Istraga protiv Haradinaja zbog mučenja

Izvor: B92

Petak, 17.09.2004.

16:19

Default images

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije vodi istragu protiv Ramuša Haradinaja, zbog silovanja, ubistva i mučenja.

Osnov za istragu jeste sumnja da je Haradinaj počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saznaje B92. Istraga se vodi i za Antona Lekaja, kao i još petoricu kosovskih Albanaca i više nn lica, jer su izvršavali Haradinajeva naređenja. Lekaj je krajem avgusta uhapšen u Crnoj Gori na osnovu poternice Okružnog suda u Peći i sproveden u zatvor Okružnog suda u Beogradu.

Prema saznanjima B92, Haradinaj je u svojstvu komandanta Glavnog štaba OVK za Metohiju naredio da se civili nealbanske nacionalnosti zatvore, muče, siluju, i na kraju ubiju. Haradinaj je lično ubio neke od civila. Civili su 12. juna zaustavljeni u koloni svatova. Svi su prvo odvedeni u podrum hotela “Paštrik”, a maloletnu mladu silovao je Ramuš Haradinaj. Potom i svi okrivljeni, kao i nekoliko neidentifikovanih lica. Tučeni i silovani bili su i zatvorenici muškog pola, čupani su im nokti, sečeni delovi tela i gašene cigarete po telu. Jednom zatvoreniku nožem je odsečeno uvo, a potom su drugi terani da to uvo pojedu. Svi civili osim mlade su streljani, na putu između Djakovice i Prizrena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: