Subota, 22.02.2003.

12:00

Đinđić: Međunarodne institucije stvaraju nezavisno Kosovo

Izvor: B92, Beta

Default images

Beograd će podržati formiranje srpske mini-države na Kosovu ako Zapad spreči povratak srpskih snaga u Pokrajinu, a koje bi obezbeđivale povratak izbeglih kosovskih Srba, izjavio je premijer Srbije Zoran Đinđić u intervjuu za londonski "Tajms". On je optužio međunarodne institucije na Kosovu da u Pokrajini stvaraju potpuno nezavisnu državu. "Ono što se dešava jeste prebacivanje državnih ingerencija na kosovske institucije. To se nije tek tako dogodilo, to je planirano. Međunarodne institucije stvaraju potpuno nezavisno Kosovo", rekao je Đinđić. "Moj predlog je da kosovskim Srbima budu data ustavna prava i institucionalna sredstva za zaštitu njihovih interesa. Prvi korak bio bi da Srbi budu priznati, kao Hrvati u Federaciji BiH. Hrvata ima 17 odsto, a dobili su trećinu u Predsedništvu, a na Kosovu je 1999. bilo 18 odsto Srba", rekao je Đinđić.

Ocenjujući Đinđićevu sve oštriju retoriku po pitanju Kosova, direktor "Stratedžik marketinga" Srđan Bogosavljević kaže za B92 da rejting srpskog premijera neće zavisiti  samo od njegovih nastupa: "Imamo potpuno novu situaciju sa radikalima i Šešeljem, videćemo kako će ona proći u nedelju i ponedeljak. Imamo novu situaciju sa Koštunicom, koji je nesporno najpopularniji lider, i sa DSS-om koji praktično izlaze iz vlasti, tako da samo Đinđićeva retorika neće uticati na njegov rejting nego i šta će se dešavati sa drugima".

"Stratedžik marketing" tek treba da objavi novo istraživanje o rejtingu vodećih političara. Ono što je Bogosavljević mogao da iznese kao činjenicu jeste da je Zoran Đinđić zaustavio pad svog rejtinga kod građana: "Ono što smo već primetili, to je da nakon jednog relativno naglog pada od početka predsedničkih kampanja, on je bio stalno na gubitku, ali je poslednji decembarski podatak zaustavljen i januarski podatak pokazuje da je on zaustavio pad. Druga stvar koju imamo kao indikaciju da je pad zaustavljen, jesu dubinska istraživanja, gde i od onih koji ga ne vole dobijamo odgovore – jeste, ne volim ga, ali on je odlučan i hrabar, tako da je moguće da će i to uticati, da će i taj deo birača koji gubi sada svoje uporište krenuti ka DS-u i Đinđiću".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: