu funkciju i u narednom trogodišnjem mandatu.

Izvor: B92

Petak, 03.12.2004.

08:49

Default images

Tako je odlučio novi saziv Skupštine Kosova. Međutim, Rugova je izabran u trećem uzastopnom pokušaju, prostom većinom glasova. U prva dva pokušaja nije dobio podršku dve trećine poslanika, kako to propisuje Ustavni okvir. Rugova je za mandatara za sastav nove Vlade predložio lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, što su poslanici prihvatili većinom glasova.

Funkcioner Demokratskog saveza Kosova Nedžat Daci u petak je ponovo izabran za predsednika Skupštine Kosova. Za njega je glasalo 99 od 108 prisutnih poslanika, a novi članovi Predsedništva Skupštine Kosova su Fatmir Sejdiu, takođe iz DSK, iz Demokratske partije Kosova Ram Buja i Dževad Haljiti, iz Alijanse za budućnost Kosova Naim Maljoku, a iz opozicione Građanske inicijative "Ora" Gazmend Muađeri. Iz stranaka koje zastupaju nealbanske zajednice za člana Predsedništva izabran je Džezair Murati iz bošnjačke koalicije "Vakat", dok su dve srpske liste, Srpska lista za Kosovo, koju predvodi Oliver Ivanović, i Građanska inicijativa "Srbija", na čelu sa Slavišom Petkovićem, najavile da će ime svog člana Predsedništva saopštiti posle konsultacija.

Izbor Haradinaja za premijera Kosova, komentarisao je predsednik Vlade Srbije Vojsilav Koštunica. U saopštenju koje je dostavljeno medijima, stoji da izbor Haradinaja "predstavlja političku provokaciju za sve one koji se zalažu za mirno, sporazumno i održivo rešenje kosmetskog problema. Poznato je i u domaćim i u međunarodnim krugovima, da je reč o osobi sa kriminalnom prošlošću, kako u ratu tako i u miru". Tim izborom su srpskom narodu u Pokrajini, Srbiji i Crnoj Gori, Evropi, ali i svetu, poslati signali ekstremističke politike koja je dovela do pogroma nad Srbima 17. i 18. marta ove godine, stoji u saopštenju, u kom Koštunica predlaže sazivanje vanredne sednice Vlade Srbije za sutra, 4. decembra.

Izbor Haradinaja dodatno otežava početak dijaloga Beograda i Prištine, smatra analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić. Rešenje, preme njegovim rečima, može da bude da Haradinaj, u početku ne bude uključen u te pregovore. U ovom trenutku, međutim, smatra Kesić, postoji mnogo veći problem: "U Evropi i SAD se, ipak, očekuje da će on biti optužen od strane haškog tribunala i zbog toga vlada veliki strah da bi to moglo da izazove novo nasilje na Kosovu, protiv Srba i drugih manjina. Takođe, to može potpuno da poremeti planove koje je međunarodna zajednica imala kada je reč o pregovorima Srba i Albanaca."

Kesić ocenjuje da se na primeru Haradinaja vidi da Amerika gubi uticaj među kosovskim Albancima: "Njihova diplomatija se u zadnjih mesec i po dosta angažovala da spreči da se desi ovo što se desilo. Taj neuspeh puno govori i to je prvi put u zadnje dve godine, da je Rugova okrenuo leđa američkoj administraciji. Haradinaj je i sam odbio svaki pokušaj od strane SAD da se dogovori s njima da ne bude izabran." Kesic, ipak, smatra da Haradinaj neće biti amnestiran zbog straha od moguće reakcije Albanaca prvenstveno zbog , kako navodi , odlučnosti Tužilaštva Haškog tribunala.

Inače, odbor za Kosovo i Metohiji danas je održao sednice u Leposaviću i Zvečanu. Dušan Proroković, predsednik odbora smatra da će izbor Haradinaja dodatno otežati položaj Srba u Pokrajini: "Za nas je jako bitno da je danas održana konstitutivna sednica Skupštine Kosova. Ta sednica održana je bez legitimnih predstavnika srpskog naroda, ali to ne znači da Srbija ne misli na Kosovo i Metohiju i da Srbija ne misli da rešava probleme u toj Pokrajini. Današnja sednica Odbora za Kosovo i Metohiju u Leposaviću, imala je i taj simboličan karakter. Što se izbora Haradinaja tiče, mislim da se tim izborom ni jedan problem na Kosovu neće rešiti."

Inače, današnjoj sednici Skupštine Kosova nisu prisustvovali poslanici sa srpske liste za Kosovo i Metohiju , koju predvodi Oliver Ivanović. On je u izjavi za B92 rekao da su netačne interpretacije o verifikaciji mandata te liste. Svima koji su do sada bili poslanici , mandat je automatski verifikovani i to ni u kom slučaju ne znači da ćemo menjati svoju odluku o bojkotu rada Parlamenta, kaže Ivanović. "Čekamo da međunarodna zajendnica, a pre svega UNMIK, ostvare ono o čemu smo razgovarali, pre svega mislim na poces decentralizacije i poboljšanje bezbednosti i slobode kretanja za Srbe. To bi nas svakako ohrabrilo i omogućilo nam da učestvujemo u radu kosovskih institucija", kaže Ivanović.

Ko je premijer Kosova?

Ramuša Haradinaja, nekadašnji komandant OVK, sada lider Alijanse za budućnost Kosova, novi je premijer Kosova. Haradinaj se, međutim, često pominje i kao mogući optuženik pred Haškim tribunalom. Političari u Srbiji najavljuju da bi optužnica protiv njega mogla da bude podignuta do kraja godine, dok Albanci odbacuju bilo kakvu mogućnost da se on nađe u Ševeningenu. Haradinaja su pre mesec dana ispitivali istražitelji Tribunala, a on je tom prilikom, ispitivan o zbivanjima tokom 1998. i 1999. B92 je početkom septembra preneo i vest da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije vodi istragu protiv novog kosovskog premijera, zbog silovanja, ubistva i mučenja. Prema našim saznanjima, Haradinaj je u svojstvu komandanta Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova, naredio da se civili nealbanske nacionalnosti zatvore, muče, siluju, a na kraju i ubiju. Prema tim saznanjima, Haradinaj je lično ubio neke od civila. Inače, civili su 12. juna zaustavljeni u koloni svatova. Svi su prvo odvedeni u podrum hotela “Paštrik”, a maloletnu devojku silovao je Ramuš Haradinaj. Tučeni i silovani bili su i zatvorenici muškog pola, čupani su im nokti, sečeni delovi tela, a po telu su im gašene cigarete. Jednom zatvoreniku nožem je odsečeno uvo, a potom su drugi terani da to uvo pojedu. Svi civili osim maloletne devojke su streljani, na putu između Đakovice i Prizrena.

Posle današnje odluke Skupštine Kosova, poslanici u Skupštini Srbije ne vide način na koji bi mogli da za isti sto sednu sa takvim čelnicima Vlade Kosova. "To što Haradinaja biraju za predsednika Vlade, govori, u stvari, o tome kakva je poltika Albanaca na Kosovu, i dalje, prema Srbiji. To je, po našem mišljenju sramota za međunarodnu zajednicu", kaže Dragan Šormaz.

"Mislim da će se na vrlo loš  način usmeriti tok zbivanja na Kosovu, ukoliko Haradinaj bude izabran i duže vreman bude obavljao funkciju predsednika Vlade", smatra Dušan Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

23 h

Podeli: