Istraga ubistva vođa Zemunskog klana

Izvor: B92

Petak, 14.05.2004.

12:17

Default images

Tužilaštvo je zatražilo od policije da ispita detalje ubistva Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića.

Okružni javni tužilac u Beogradu obratio se zvaničnim zahtevom MUP-u radi rasvetljavanja svih detalja oko akcije u selu Meljak, kod Beograda, u kojoj su 27. marta prošle godine ubijeni Dušan Spasojević i Mile Luković, saopštio je načelnik Resora javne bezbednosti Miroslav Milošević, na sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost.

Tužilac je zbog daljeg rasvetljavanja svih okolnosti zatražio izveštaj, sastavljen u vreme mandata prošle Vlade, o akciji Specijalne antiterorističke jedinice prilikom koje su Spasojević i Luković ubijeni, rekao je Milošević. U zahtevu se navodi da tužilac traži izveštaj i kako bi se videlo kako se dogodilo da treće lice, koje je bilo u Meljaku, pobegne, ali Milošević nije saopštio o kom licu je reč.

Milošević je objasnio i sadržaj zvaničnog izveštaja prema kojem su pripadnici SAJ došli u Meljak i indentifikovali kuću u kojoj su se, prema informacijama, Spasojević i Luković nalazili posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Oko 20:40 časova uočena su dva lica kako izlaze iz kuće, koja su potom upozorena više puta, našta su se oni oglušili, naveo je Milošević prenoseći tekst izveštaja. Jedno lice je imalo "dugo oružje" koje je uperilo prema pripadnicima SAJ, zbog čega je na njega pucano, pročitao je Milošević izveštaj u kome se precizira da je reč o Spasojeviću. Potom je uočeno i drugo lice, Luković, koji je pokušao da aktivira bombu, pa je i na njega pucano.

Sednica Odbora otvorena je za javnost i pored zahteva predstavnika Demokratske stranke Srbije Đorđa Mamule da sednici ne prisustvuju novinari. Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Dragan Jočić podsetio je da su, prema izveštaju njegovog prethodnika, Dušana Mihajlovića, Spasojević i Luković ubijeni jer su pružali otpor prilikom hapšenja: "O upotrebi sredstava prinude, sada ide deo koji nije Mihajlovićev, sačinjen je izveštaj, ali u formalnom smislu nije u potpunosti ispoštovana propisana procedura ocene opravdanosti upotrebe vatrenog oružja, što je konstatovano prilikom nedavne analize postupanja pripadnika MUP-a za vreme vanrednog stanja."

Bivši predsednik Odbora za bezbednost Dragan Šutanovac je, osvrćući se ove navode, uputio pitanje sadašnjim predstavnicima policije: "Imajući u vidu da ste pričali o Meljaku, izgledalo mi je kao da izražavate sumnju u odnosu na izveštaj komandanta SAJ-a, g. Glišovića. Da li su sredstva prinude hemijska sredstva, palice, vodeni topovi i vatreno oružje? Sve su to sredstva prinude. Biće vrlo interesantno na jednom od sastanaka Odbora za bezbednost kada budemo pričali o drugim situacijama kada ste vi bili nadležni, a gde nisu primenjena sredstva prinude, a za koja ste bili nadležni da ih date."

Predstavljajući Odboru za bezbednost izveštaj svog prethodnika, Dušana Mihajlovića o akciji Sablja, Jočić je ocenio da bi taj dokument trebalo preispitati. Pozivajući se na izveštaj bivšeg načelnika UBPOK-a Bore Banjca, Jočić je rekao da su akcijom Sablja, osim Mihajlovića, rukovodili tadašnji zamenik ministra Nenad Milić, šef Javne bezbednosti Sreten Lukić, šef beogradske policije Milan Obradović i šef žandarmerije Goran Radosavljević-Guri, iako nije postojala zvanična odluka o formiranju takvog štaba. Jočić je ocenio i da se istraga ubistva premijera Zorana Đinđića pretvorila u politički progon: "Od lica koja su lišena slobode i koja su imala aktivnu ulogu u ubistvu predsednika vlade Zorana Đinđića, radnici UBPOK-a dolazili su do saznanja da su neka lica koja se bave političkom delatnošću održavala kontakte sa Dušanom Spasojevićem, Ulemekom Miloradom i drugim. Bio sam obavezan, kaže načelnik UBPOK-a, da na radnim sastancima izveštavam o tim saznanjima, a glavnu odluku o privođenju tih lica, između ostalih, g. Radeta Bulatovića, Milorada Vučelića i Ace Tomića, donosio je lično tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović."

Dragan Šutanovac je, međutim, negirao je da izveštaj, koji je danas predstavljen, isti izveštaj koji je nedavno usmeno istom odboru izneo Dušan Mihajlović.

Odbor za bezbednost Skupštine Srbije odlučio je da formira pododbor koji će ispitati poštovanje ljudskih prava uhapšenika tokom policijske akcije "Sablja" u 2003. godini. Članovi pododbora će od lokalnih sekretarijata unutrašnjih poslova po Srbiji dobiti podatke o svim privedenim licima, o zakonskom osnovu za njihovo privođenje i o mestu njihovog pritvaranja. Takođe se traže podaci o broju privedenih lica na informativni razgovor kao i o određivanju pritvora za uhapšena lica.

Odbor je odlučio da se proveri protiv koliko uhapšenih osoba je podignuta optužnica i koliko je od njih osuđeno pred sudom. Članovi pododbora će morati da istraže i koliko je ljudi prisluškivano u akciji "Sablja", ko je dao nalog za prisluškivanja i koliko je od prisluškivanih osoba kasnije optuženo. Pododbor će ispitivati i oklonosti pod kojima je upotrebljeno vatreno oružje prilikom policijskih hapšenja u "Sablji". U skupštinskom pododboru, koji broji sedam članova, biće predstavnici svih poslaničkih grupa zastupljenih u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

21 h

Podeli: