Sukobi demonstranata i policije u Beogradu, požar u džamiji ugašen

Izvor: B92, Beta

Sreda, 17.03.2004.

22:36

Default images

Beogradska džamija, zapaljena u nemirima posle ponoći u Beogradu, ugašena je oko 1.50 sati. Reporter Televizije B92 Zvonko Ninkov javio je sa lica mesta da se oko 1.00 policija povukla pred velikom grupom demonstranata i da je izdaleka posmatrala divljanje i pavljenje džamije. Nakon pola sata, policija je ponovo uspostavila kordon i izgurala demonstrante do ulice Kralja Petra, nakon čega su vatrogasci prišli džamiji. Demonstranti su nastavili sa likovanjem, očigledno zadovoljni učinjenim. Zapaljeno je i nekoliko automobila koji su bili parkirani u dvorištu i oko džamije.

Mitropolit crnogorski Amfilohije Radović pokušao je bezuspešno da zaustavi paljevinu. “Nemojte dozvoliti da se ovo događa, u ime patrijarha vas molim”, rekao je Amfilohije policajcima pred kamerama B92. “Ja idem ispred vas, molim vas sprečite ih da ovo rade. To su deca, mogu da se umire, ali ja ne mogu, nemam ništa u rukama”, rekao je on.

Do incidenta je došlo nakon što je nekoliko stotina građana probilo posle ponoći policijski kordon i počelo da razbija stakla na beogradskoj Bajrakli džamiji. Oni su uspeli da uđu u dvorište džamije nakon dužeg sukoba sa policijom, koja se nakon tog sukoba povukla ispred džamije. Ministar unutrašnjih poslova, Dragan Jočić, pozvao je putem medija građane da se uzdrže od nasija.

Kako saznaje B92 deset policajaca je povređeno, od kojih trojica teže. Povređeni policajci su smešteni na lečenje na Vojnomedicinsku akademiju.  

Građani i taksisti koji protestuju zbog zbivanja na Kosovu i koji su ranije blokirali ulicu Kneza Miloša kod zgrade Ministarstva inostranih poslova Srbije i Crne Gore i Vlade Srbije, oko 22 sata blokirali su tu ulicu i kod raskrsnice sa centralnom ulicom Kralja Milana. Okupljeni zahtevaju od vlasti u Srbiji da Srbima na Kosovu obezbede sigurnost, a formirali su i petočlanu delegaciju za razgovor sa premijerom Vojislavom Koštunicom. Ta delegacija još nije razgovarala ni sa kim u republičkoj vladi, ali se građanima koji protestuju ispred zgrade vlade posle 22 sata obratio ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. Broj okupljenih, kojih je oko 21 sat bilo nekoliko desetina, do 22.30 povećao se na nekoliko hiljada, dok ih na uglu ulica Kneza Miloša kralja Milana ima više od stotinu.

Na uglu ulica Kosovske i Takovske u centru Beograda spaljena su dva vozila Ujedinjenih nacija, javio je reporter B92 sa lica mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: