Nova vest
Olimpizam 0

8.5.2024.

9:30

Olimpijska baklja stiže u Marsej

Olimpijska baklja zapaljena 16. aprila u Grčkoj i potom brodom Belem iz te zemlje krenula 27. aprila, stiže danas u Marsej, gde će ostati ceo dan, pre nego što nastavi obilazak francuskih gradova, preneli su danas tamošnji mediji.

Izvor: Beta

EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Plamen stiže oko 11.00 u luku Marsej gde će biti tokom dana priređena parada na vodi sa više od 1.000 brodova i čamaca, kakva u tom gradu nikada dosad nije organizovana, piše list Poen (Le Point) i dodaje da će čuveni brod Belem konačno 19.00 ući u Staru luku Marseja.

Gledaoci će moći da prisustvuju predstavi patrole Francuske koja će trajati deset minuta. U tom trenutku će plivač Floran Manadu (Florent Manaudou) preuzeti baklju i biće njen prvi nosilac u Francuskoj.

Tokom večeri, originalnu muziku Igara će predstaviti i izvesti Marsejski nacionalni orkestar u Palati di Faro. Oko 6.000 policajaca će biti mobilisano širom grada kako bi osigurali bezbednost.

Očekuje se da će oko 150.000 ljudi prisustvovati dolasku plamena koji će potom krenuti u Tulon. Dolazak u Pariz planiran je 14. jula.

Dolazak plamena oko 19.00 u Staru luku Marseja, istorijski spomenik koji su pre 2.600 godina izgradili grčki mornari, biće u prisustvu predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Olimpijski plamen dolazi veličanstvenim brodom Belem iz 1896, godine prvih Olimpijskih igara (OI) modernih vremena.

Dan će biti završen koncertom domaćih repera Soprana i Alonza.

Francuska javna televizija Frans 2 (France) će uživo prenositi dešavanja u Marseju od ranog jutra.

Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta, a Paraolimpijske igre, takođe u glavnom gradu Francuske, od 28. avgusta do 8. septembra.

Pariz je prethodno dva puta bio domaćin letnjih OI, 1900. i 1924. godine.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Zanimljivosti

Tajna uspeha Golfa

Golf ove godine slavi svoj 50. rođendan – i ima šta da slavi! Trenutno se proizvodi u osmoj generaciji i jedan je od tri najprodavanija automobila svih vremena.

Dojče vele

17:50

5 h

Testovi

Prva vožnja: Geely Coolray – kec u rukavu

Posle SUV-a Atlas Pro, kineski Geely na naše tržište uvodi drugi model. Coolray je nešto manji, ali izuzetno dobro opremljen, sa vrlo snažnim motorom i osetno je jeftiniji od konkurencije.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

15:10

8 h

Novo Sport Video Menu