Grčka izručuje Milenkovića

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2004.

10:45

Default images

Sudsko veće drugostepenog, Apelacionog suda u Solunu odlučilo je da prihvati zahtev SCG za izručenje Dejana Milenkovića.

Sudsko veće je 12. avgusta počelo da razmatra zahteve za izručenje i dokumentacije, dostavljene 30. jula, i odmah zatražilo dodatna dokumenta koja su u petak stigla iz Beograda. Vlasti SCG će službeno biti obaveštene o odluci Sudskog veća koja će stupiti na snagu kada je potvrdi ministar pravosuđa Grčke.

“Nakon toga će se kancelarije Interpola Grčke i SCG dogovoriti o mestu, načinu i vremenu preuzimanja Milenkovića”, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić, dodajući da od konačne odluke grčkog ministra pravde do same ekstradicije obično protekne deset dana.

Pisani primerak odluke o izručenju očekuje se u toku sutrašnjeg dana, izjavila je za B92 Milenkovićev advokat Biljana Kajganić, koja se nalazi u Solunu: “Prema grčkom zakonu, rok za žalbu je jedan dan. Nadam se da će ova odluka biti doneta u skladu sa evropskom konvencijom o izručenju, tako da neće biti razloga da se ulaže žalba, s obzirom da i ne želimo da se ulaže žalba na izručenje, jer smo sve vreme pokazivali želju i nastojanje da se izručenje Milenkovića izvrši u najkraćem mogućem roku. Nakon toga, ministar pravde donosi definitivnu odluku i očekujem da najdalje do 6. septembra, Dejan Milenković bude u Beogradu”, kazala je Kajganić.

Dejan Milenković uhapšen je 16. jula u blizini zgrade Generalnog konzulata SCG u Solunu, na osnovu zahteva SCG upućenog posredstvom Interpola. On se mesecima skrivao u Grčkoj uz pomoć osoba za kojima se traga. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava SCG je uz zahtev za izručenje dostavilo i optužnicu i ostalu dokumentaciju od preko 100 stranica, prevedenu na grčki jezik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: