Komisija poništila prodaju „Knjaza“

Komisija za hartije od vrednosti je odlučila da poništi deo procesa preuzimanja akcija kompanije "Knjaz Miloš“.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.11.2004.

15:35

Default images

Komisija je navela da je odluku donela s obzirom na brojne nepravilnosti tokom procesa preuzimanja i kako bi svim učesnicima u procesu dala mogućnost da obnove ponude.

Protiv osoba koje su javno izrečenim obećanjima bitno uticale na proces preuzimanja "Knjaz Miloša“, Komisija će podneti krivične prijave, odnosno obratiće se javnom pravobraniocu radi zaštite zakonitosti, pošto joj Zakon o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata ne daje mogućnost da na prekršaje raguje neposredno.

"Komisija je, u okviru svojih ovlašćenja, maksimalno zaštitla interese svih akcionara kompanije ’Knjaz Miloš’ jer je omogućila potencijalnim investitorima da u najkraćem roku dodatno unaprede prvobitne ponude za otkup akcija“, navodi Komisija. Ponuđači mogu ponude u ponovljenom postupku podneti do 6. decembra 2004, pod do sada važećim uslovima.

Predrag Bubalo, ministar za privatizaciju, objašnjava da se poslednji deo procesa ponavlja u celosti, zbog brojnih nepravilnosti: "Ocenila je Komisija da je bilo više propuštenih radnji, odnosno da je bilo i nekih nezakonitosti, i to ne samo od jednog ponuđača, tako da je doneta odluka da se daje šansa učesnicima u procesu preuzimanja da daju svoje nove ponude do 6. decembra u 12 časova."

Predsednik FPP Balkan Limited, Srđan Muškatirović, izjavio je da je odluka Komisije za hartije od vrednosti da ponuđači dostave nove ponude rezultat pritisaka Vlade, čiji je jedan broj ministra kriv za čitavu situaciju koja je nastala u slučaju prodaje akcija Knjaza Miloša: "Integritet Komisije za hartije od vrednosti apsolutno je narušen jer je ona po definiciji skupštinsko telo i po definiciji je nezavisna. Ako ona to nije, ako bilo ko iz vlade ili sa nekog drugog mesta može da pozove i da se odredi kakva odluka treba da se donese, onda ona po meni ne treba da postoji. Ne bih se usudio da predviđam sledeće korake, jer se stvari menjaju iz sata u sat. Moramo da sednemo zajedno i da vidimo šta ćemo da radimo."

Muškatirović je demantovao da je Milan Beko finansijer ili vlasnik firme koja finasira FPP Balkan Limited. On je naveo da je Beko konsultant u firmi koja je lokalni konsultant FPP Balkan Limiteda i da je to njegova jedina veza sa tim fondom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: