"Strančarenje na Filozofskom"

Studenti okupljeni u grupi "Odbrani Filozofski" navode da funkcioneri podmladaka DS-a i SNS-a pokušavaju da sprovedu nelegalne izbore za Studentski parlament.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2010.

02:19

Default images

Juče je grupa studenata Filozofskog fakulteta sprečena u pokušaju održavanja izbora za Studentski parlament. Oni navode da ih je napala grupa huligana. Grupa "Odbrani Filozofski" demantuje navode o nasilju ističući da su samo blokirali pokušaj nelegalnih izbora za novi saziv predstavničkog tela studenata, jer je odluka o izborima doneta na sednici bez kvoruma.

Kako je saopštila grupa "Odbrani Filozofski", u kojoj su i pojedini članovi sadašnjeg Studentskog parlamenta, "pokušaj organizovanja nelegalnih izbora izveden je od partijskih funkcionera dve najveće, prividno suprotstavljene, političke stranke – Demokratske stranke i Srpske napredne stranke. Nakon što su iscrpli sva pravna sredstva, studenti Filozofskog fakulteta rešili su da onemoguće sprovođenje ove farse".

"Ovo je samo poslednja u nizu zloupotreba kojima vrhovi političkih partija narušavaju autonomiju univerziteta. Cilj je gušenje autentičnog studentskog sindikalnog organizovanja koje već godinama ukazuje na probleme visokih školarina, opšte dostupnosti visokog obrazovanja, kvaliteta studija", navodi se dalje u saopštenju.

"Funkcioneri političkih stranaka i njihovih podmladaka univerzitet vide kao poligon za dokazivanje i napredovanje unutarstranačke hijerarhije, a njihov angažman na fakultetu se svodi na organizovanje žurki i ekskurzija", navodi se.

Studenti saopštavaju da uprava fakulteta stavlja drugoj grupi na raspolaganje fakultetske resurse, poput kancelarije studenta prodekana, mogućnost oglašavanja na zvaničnom sajtu fakulteta i štampariju.

Na kraju saopštenja studenti zahtevaju da "uprava Filozofskog fakulteta prestane da podržava nelegalne studentske predstavnike i njihove nelegalne radnje i okonča ovu sramnu epizodu u istoriji fakulteta."

Za danas je najavljen ponovni pokušaj organizovanja izbora na Filozofskom fakultetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: