Članicama UN izdat nalog za hapšenje bivših oficira VRS

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2004.

09:28

Default images

Haški tribunal izdao je odvojene naloge za hapšenje i izručenje 12 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske, optuženih za ratne zločine tokom rata u Bosni, koji su još na slobodi, saopšteno je u Hagu. Kineski sudija Liu Daćun potpisao je naloge za hapšenje i izručenje Ljubomira Borovčanina, Milana Lukića, Dragomira Miloševića, Sredoja Lukića, Vinka Pandurevića, Vujadina Popovića, Save Todovića, Dragana Zelenovića, Stojana Župljanina, Gojka Jankovića, Gorana Borovnice i Ljubiše Beare. Borovčanin, Pandurević, Popović i Beara optuženi su za genocid u Srebrenici u leto 1995, Milan i Sredoje Lukić za zločine protiv čovečnosti nad muslimanskim civilima u istočnoj Bosni 1992, Dragomir Milošević za zločine počinjeni tokom granatiranja Sarajeva sa položaja Vojske RS od 1992 do 1995, Todović, Zelenović i Janković za zločine nad muslimanima u Foči, Župljanin za genocid u Bosanskoj krajini, a Borovnica za ubistva muslimanskih civila u okolini Prijedora 1992.

"Nalozi upućuju i ovlašćuju nadležne vlasti bilo koje države-članice UN, kojoj budu preneti, da te optužene traže, uhapse, pritvore i predaju Međunarodnom tribunalu", navodi se u saopštenju. Nalozi su dostavljeni glavnom tužiocu Haškog tribunala Karli del Ponte, koja će ih uručiti vlastima država na čijim teritorijama optuženi žive ili u kojima tužilac veruje da bi mogli biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: